Vágólapra másolva!
A szurkolók érthető okokból nem rajonganak a gól nélküli mérkőzésekért, csütörtökön este azonban éppen ez okozott óriási örömöt a labdarúgás hazai híveinek, mert a Debreceni VSC-MegaForce az idegenbeli 1-1 után egy hazai 0-0-val jutott az UEFA-kupa harmadik fordulójába a görög PAOK Szalonikivel szemben. A következő körben a hajdúságiak egy sztárcsapatot szeretnének ellenfélül.

A debreceni klub történetének legnagyobb nemzetközi sikere azt jelenti, hogy a Videoton 1984-1985-ös menetelése után ismét lesz magyar gárda a tavaszi folytatásban.

"A sorsolásig nem érdekel, hogy ki lehet a következő ellenfelünk. Most is olyan csapatot búcsúztattunk, amelyet sokkal magasabban jegyeznek, hiszen a PAOK a kiemeltek között volt" - mondta a hajdúságiak válogatott középpályása, Böőr Zoltán. "Pályafutásom legnagyobb sikerének tartom a továbbjutást, az első, 1999-es Magyar Kupa-győzelmünkkel egy szintre helyezem."

A rendkívül boldog futballista hozzátette: agresszívebb, rámenősebb futballt várt a riválistól: "Még a Szalonikiben mutatott szintet sem érték el. De ez nem is foglalkoztatott különösebben a meccs közben, az volt a fontos, hogy mi jussunk tovább a párharcból."

A hazai pályákon rég nem tapasztalt fantasztikus hangulatot többen is kiemelték. "Már a bemelegítés alatt elképesztő volt a szurkolók lelkesedése. Számomra a Dunaferr győri kupamérkőzéseit idézte" - dicsérte a lelkes drukkereket a korábban Dunaújvárosban szerepelt Éger László. "Ismét bebizonyosodott, hogy Magyarországon imádják a futballt. Már egy 'kis' eredmény is hihetetlen lelkesedést vált ki, mindenki láthatta, hogy most mit jelentett a Görögországban elért döntetlenünk."

Társával ellentétben Szatmári Csaba debreceni példát is említett a csütörtök estével kapcsolatban: "Utoljára a Bordeaux elleni 3-1-es győzelmünk alatt éltem át hasonlót. Most viszont a vendégeket is sokan biztatták, így talán még nagyobb volt a lelkesedés."

A drukkereket egy pillanatig sem zavarta, hogy inkább küzdelmet láthattak, hiszen a közel 7000 férőhelyes stadionban a harmadik fordulóba jutás volt a tét.

"A játék minősége feledhető volt, de az eredmény még sokáig emlékezetes marad. Futballistáim talán tudat alatt is a védekezésre figyeltek, így nem volt sok helyzetünk" - értékelt Szentes Lázár, a hazaiak vezetőedzője. "Szerettünk volna támadni, de nem nagyon tudtunk. Azonban ismét ki kell emelnem: kiváló ellenfelet búcsúztattunk, ez növeli a sikerünk értékét."

A tréner ezúttal nem számíthatott az első találkozón megsérült Szekeres Tamásra, aki sokat izgult a visszavágón. "Nagyon rossz érzés volt kívülről figyelni a fiúkat. De végig bíztam a csapatban, s szerencsére a vendégek igazán csak az első negyedórában veszélyeztettek. Kiválóan oldottuk meg a feladatunkat, a terület leszűkítésével nehezítettük meg a görögök dolgát" - nyilatkozott a válogatott védő.

Az UEFA-kupa 3. fordulójának sorsolása december 12-én lesz, s abban a játékosok egyetértettek, hogy sztárcsapattal szeretnének játszani. Szekeres angol ellenféllel találkozna, Szatmári pedig az FC Liverpoolt és az AS Romát említette. Égernek nincs egyértelmű favoritja, de szintén klasszis rivális ellen akar tavasszal bizonyítani.

Legutóbb közel két évtizeddel ezelőtt fordult elő, hogy az UEFA-kupában magyar csapat túlélte az őszi szezont. Az 1984-1985-ös kiírásában a Videoton a döntőig menetelt.

(MTI)