Vágólapra másolva!
Azok után, hogy az AS Roma az előző szezonban csak a nyolcadik helyen végzett a Serie A-ban, kevesen gondolták volna, hogy a Farkasok ebben a pontvadászatban komolyan versenyben lehetnek a bajnoki címért. A csapat mestere, Fabio Capello azonban tanult korábbi hibáiból, és mivel a nyári erősítés is remekül sikerült, a fővárosi együttes ismét ott van az élcsoportban, sőt, egyelőre vezeti a mezőnyt.

A legutóbbi pontvadászatban az AS Romának szinte semmi sem jött össze: az új igazolások közül senki sem váltotta be a szerződtetéséhez fűzött reményeket (Josep Guardiola mindössze fél évig maradt, Trajanosz Dellasz és Luigi Sartor még a kezdő tizenegybe sem tudta beverekedni magát), ráadásul több kulcsember is megsérült, így az együttes mélyen várakozás alatt teljesítve csak a nyolcadik pozíciót szerezte meg. Sokak szerint Fabio Capello csak azért maradhatott a kispadon, mert az olasz kupában bejutott a döntőbe a gárda, és bár ott vereséget szenvedett az AC Milantól, az együttes így is kiharcolta az UEFA-kupában való részvételt. Arról nem is beszélve, hogy a szakvezető már előre jelezte, véleménye szerint a csapat nem olyan erős, hogy versenyben legyen az elsőségért, vagyis jól mérte fel az erőviszonyokat, és ezt az elnök, Franco Sensi is kénytelen volt elismerni.

Ennek megfelelően a presidente, illetve a klub szakmai igazgatója, Franco Baldini az idén már jobban hallgatott a trénerre az új igazolásokat illetően, és a szakvezetővel egyeztetve a nyárra kettős célt tűzött ki: egy középhátvéd és egy gólerős támadó leigazolását. Mint kiderült, ez nem ment valami könnyen: a kiszemelt csatárokat (Fernando Morientest, Louis Sahát, Djibril Cissét) nem sikerült megszerezni, és a védelem megerősítésére kinézett Cristian Chivu transzferével is akadtak problémák. Az Ajax Amsterdammal ugyan sikerült megegyezni a román futballista leigazolásáról, és a játékos Rómában kezdte meg a felkészülést, ám egy korábbi ügy miatt az olaszokat a FIFA kizárta az átigazolásokból, és Chivut a hollandok vissza is rendelték Amszterdamba. Később a tilalmat ugyan feloldották, de a Roma nem tudta kifizetni a 18 millió eurós vételárat, így kissé módosítottak a transzferen: Chivu egyelőre csak kölcsönbe került a Farkasokhoz, azzal a kitétellel, hogy 2004 elején újratárgyalják további sorsát.

Az előzetesen beígért támadó is csak kölcsönbe érkezett, egy nappal az átigazolási időszak lezárta előtt a fővárosi klub a norvég John Carew-t szerezte meg a Valencia CF-től, és sokan kételkedtek benne, hogy a Farkasok jól jártak ezzel a tanszferrel, hiszen a hórihorgas skandinávnak az utóbbi időben nem nagyon ment a játék. Capello azonban bízott benne, még ha eleinte csak tartalékként is vette őt számításba; idővel azonban ő is bekerült a kezdők közé, köszönhetően részben annak, hogy a gárda támadói közül Vincenzo Montella megsérült, Marco Delvecchio pedig gyengébben futballozott. Szó se róla, továbbra sem Carew számít a Roma első számú gólvágójának, hiszen egyelőre három találatnál tart, de nem is lóg ki a csapatból.

A rómaiak sikerének oka leginkább abban keresendő, hogy Capello visszatért a korábbi sikeres taktikához, a 3-5-2-es felálláshoz, amelynek köszönhetően a bordó-sárgák 2001-ben bajnokságot nyertek. A legutóbbi szezonban ugyanis a Farkasok többször is a klasszikus 4-4-2-es taktikát alkalmazták, sőt, még a jelenlegi idény első összecsapásán is így álltak fel, ez azonban nem nagyon ízlett a csapatnak. Chivu érkeztével azonban az egyenletesen kiváló teljesítményt nyújtó Walter Samuel (aki egyébként a minap 2008-ig meghosszabbította szerződését) mellé érkezett még egy olyan bekk, aki képes egy az egyben is remekül védekezni. Kulcsfontosságú volt még a brazil Mancini (Alessandro Faiolhe Amantin) szerződtetése, aki a nyáron az AC Milanba távozott Cafú "alteregója" lett a jobb oldalon: ő is képes bejátszani a teljes jobbszélt, ráadásul a kapura sokkal veszélyesebb, mint kétszeres világbajnok elődje.

A szisztémának köszönhetően ráadásul a csapatkapitány Francesco Totti visszaléphetett a számára leginkább kedvelt fantasista szerepkörbe, nem kellett előretolt ékként játszania, mint az előző szezon nagy részében, és ez újabb pluszt jelent a gárdának. Totti irányítóként is ugyanolyan eredményes, mint csatárként, viszont emellett rengeteg gólpasszt ad, legfőképpen Antonio Cassanónak, akit sokáig Totti utódjaként emlegettek, mára viszont kiderült, hogy egymás mellett is kiváló teljesítményre képesek.

A Roma fő erénye még az állandóság, hiszen a kezdő tizenegy csak elvétve változik, és akkor is csak egy-egy ember cserélődik ki, aminek köszönhetően egyre jobb az összhang az egyes csapatrészek között. Nem csoda, hogy a Farkasoké a legjobb védelem (13 mérkőzésen mindössze négy gólt kaptak) és a második legjobb támadósor: jelen pillanatban nincsen náluk jobb formában lévő együttes a Serie A-ban.