Vágólapra másolva!
A német lapok többsége csupán hírügynökségi jelentésekre támaszkodva számolt be Lothar Matthäus Magyarországra szerződéséről, ám a Bild úgy tudja: a 150-szeres válogatott nem az MLSZ-ben hangoztatott évi 300 ezer euróért, hanem kerek egymillióért vállalta a feladatot.

A játékosok örülnek Matthäusnak, az edzők nem értik a döntést

"Matthäus lefújta a meccset." "Budapesti szív." "Matthäus meglógott." "Lothar, köszönet mindenért."

Ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel számoltak be a vasárnapi belgrádi lapok arról, hogy Lothar Matthäus, a 150-szeres német válogatott felállt a Partizan Beograd kispadjáról, s a család hívó szavára Budapestre költözött. Az újságok standokra kerülése után néhány órával a Hotel Kempinskiben hivatalosan is bejelentették, hogy a Bayern München egykori klasszisa 2005 végéig a magyar válogatott trénere lesz.

A német lapok többsége nem szentelt túl nagy terjedelmet a hírnek, néhány mondatban számoltak be róla, jórészt hírügynökségi értesüléseket átvéve. A váltás első számú okaként mindenhol a családot emlegetik, mint ismeretes, a sztár felesége, Marijana Kosztics három gyermekével Budapesten él, üzleti vállalkozásai ide kötik, divatszalont is működtet.

Az RTL sportmelléklete, a sport.de beszámolójában kiemeli, hogy Matthäus kétéves szerződést kötött, amely automatikusan meghosszabbodik, amennyiben a tréner "a másodosztályú magyar válogatottal" ki tud jutni a 2006-os világbajnokságra. Az olvasókat emlékeztetik arra: a piros-fehér-zöldeknek ez utoljára 1986-ban sikerült.

A lapok idézik Bozóky Imre MLSZ-elnök, valamint Matthäus nyilatkozatát, továbbá megemlítik, hogy a játékoslegenda nem könnyű feladatra vállakozott, felsorolva a magyarok vb-selejtezőbeli riválisait. A számunkra legérdekesebb írást talán a Bild közölte, amelynek munkatársa úgy értesült, Matthäus jóval többet fog keresni annál, mint amennyiről az MLSZ beszélt. Az előzetesen kiszivárgott információk szerint a német csillag évi 300 ezer eurójába került volna a szövetségnek, ezzel szemben az - anyagi kérdésekben általában jól értesült - Bild azt írta, Matthäus éves fizetése egymillió euró lesz. Nagyon nem mindegy...

"Marijana révén új esélyeket kaptam az élettől, olyan ember, akivel mindenről el tudok beszélgetni" - idézte a Bild az újdonsült magyar szövetségi kapitányt, ám szakmailag is megindokolta Matthäus Budapestre szerződését. E szerint a Partizan Beograd egykori trénere nehezen viselte, hogy a várt erősítések elmaradtak, így már nem látta értelmét a maradásnak.

"Csak a szerelem számít" - írta a Sport1.de, amely írásában idézte Ivan Lurkovic, a Partizan elnökének nyilatkozatát is: "Ez valóságos sokk mind a csapat, mind a drukkerek számára."