Vágólapra másolva!
Ahogy az várható volt, Belgiumban vita alakult ki arról, hogy fülében rádió adó-vevővel védett a legutóbbi labdarúgó-bajnoki mérkőzésen Jan Moons, a Genk kapusa. A parányi készülék segítségével a hálóőr a mérkőzés alatt utasításokat kapott a kapusedzőtől, illetve Sef Vergoosen tréner üzeneteit is továbbította csapattársainak.

Az egyik tábor, melynek tagja Aimé Anthuenis, a belga válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya is, lelkesen fogadta ezt a "forradalmi újítást", míg a másik oldal "nevetséges szerkentyűnek" minősítette a minikészüléket.

A Genk elöljárói egyébként elégedettek, úgy vélik, jól sikerült a főpróba (1-0-s győzelem az UEFA-kupa harmadik fordulójában a Debreceni VSC ellen pályára lépő FC Bruges ellen), így kilátásba helyezték, hogy továbbra is élnek majd az új lehetőség nyújtotta előnyökkel.

"Korábban többperces késéssel jutottak el hozzánk az edzői instrukciók, ha a stadionban nagy volt a hangzavar. Pénteken viszont azonnal tudtunk változtatni a védekezésünkön, amikor arra szükség volt. Az edző rászólt a fülemre, s én máris irányítottam a játékostársaimat" - fogalmazott Jan Moons.

"Ez a készülék új távlatokat nyit a futballban. Ha a nemzetközi szövetség engedélyezi a használatát, azonnal bevezetem a válogatottnál" - mondta a szövetségi kapitány. Alain Courtois, a 2000-es holland-belga közös rendezésű Európa-bajnokság igazgatója szerint viszont a futballban meg kell hagyni az emberi tényezők szerepét.

Jelenleg egyébként egyetlen szabály sincs, amely tiltaná az ilyen és ehhez hasonló készülékek alkalmazását, csupán arra van utalás, hogy a játékosok felszerelésének biztonságosnak kell lennie. A FIFA egyelőre nem foglalt állást, mert még nem kapott hivatalos tájékoztatást a belga szövetségtől.