Vágólapra másolva!
A Bolton Wanderers az előző két szezonban egyaránt az utolsó fordulóban biztosította be élvonalbeli tagságát, és bár a cél (azaz a bennmaradás kiharcolása) ezúttal sem változott, a klub mestere, Sam Allardyce szerette volna elkerülni a komolyabb izgalmakat. A szakvezető, aki mindig is remek érzékkel ügyködött a játékospiacon, ismét szerződtetett néhány nagy nevet, így csapata egyelőre remekül állja a sarat a Premiershipben.

Amikor a Bolton 2001-ben feljutott a legjobbak közé, a legtöbb semleges futballtudor számára a Wanderers volt az első számú kiesőjelölt, ám egyikük sem számolt a szakvezetővel, Sam Allardyce-szal, akinél jobban az elmúlt években valószínűleg senki sem használta ki a nemzetközi játékospiac adta lehetőségeket.

A mesternek a 2001-2002-es idény közben olyan futballistákat sikerült a klubhoz csábítania, mint Bruno N'Gotty, Youri Djorkaeff és Fredi Bobic, akiknek a vezérletével az együttes végül kiharcolta a bennmaradást, ráadásul N'Gottyt és Djorkaeffet végleg sikerült megtartani. A legutóbbi pontvadászatban csatlakozott az együtteshez Augustine "Jay-Jay" Okocha és Iván Campo, akiket szintén nem kell bemutatni a nemzetközi labdarúgásban jártas szurkolóknak - hozzájuk képest a francia Bernard Mendy és Florent Laville kölcsönvétele semmiségnek tűnt, de ők ketten is nagyon sokat tettek a gárda bennmaradásáért.

Nem csoda, hogy a menedzser kultikus figurának számít Boltonban, és szinte fenntartás nélkül elfogadják a véleményét. Márpedig Allardyce a mostani pontvadászat előtt kijelentette: azt szeretné, ha csapata legalább öt fordulóval a zárás előtt már biztosítaná további élvonalbeli tagságát, mert nem akar megint az utolsó pillanatokig izgulni a kispadon. Ennek érdekében a kölcsönjátékosok közül Laville-t és Iván Campót is sikerült megtartani, és a további erősítések sem tűntek rossznak. Kevés egyesület mondhatja el például magáról, hogy sikerült ingyen leigazolnia egy olyan labdarúgót, aki alapember hazája válogatottjában, rendszeresen szerepelt a Bajnokok Ligájában, és a legutóbbi pontvadászatban gólkirályi címet szerzett, márpedig a fenti kritériumok mind igazak a Bolton egyik új futballistájára, a görög Sztilianosz Jannakopuloszra, akit az Olimpiakosztól szerződtettek.

A fanatikusok természetesen örültek a hellén érkezésének, de elsősorban egy eredményes támadó leigazolását tartották elsődleges fontosságúnak, hiszen a Bolton házi gólkirályi címéhez az előző pontvadászatban hét találat is elegendő volt: Okocha és a dán Henrik Pedersen is ennyihez adta a nevét. Allardyce is érezhette, hogy szüksége van egy gólerős csatárra, de Kevin Davies szerződtetése kockázatosnak tűnt, elvégre a támadó az előző szezonban a Southampton FC-ben csupán három találatot szerzett, és pályafutása során 127 élvonalbeli bajnokin csak 21-szer volt eredményes.

A Reebok Stadium nézőserege az elmúlt években azonban megtanult bízni Allardyce-ban, így optimistán várta a bajnokság kezdetét, különösen, amikor kiderült, hogy a klub ismét szerződtetett egy igazi világsztárt a brazil Mário Jardel személyében. A dél-amerikai futballista természetesen szintén ingyen érkezett Boltonba, de az ő leigazolásában is volt kockázat, mert bár Jardel nemrégiben még Európa egyik legeredményesebb csatárának számított, a portugál és a török pontvadászat, ahol ontotta a gólokat, nem tartozik a legerősebbek közé, arról nem is beszélve, hogy az elmúlt szezonban lelki problémái miatt csak árnyéka volt önmagának.

A bajnokság elején úgy tűnt, hogy Allardyce jóslata nem válik valóra, és a Boltonra az utolsó pillanatig a kiesés elleni harc vár. Tíz forduló alatt ugyanis a csapat csak egy mérkőzést nyert meg, és a 18., kieső helyen állt a tabellán. Novemberben aztán minden összejött a csapatnak: a négy bajnokin megszerezhető 12 pontból tízet begyűjtött az együttes, egyetlen gólt sem kapott, és sikeresen elhagyta a kiesési zónát. Ennek meg is lett a jutalma, hiszen az Angliában hagyományos szavazáson november hónap legjobb játékosának a nigériai Okochát, edzőjének pedig Allardyce-t választották meg. Amikor aztán az első decemberi erőpróbán a Fulham FC ellen 2-1-re kikapott a csapat, úgy tűnt, hogy megszakad a sorozat, de a bajnokesélyes Chelsea FC legyőzése után már megint mindenki a Boltonról beszélt Angliában, mert a Wanderers soha nem látott magasságba, a tizedik helyre liftezett a tabellán.

Hogy mégsem teljesen optimista a hangulat a klub háza táján, az annak köszönhető, hogy az együttes hamarosan elveszíti egyik legfontosabb tagját, a csapatkapitány Okochát a közelgő Afrika-kupa miatt. Maga a torna csak januárban kezdődik, ám a nigériaiak már december végétől szeretnének együtt készülni, így kikérnék a középpályást, ami nem nagyon tetszik a klubnak. Az viszont biztos, hogy január nagy részében és a Szuper Sasok szereplésétől függően február elején Okocha nem áll majd a Bolton rendelkezésére, ami nagy érvágásnak számít. A szakvezető máris kijelentette, hogy a téli átigazolási időszakban megpróbálnak majd egy olyan labdarúgót igazolni, aki pótolhatja a játékmestert, és Allardyce eddigi tevékenységét ismerve ez valószínűleg sikerülni is fog.