Vágólapra másolva!
A kilencvenes években az izraeli labdarúgás legnagyobb sztárja Haim Revivo mellett egyértelműen Avi Nimny volt, aki azonban külföldön nem tudott olyan sikeres pályafutást befutni, mint Revivo. Hazájában ennek ellenére minden idők egyik legjobb izraeli focistájának tartják, ám a napokban nem játéktudása, hanem klubváltása miatt került a lapok címoldalára.

Nimni neve éveken keresztül összeforrott a Maccabi Tel-Avivéval, hiszen hazájában egészen a legutóbbi ideig csak ebben az egyesületben fordult meg. Itt kezdte el pályafutását, és mutatkozott be még tizenévesen az élvonalban, de még akkor sem volt húsz esztendős, amikor 1992-ben a válogatottban debütálhatott (azóta 64 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt).

A kilencvenes évek közepén három bajnoki címre vezette a klubot, majd kétszer is kipróbálta magát külföldön, de egyik alkalom sem tartott sokáig. Az 1997-98-as szezonban az Atlético Madrid vette meg, ám itt többnyire csak a kispadon kapott helyet, és fél év elteltével vissza is tért a Szentföldre. A második alkalom már több sikerrel kecsegtetett: a Derby County 1999-ben először három hónapra vette őt kölcsön, és a Kosok elégedettek is voltak a teljesítményével (Nimny még gólt is szerzett a Premiershipben), ám az angol klub hiába akarta végleg megvenni, a játékos inkább a visszatérés mellett döntött.

A Maccabinál ezt követően a csapatkapitányi karszalagot is megkapta, 2001-ben pedig középpályás létére 25 találattal gólkirályi címet szerzett, ám az előző idényben összekülönbözött a trénerrel, és a cserepadra került. A bajnokság második felében aztán a sérülések miatt ismét stabil csapattag lett, és nagy szerepe volt abban, hogy a Maccabi hét év után ismét megnyerte a bajnokságot, ám az edzővel, Nir Klingerrel továbbra is feszült volt a viszonya. Amikor aztán a tel-avivi gárda a BL selejtezőjében kiesett az MSK Zilina ellen (az izraeli csapat a "hazai" mérkőzést a Megyeri úton játszotta), a Maccabi tulajdonosa váratlan lépésre szánta el magát: Nimnyt, valamint a klub másik rutinos, sokszoros válogatott játékosát, Tal Banint is kirúgta a klubtól, mondván, bomlasztják a csapategységet, és rossz befolyással vannak a többi játékosra. Mindkét focistának élő szerződése volt (Baniné 2004-ben, Nimnyé 2005-ben járt volna le), és míg előbbivel gyorsan sikerült megegyezni - a középpályás azóta már a Bnei Yehuda játékosa -, addig Nimnyvel ez sehogyan sem jött össze.

A focista ugyanis beperelte a klubot, mondván, az egyesület 22 millió sékellel (körülbelül ötmillió dollár) tartozik neki: szerinte a Maccabi háromhavi fizetését nem adta meg, és több, szerződésben foglalt kötelezettségének sem tett eleget. Mindeközben Nimny szintén talált magának új klubot, a mostanában gyengébben szereplő Beitar Jerusalemhez írt alá, és első mérkőzésén rögtön győztes gólt is szerzett, amivel persze azonnal közönségkedvenccé vált.

Az ügy az izraeli szövetség elé került, ám a minap újabb fordulat állt be, mivel a Maccabi Tel-Aviv is feljelentette Nimnyt. Az egyesület állítása szerint a játékos szándékosan semmibe vette a tréner, Nir Klinger utasításait, arrogáns magatartása károkat okozott a klub imidzsének, sőt, a Maccabi odáig ment, hogy egy személyben Nimnyt tette felelőssé, mert a gárda az előző idényben nem nyerte meg a Toto-kupát (ezért 375 ezer sékelt követelnek), kikapott az izraeli kupa elődöntőjében (ennek "ára" a klub szerint félmillió sékel), és természetesen a BL-ből való kiesésnek is csak és kizárólag a középpályás volt az oka. Mindez meglehetősen érdekesen hangzik, és a focista jogi képviselői ki is fejtették ebbéli nézeteiket. "Amikor tudomást szereztünk a dologról, nem tudtuk eldönteni, hogy karácsony vagy április elseje van-e" - nyilatkozták.