Társoldalunk:

Légiós focikapitányok, magyar sikeredzők

2004.01.15. 15:03

Ha a világ labdarúgásának jelenlegi mezőnyét vizsgáljuk, egyetlen olyan országot sem találunk, ahol jelenleg is magyar szakvezető irányítaná a nemzeti csapatot. Az utolsó "mohikán" az a Kottán György volt, aki 2000 októberétől három éven keresztül dolgozott Banglades válogatottja mellett, s akit tavaly január óta szinte istenként tisztelnek az országban. Irányításával a válogatott 2003 januárjában ugyanis megnyerte a Dél-Ázsia Kupát.

A dhakai Daily Star Sport című lap nem véletlenül választotta a szakembert az év felfedezettjének, s készített vele a 2004-es esztendő első napján interjút. "Nagyon köszönöm a megtiszteltetést a magam és a csapat nevében, jó érzés, hogy a dicsőséges, 11 hónappal korábbi kupasikerre még emlékeznek. Nagyon hiányzik Banglades, a játékosok, a barátaim, de most Németországban dolgozom a FIFA Mobile Goal-projectjén Az ország sportéletét azért követem, hiszen néhány helyi újságíróval szinte napi kapcsolatban vagyok" - mondta Kottán, aki elmondta, büszke arra, hogy a csapat mellett dolgozott, s szívesen visszatérne majd a nemzeti csapat élére.

"De ehhez sok mindennek meg kellene változnia" - mondta Kottán, aki úgy vélte, a sikerek után rossz eredménynek minősül, hogy távozása után a válogatott az első akadályban elbukott a 2006-os vb-selejtezőkön, hiszen Tadzsikisztán ellen kétszer is 2-0-s vereséget szenvedett.

Kottán előtt azonban még rengeteg magyar szakember dolgozott külföldön, ezen listát átböngésztük, s megemlékezünk a legnagyobb sikerekről, s a legismertebb szakvezetőkről. Összeállításunkban Dénes Tamás, Peterdi Pál, Rochy Zoltán, Selmeci József: Kalandozó magyar labdarúgók című könyve volt segítségünkre.

Forrás: MTI
Baróti Lajos Peruban edzősködött

Az első fecskéket az 1920-as években találhatjuk meg, a krónikák szerint 1924-ben három országban is magyar szakember dolgozott: Kónya Ferenc Észtország, Kürschner Izidor Svájc, míg Nagy József Svédország legjobbjait irányította. Ha az igazi nagy sikereket vizsgáljuk, akkor Afrikába kell ellátogatnunk, az egykoron Afrikai Egység Kupának (ma Afrikai Nemzetek Kupája) nevezett kontinensviadalon előbb 1959-ben nyert Egyiptom magyar edzővel, a legendás Titkos Pál vezérletével. A 47-szeres válogatott labdarúgó játékosként még az 1938-as világbajnoki ezüstérmes csapatnak is tagja volt.

1968-ban a Ferencváros egykori szakvezetője, Csanádi Ferenc is felért Afrika csúcsára, Kongóval, a mai Kongói Demokratikus Köztársaság szakvezetőjeként 13 mérkőzésen 8 győzelmet, 1 döntetlent és 4 vereség számlált, ebbe belefért a kontinensbajnokság nagy menetelése és az aranyérem megszerzése is.

Forrás: MTI
Mezey György Mexikó után Kuvaitba ment

A már említett Kottán-féle bangladesi siker mellett még két szakember dolgozott maradandó sikerrel Ázsiában: Szűcs György Irán élén 1966-ban, Mezey György pedig Kuvaittal 1986-ban szerzett bronzérmet az Ázsiai Játékokon.

Kapitányként több szakember is vezetett válogatottat világbajnokságokon, az 1930-as vébén az 5. helyezett Chile kispadján Orth György ült, 1934-ben és 1938-ban Nagy Józseffel végzett előbb nyolcadik, majd negyedik helyen a svéd nemzeti csapat. 1954-ben Czeiczler Lajos vezetésével Olaszország, 1978-ban pedig Kubala Lászlóval Spanyolország lett tizedik. Utoljára 1990-ben vezetett magyar szakember külföldi válogatottat: akkor Románia Jenei Imrével a 12. pozícióban zárt.

A sikeres felsorolásából kimaradt trénerek között akad még ismerős. Belgium élén 1957-58-ban hat mérkőzés erejéig a Fradi legendás csatára, Toldi Géza ült, Ausztriát 1964-ben Guttmann Béla, a Benficával kétszeres BEK-győztes, az AC Milannal olasz bajnok szakvezető irányította.

Forrás: MTI
Temesvári Miklós

Zsengellér Gyula, az 1938-as vb-ezüstérmes válogatott klasszisa az ötvenes években Cipruson dolgozott, Baróti Lajos 1971-72-ben Peru gárdáját gardírozta. Napjaink ismert trénerei közül Gelei József az 1990-es évek elején Indiában, Temesvári Miklós a Maldív-szigeteken dolgozott.

1989-90-ben a Bayern Münchennel német bajnok, kupagyőztes és BEK-döntős (az EMDSZ-Sopronnál is dolgozó) Csernai Pál a Koreai NDK-t vezette 11 mérkőzésen (a mérleg: 5 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség), Mészöly Kálmán 1985-ben Törökország élén három meccset vívott, győzelem nélkül.

Pincési László

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK