Vágólapra másolva!
Az új esztendő egyik legelső fociszenzációjának ígérkezik az érintettek aláírásával várhatóan e hét végére szentesülő megállapodás, amelynek értelmében a Manchester United játékosa lesz egy 18 éves kínai labdarúgó, Tung Fang-csu. A Talien bajnokcsapatának támadója mintegy 3,5 millió angol fontért cserél gazdát.

A szenzáció értékéből mit se von le az a tény, hogy Kína, az ázsiai s egyáltalán a nemzetközi labdarúgásban eleddig jobbára törpe szerepet vivő országóriás azért már korábban is adott játékosokat az öreg kontinensnek, elsősorban Angliának. Nem túl régóta és nem is túl sokat, ám a minden kezdet nehéz közhelyigazsága erre a relációra is igaz. Tudniillik először magának Kínának kellett felzárkóznia a világélvonal közelébe, s ez bizony csak több évtizedes kísérletezés nyomán sikerült neki.

Ez úgy sikerült, hogy a (sport)piaci gazdálkodás tétova első lépéseinek sorában fogadott külföldi szakembereket és futballistákat is - köztük például a magyar válogatott volt szövetségi kapitányát, Bicskei Bertalant, illetve tavaly (és idén újra) a nemzeti csapatban is megfordult Kenesei Krisztiánt -, miközben ezzel párhuzamosan a hazai kiválóságok közül többet is elengedett, igent mondva a szaporodó nyugati kérőknek.

Utóbbiak elsősorban angliai klubok voltak, s a 2002-es koreai-japán közös rendezésű világbajnokságra kijutott kínai válogatott tagjai közül például Li Tien az Everton, Szun Dzsi-haj a Manchester City, Jang Pu a Southampton, Csü Po pedig a Blackburn szerződtetett játékosaként bizonyította, hogy a legkiválóbb európai együttesek is bátran meríthetnek a kínai futballpiac kínálatából. Amely azután tudott egyre versenyképesebb ajánlatokkal kirukkolni, hogy a labdarúgás történetében először - hat világbajnoki selejtezősorozat kudarcát követően - a férficsapat 2002-ben végre ott tudott lenni a sportág négyévenként esedékes csúcstalálkozóján.

A vb-részvétel hatalmas lökést adott a kínai foci fejlődésének. Megszámlálhatatlanul sokan kezdték el a gyerekek közül utánozni a nagyokat, s a sokmilliós játékosállományból kiválogatható nemzeti tizenegy nem is nagyon sokára egyfelől a legjobbaknak is méltó ellenfele lehet, másfelől a világ legerősebb nemzeti bajnokságaiban is egyre több kínai labdarúgó felbukkanása várható, mert meg fogja érni szerződtetni őket. Akár - miként Tung Fang-csu esetében - már 18 esztendősen is.