Vágólapra másolva!
A Galatasaray Hakan Sükür két góljával nyert a továbbjutást már korábban kiharcoló Juventus ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek ötödik fordulójában. A találkozót eredetileg november 25-re írták ki, ám az isztambuli robbantásos merényletek miatt egy héttel elhalasztották, és Dortmundban rendezték meg. A Zebrák tíz ponttal vezetik a D csoportot, a Real Sociedadnak nyolc, a Galatának hat, míg a sereghajtó Olimpiakosznak négy pontja van.

Bajnokok Ligája, 5. forduló, D csoport:
Galatasaray (török) - Juventus (olasz) 2-0 (0-0)
Dortmund, Westfalen stadion, 62 ezer néző
vezette: Kim Milton Nielsen (dán)
Galatasaray: Móndragon - Tamas, Frank de Boer (Bülent Korkmaz, 84.), Orhan Ak - César Prates (Hasan Sas, 45.) Sabri, Ovidiu Petre, Ergün, Hakan Ünsal - Hakan Sükür (Cihan, 96.), Berkant.
Juventus: Chimenti - Tudor (Appiah, 75.), Ferrara, Iuliano, Pessotto - Zalayeta, Conte (Camoranesi, 86.), Davids, Maresca - Miccoli, Di Vaio.
gól: Hakan Sükür (47., 93.)

A találkozó negyedórás késéssel kezdődött, mert a legalább 60 ezres török szurkolótábor nehezen jutott be a stadionba.

Az 5. percben Hakan Sükür került ziccerhelyzetbe, de a Boszporusz Bikája - leshelyzetben - 13-ról fölé lőtt. A 11. percben Di Vaio egyedül vezette a labdát Mondragónra, de a torinói gólzsák a kapusba lőtt.

Három percre rá nagy török helyzet: Ergün a tizenhatos vonalánál lövés helyett cselezni kezdett, és sikeresen el is jutott a bal oldali alapvonalig, onnan középre passzolt, Sükür pedig három méterről a jobb kapufa mellé perdített.

A 23. minutumban, remek támadás végén a balösszekötő helyén megiramodó Miccoli az ötösnél érkező Di Vaiót hozta játékba, az olasz támadó azonban megint hibázott, illetve Mondragón bravúrral védett.

Pár perc múltán Miccoli 20 méteres, jobb oldali szabadrúgásból majdnem kettétörte a felső pipa kapufáját. Miccoli a félidő lefújása előtt három perccel egy hosszú indítást mellel levett a Galata tizenhatosánál, kapásból lőtt, a török kapus megint hárított, ám kipattant róla a labda, Di Vaio pedig megszerezte azt, de közelről nem tudta a kapuba kotorni.

A második félidő elején Sastól indult az akció, és végül a bika elejtette a zebrát: Hasan Sas szöktette a balszélen megiramodó Sabrit, aki pompásan ívelt középre, és a Iulianóval birkózó Hakan Sükür hat méterről, csúsztatott fejessel a Buffont pótló Chimenti kapujába továbbított.

A 80. percben növelhette volna előnyét Fatih Terim együttese, de Berkant teljesen tiszta helyzetben, 10-ről a Juve kapuja mellé gurított. Sükür a rendes játékidő után megszerezte második gólját is, Sas szöktetését pár méternyi labdavezetést követően, védőjét lerázva 12 méterről elcsavarta a kifutó Chimenti mellett.

"Különösen a második félidőben játszottunk jól, helyzeteket alakítottunk ki, s kettőt ki is használtunk. Dicséret illeti a csapat valamennyi tagját" - mondta Fatih Terim, a Galatasaray vezetőedzője a mérkőzést követően.

A Juventust irányító Marcello Lippi sem volt elkeseredett, pedig négy nap alatt már másodszor kapott ki együttese, szombaton hazai pályán az Internazionalétól szenvedett 3-1-es vereséget. "Egy órán át jól futballoztunk, számos lehetőségünk volt. Legalább egy gólt kellett volna szereznünk, hiszen minimum egy pontot haza szerettünk volna vinni" - jegyezte meg a torinóiak vezetőedzője.

December 10-én, az utolsó fordulóban a tízpontos Juve az Olimpiakoszt (4) fogadja, míg a hatpontos Galatasaray a nyolc egységgel rendelkező Real Sociedad otthonába látogat.

A Galata Dortmundban legyőzné a Juvét/sport/focivilag/bl/20031201agalata.html