Vágólapra másolva!
Kevés magyar sikernek örülhettek idén a talán még mindig legnépszerűbb sportág szurkolói: a május 30-ai Fradi-Lokin mínusz hatpontos verekedés tört ki, válogatottunk csak San Marinót előzte meg az Eb-selejtezőn, az észtek elleni 0-1-es évzárót pedig csak 457-en tekintették meg a helyszínen. Persze minden rosszban van valami jó, a Debrecen például majd' két évtized után újabb magyar csapatként megérte az UEFA-tavaszt, Szabics Imre pedig szünet nélkül lövi a gólokat a Bundesliga egyik élcsapatában.

Sport 2003 - mind megnézem!

A 2003-as magyar futballidény úgy kezdődött, hogy a legnépszerűbbnek mondott csapat, a Ferencváros jobb gólkülönbségének köszönhetően élről várta a tavaszi folytatást. A márciusi focistarton pedig mindjárt a lecsó közepébe csaptak aranylábú focistáink, ekkor, mint írtuk, "Bűnrossz meccsen nyert a Kispest". Nem csoda, hiszen épp a Dunaferr volt az ellenfél, s azóta már mindkét csapat az NB I B-ben vitézkedik, bár jó esély van rá, hogy a névváltoztatáson átesett Budapest Honvéd megint visszakerül a "legjobbak" közé - és talán mások is, hiszen az MLL 16-ra növelné az élvonal létszámát.

Persze, a folytatás sem hozott sokkal magasabb színvonalat, a lényegi kérdés pedig az utolsó fordulóban dőlt el, hogy végül ki is lesz a bajnok. A Fradinak mindössze nyernie kellett volna a Debrecen ellen, ám a sorsdöntő összecsapás nem a fociról szólt.

Mert bár az kiderült, hogy a bajnokságot a Debrecen ellen pontotokat elhullajtó Ferencváros elbukta - s így az MTK futott be az első helyre -, a május 30-ai, Üllői úti meccsről nem a játék miatt beszélünk még ma is. A bajnokit követően a hazai közönség a pályára rohant, és többek között a játékosokon és szakvezetőkön töltötte ki bosszúját az elveszített bajnoki cím miatt. A legnevesebb áldozat Szentes Lázár, a vendégek vezetőedzője, valamint Tököli Attila, a hazaiak támadója volt, utóbbi ott is akarta hagynia Fradit, de aztán mégis maradt.

Ami pedig a futballt illeti, bajnok lett az MTK, a második FTC pedig annak örülhetett, hogy még május 6-án, a Debrecen ellen elhódította a Magyar Kupát (ezen a meccsen lőtte Szűcs Lajos kapus azt a szép öngólt, az amúgy kiváló kapus szerencséjére Tököli fordított).

Az ekkor még Borsodi Ligának nevezett NB I dobogójára még felfért a Debrecen, a már említett Kispest-Dunaferr szuperduó pedig elbúcsúzott az élvonaltól. A góllövőlista élén Kenesei Krisztián végzett (sokak szerint az akkori címvédő Zete csatárának "jól jött" az alsóház, ahol szépen termelhette a gólokat), második az örökifjú Illés Béla (MTK) lett.

Aztán július 25-én már itt is volt a következő szezon, annyi változással, hogy a Borsodi Ligából Arany Ászok Liga lett. Az előző pontvadászathoz hasonló színvonalon küzdöttek az egységekért a magyar élklubok, s még ekkor is, ma is, talán még holnap is nagy hatása lesz a május 30-ai eseményeknek. Az MLSZ ugyanis döntött, a Fraditól levont hat pontot a botrány miatt, plusz megbüntette a klubot és Szeiler Józsefet. A zöldek fellebbeztek, visszakapták a féltucat egységet, majd - már az MLL - újra levonta, no nem a konzekvenciát, hanem a hat pontot. Olvasóinkat kétszer is megkérdeztük az ügyről, és először "kikacagták a Fradi-ügyet", legutóbb pedig úgy nyilatkoztak, hogy "émelyeg a gyomruk" már a téma hallatán is. Fradi-ügy még, hogy a Fotex és Várszegi ki-, a Celladam és Kovács Ádám belépett, azaz megvolt a legnépszerűbb tulajdonosváltás.

Amelyet edzőváltás is követett, hiszen december 23-án bejelentette a klub: Garami József helyét az egykori zöld-fehér kedvenc, a Sopronból érkező Pintér Attila vette át.

És visszatérve újfent a focira, az őszi szezont az egyik legkisebb költségvetésű magyar klub, a Balaton FC nyerte meg nem kevesebb, mint öt ponttal, második a címvédő MTK, s őket követi a Loki, a Fradi, a Pécs, a Sopron, kieső helyen a Békéscsaba és a 2002-es bajnok Zalaegerszeg áll. Az Újpest - Mezey-mesterrel a kispadon - csak nyolcadik, annyi örömük lehet a liláknak, hogy a góllövőlistán csapatkapitányuk, Kovács Zoltán áll az élen nyolc találattal. Érdemes még megemlíteni, hogy a pályán elért teljesítmény alapján az FTC második lenne "Balatonnyi" pontszámmal.

S volt persze BL-selejtező, UEFA-kupa is, apró magyar örömmel. A bajnok MTK a finn Helsinkit 3-2-vel búcsúztatta, jött a Celtic, ám a skótokkal már nem bírtak Illésék, 0-4 itthon, 1-0 kinn - ez volt a realitás. Így az MTK az UEFA-kupa első fordulójában folytathatta, csatlakozván a máltai Birkirkarát 6-0-lal búcsúztató Fradihoz, valamint a litván Ekranast 3-2-vel felülmúló Debrecenhez.

Innen már csak egy csapatunk ment tovább. A Garami-társulat emlékezetes meccsen, tizenegyesekkel maradt alul a Rabóczkit - akkor épp nem - foglalkoztató FC Köbenhavnnal szemben, míg az MTK-nak a horvát Dinamo Zagreb tett keresztbe. A Loki viszont nem csak a horvát Vartekset, hanem a második fordulóban a görög PAOK-ot is hazavágta. Ez volt az említett apró magyar focisiker, minthogy magyar csapat utoljára 1985-ben érte meg a kupatavaszt, s a Debrecen talán még tovább menetelhet, ugyanis a harmadik fordulóban a verhető (?) belga FC Bruges-zsel meccsel 2004-ben.