Vágólapra másolva!
Az olasz bajnokság már túl van a felén, de a tabellán még mindig két nyeretlen együttes neve szerepel: az utolsó helyen álló Ancona helyzete reménytelennek tűnik, ugyanakkor az egy pozícióval feljebb lévő AC Perugiánál még mindig bíznak abban, hogy a csapat megőrizheti helyét a legjobbak között. A klub a téli átigazolási időszakban összesen 13 focistát igazolt, többségében ismert labdarúgókat, de az első győzelem ennek ellenére még várat magára.

Az AC Perugia a mostani szezonban már rengetegszer szerepelt az újságok címoldalán, de többnyire nem a pályán nyújtott teljesítménye miatt. Leginkább a klub extravagáns elnöke, Luciano Gaucci irányította rá a figyelmet az egyesületre nyilatkozataival: nem átallotta például kijelenteni, hogy valóságos összeesküvés folyik a klub ellen, mivel korábban főszerepelt vállalt az úgynevezett Catania-ügyben.

De az is nagy visszhangot keltett, amikor a klub leigazolta a líbiai államelnök, Moamer Kadhafi fiát, Szaadi Kadhafit, aki a mellett, hogy a Líbiai Olimpiai Bizottság elnöke, 7,5 százalékban a Juventus FC részvényese is. A szituáció tovább bonyolódott, amikor Kadhafi (aki egyébként egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára) egyik doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott, szervezetében norandoszteront mutattak ki, ami rajta van a tiltott szerek listáján.

Kadhafi három hónapos eltiltást kapott, aminek mondjuk a csapat szereplése szempontjából nem volt sok jelentősége, de a tifosók abban reménykedtek, hogy az együttes végre a futballra tud koncentrálni, és megindul felfelé a tabellán. Ez eddig azonban nem valósult meg, a Perugia egyszerűen képtelen meccset nyerni: a Sampdoria ellen három rúgott gól sem volt elegendő a három pont megszerzéséhez, a genovaiak az utolsó előtti percben egyenlítettek ki, az AS Roma és a Juventus FC ellen pedig hiába futballozott jól a gárda, mindkét élcsapattól 1-0-s vereséget szenvedett.

Utóbbi találkozón egyébként ismét előtérbe került a Gaucci által előszeretettel emlegetett összesküvés-elmélet, a Farkasok ellen ugyanis a játékvezető „elfelejtett” tizenegyest ítélni a Perugiának. Igaz, ehhez jelentősen hozzájárult az is, hogy a csapat angol támadója, Jay Bothroyd ahelyett, hogy elesett volna, amikor a fővárosiak védője, Trajanosz Dellasz szabálytalankodott vele szemben, inkább megpróbálta megjátszani a labdát.

A két eltérő futballkultúra (a brit és az olasz) különbségére remekül rávilágított Serse Cosmi nyilatkozata is, aki a lefújást követően a következőt nyilatkozta: „Bothroyd valóban tapsot érdemel, mert nem dobta fel magát, ugyanakkor, ha a tizenhatoson belül szabálytalankodnak veled szemben, akkor jobban teszed, ha elesel. Ha nem ezt csinálod, akkor nem vagy igazi futballista.”

A klub mindenesetre mindent megpróbál annak érdekében, hogy a hosszú nyeretlenségi sorozat ellenére is megőrizze helyét a legjobbak között, és a télen rengeteg focista is érkezett a Renato Curi stadionba: olyan játékosok, akik a nevük alapján minden bizonnyal erősítést jelentenek. A legismertebb közülük kétségtelenül a veterán támadó, Fabrizio Ravanelli, aki a város szülöttje, és pályafutását itt is kezdte: 1986 és 1989 között három idényt töltött a Perugia csapatánál, és a gárda az ő góljainak köszönhetően került fel a negyedik vonalból a harmadikba.

Fehér Toll később megjárta a Juventus FC-t, az Olympique Marseille-t, a Middlesbrough FC-t és a Derby Countyt is, legutóbb pedig a skót Dundee FC-ben játszott - volna, ha a klub nem megy csődbe. Ravanelli debütálása nem is sikerült rosszul, hiszen a Siena ellen rögtön gólt szerzett, de mivel az erőnléte még nem az igazi, Cosmi mester a szünetben lecserélte.

A helyére egy másik új szerzemény, a szintén nem mai gyereknek számító Dario Hübner állt be, akit az Anconától igazolt le a Perugia - akárcsak egy másik rutinos futballistát, a középpályás Eusebio di Francescót.

De bemutatkozott már a csapatban a középpályás Christian Manfredini is, aki két évvel ezelőtt az olasz bajnokság egyik nagy revelációja volt a Chievo Veronában, meg is vette őt a Lazio, a rómaiaknál azonban csak elvétve játszott: az előző bajnokság végét a CA Osasunában, a jelenlegi pontvadászat első felét pedig a Fiorentinában töltötte kölcsönben, most az év végéig a Perugiában bizonyíthat. Már pályára lépett a másodosztályú Salernitanától igazolt védő, Roberto Cardinale is, de a továbbiakban még jó pár új név felbukkant a csapat összeállításában.

A Perugia ugyanis szerződtette a Siena argentin balhátvédjét, Carlos Aranót, az argentin Independiente védőjét, Félix Benitót, az Ancona veterán középpályását, Eusebio di Francescót; a Juventustól két labdarúgó is érkezett Marcelo Zalayeta és Salvatore Fresi személyében, mint ahogyan a Palermo is két focistát adott kölcsön a klubnak, Franco Brienzát és Constantin Codreát.

A nemzetközi sajtóban kisebb kavarodást okozott, hogy a Perugia a brazil Sao Paulo védőjét, Fabianót is megszerezte, akit sok helyen összekevertek a válogatott csatárral, Luis Fabianóval, de ő maradt Brazíliában. Az utolsó név az új szerzemények tekintélyes listáján a harmadosztályú Sambenedettese csatára, Gabriele Scandurra.