Vágólapra másolva!
Amióta Lothar Matthäus lett a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, sok támadást kapott mind az új tréner, de főleg a Magyar Labdarúgó Szövetség, miért külföldi szakember került a nemzeti csapat élére. A dolog nem szokványos, Európa és a világ más országaiban persze korántsem okoz ekkora problémát egy idegen befogadása. Összeállításunkban a világ jelenlegi kapitányait vizsgáljuk, megnézzük, mely országokban dolgozik még német tréner, s történelmi visszapillantásunkban eddigi külföldön dolgozó magyar kapitányokról is megemlékezünk.

Német források szerint 2002-ben a világon tizenkét germán szakvezető dolgozott szövetségi kapitányként, ebből a népes mezőnyből - a hazai mester Rudi Völlerrel együtt - 2003-ra tizenegy maradt. Illetve tizenkettő, ha beleszámítjuk az év végén a magyar kispadra kinevezett Lothar Matthäust.

A mezőny legismertebbje kétség kívül Otto Rehhagel, a Werder Bremennel kettő, illetve a Kaiserslauternnel egy Bundesliga-aranyat szerzett tréner 2001 szeptembere óta ül a görög kispadon, s sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Eb-selejtezőcsoportot Ukrajna és Spanyolország előtt sikerült megnyernie tanítványainak.

Eljutott a pótselejtezőkig Berti Vogts is, aki 2002-ben foglalta el a Craig Brown távozásával megüresedett kispadot, s bár rengeteg támadás érte (főleg, hogy irányításával mindössze hetedik mérkőzésén nyert először a csapat), 4-2-2-es mérleggel az 5. csoport második helyén végzett. A pótselejtezőn aztán Hollandia ellen nem volt esélyük.

Német edző került az albán nemzeti csapat élére is Hans-Peter Briegel személyében, aki az olasz Giuseppe Dossenát váltotta 2002 decemberében. Máltán a Frankfurt és a Hamburg egykori játékosa, Horst Heese dolgozott, Bundesliga-pályafutása során azért több sikert ért el (bronzérem 1993-ban az Eintrachttal), mint a szigetországban.

Afrikában a legjobb helyzetben Winfried Schäfer van, Kamerun "főoroszlánja" 2001 szeptembere óta dolgozhat, sikerét egy Afrika-bajnoki cím jelzi. Ghána élén a Bochum egykori kapusa, majd trénere, Ralf Zumdick áll, aki négy hónapja váltotta honfitársát, Burkhard Ziesét. Namíbia kapitánya, az ismeretlen Peter Ueberjahn.

Német edzők - 2003
Németország - Rudi Völler
Magyarország - Lothar Matthäus
Albánia - Hans Peter Brigel
Kamerun - Winnie Schäfer
Skócia - Berti Vogts
Ghána - Ralf Zumdick
Görögország - Otto Rehhagel
Málta - Horst Heese
Namíbia - Peter Ueberjahn
Irak - Bernd Stange
Seychelles - Michael Nees
Szamoa - Rudi Gutendorf


Ami a fizetéseket illeti, nagyok a különbségek, bár úgy tűnik, Lothar Matthäus bármelyik információ is igaz, nem lóg ki a sorból. Az MLSZ-ből kiszivárgott hírek szerint ugyanis 300 ezer euró a fizetése, a német Bild viszont úgy tudja, egymillió euróért kapitánykodik.

Ha a magyar "hivatalos" verziót vesszük alapul, akkor többet keres, mint az iraki nemzeti csapat élére kinevezett Bernd Stange (évi százezer euró), az etióp válogatott élén 2003 májusáig dolgozó Jochen Figge, aki évi 110 ezer eurót kapott, vagy a "mindössze" 200 ezerért dolgozó Briegel és Schäfer. Rehhagel görög keresete 440 ezer, míg Vogts 800 ezer eurót kap Skóciában.