Vágólapra másolva!
A negyedik fordulójához érkezett az angol FA-kupa küzdelemsorozata, s a még versenyben lévő együttesek között két olyan is akad, amely nem tagja egyetlen ligának sem, hanem az ötödosztályban vitézkedik.

A legnagyobb figyelem a papíron leggyengébb Scarborough felé irányul, az ötödik vonalban is mindössze 15. helyen szerénykedő együttes ugyanis a Chelsea-t látja vendégül a McCain-stadionban. Nem is kérdéses, melyik gárda az esélyes. A Scarborough az eddigi három fordulóban egyaránt 1-0-s sikerekkel ment tovább, ellenfele sorrendben a Doncaster, a Port Vale és a Southend volt - igaz, utóbbit csak egy 1-1-es döntetlent követően megismételt találkozón tudta legyűrni.

"A Chelsea-t fogadhatjuk, ez a kupa varázsa" - lelkendezett a Boro mestere, Russell Slade, aki várhatóan már annak is örülne, ha sikerülne gólt szerezni a londoni óriás ellen, az lenne ugyanis a Scarborough századik kupatalálata.

A Chelsea a tabellák összességét figyelembe véve 104 hellyel előzi meg vetélytársát. Utoljára kilenc éve esett meg az a csúfság a kékekkel, hogy alacsonyabb osztályú csapattól vereséget szenvedtek volna, s 84 éve nem kerültek szembe az FA-kupában ligán kívüli együttessel. 1920. január 31-én a Swindon Town 4-0-s verést kapott.

A másik kiscsapat, a Telford mindössze két hellyel előzi meg a táblázaton a Scarborough-t, Mick Jones együttese a Crawley (3-2), a Brentford (3-0) és a Crewe (1-0) ellen lépett tovább, s története során másodszor juthat a legjobb 16 közé. Tizenkilenc esztendővel ezelőtt a csapat a Lincoln, a Preston, a Bradford City és a Darlington legyőzésével írt történelmet, most a másodosztályú Millwall testén át vezet az út a dicsőséghez.

A Liverpool a Newcastle Unitedet fogadja, s az előző körben mindkét gárda idegenben vívta ki a továbbjutást: amíg a Liverpool a Yeovilt verte 2-0-ra, addig a Szarkák a Southampton otthonában nyertek 3-0-ra. A pályaválasztói jog miatt inkább a hazaiak számítanak favoritnak, bár két hiányzó biztosan akad majd, a szenegáli Diao és Doiuf ugyanis az Afrika-kupán szerepel. A Newcastle csapatában Bellamy sérült.

A Burnley a szintén második vonalbeli Gillinghamet fogadja, a hazai együttes a Mansfield Townnal szemben jutott tovább, míg a szintén másodosztályú, és a vetélytárs előtt egy hellyel a 18. helyen szerénykedő Gillingham a Premiershipben vitézkedő Charltont leckéztette meg. A hazaiaknál Chaplow ismét bevethető, csakúgy, mint a sérüléséből felépült, Manchestertől igazolt Chadwick. A Gillingham már szerepeltetheti új szerzeményét, Agyemangot.

Ha a Division One-ról lenne szó, írhatnánk, az Ipswich-Sunderland meccs felsőházi rangadó. A másodosztály ötödik, illetve negyedik helyezettje az idei bajnoki szezonban már találkozott egymással, szeptember 30-án, Sunderlandben a hazaiak 3-2-re nyertek. Ami viszont érdekes, az Ipswich otthonában 1998 óta nem sikerült a vendégeknek nyerni, tavaly például egy 5-0-s zakót kaptak. Az idei hazai mérleg (8 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség) összehasonlítva a Sunderland vendégszerepléseivel (5-3-6) inkább Ipswich-sikert sejtet.