Vágólapra másolva!
A ZTE a tavalyelőtti bajnoki cím után a csúcsról nagyon gyorsan a mélybe zuhant, hiszen már az előző bajnokságban is csak az alsóházba jutott, a mostani pontvadászatban pedig sereghajtó a zalai gárda. A vesszőfutás okai mellett az erősítés anyagi vonzatairól is beszélgettünk Nagy Ferenc menedzserrel.

- Jól tudjuk, hogy elsősorban Kenesei eladásából várható kilencvennégy millió forintos összegből kívánják fedezni Sebők József, Sebők Vilmos és Waltner Róbert leigazolását? - kérdeztük a zalai sportvezetőt.
- Jól tudják, pontosabban a Keneseiért érkező összeg egy részéből, hiszen az igazgatótanácsi döntés értelmében, az említett pénz negyven százaléka fordítható a csapat megerősítésére. Egyébként jövő hét végére várható, hogy véglegesen kialakul a keretünk.

- S megérkezett már a kínai klubtól a játékosért kialkudott összeg?
- Egy része igen, a többit a jövő héten várjuk. Mindenesetre a megérkezett pénzből rendezni tudtuk az adósságainkat, s nyugodtabban nézhetünk a tavaszi szezon elé.

- Ezek szerint bőven akadtak tartozásaik a játékosok felé.
- Aláíráspénzekkel még igen, az alapfizetések és prémiumok esetében viszont nem tartoztunk, mindössze kisebb csúszások jelentkeztek a kifizetéseknél.

- A két évvel ezelőtti bajnoki cím megszerzése után mivel magyarázza a csapat jelentős visszaesését?
- Ebben megvan mindenkinek a felelőssége, az ügyvezetésnek és természetesen a játékosoknak is. Egyébként éppen a bajnoki cím megszerzését követően keletkezett rengeteg mínusz a klub kasszájában, hiszen a bevételek elmaradása okán, középszinten számolva is, minimum százötvenmillió forinttól estünk el. A stadionátépítés miatt rengeteg kiadásunk lett, a nemzetközi kupafellépéseinken fizetnünk kellett az Üllői úti és a Puskás Ferenc-stadionban rendezett meccsekért, a hazai bajnokijainkon viszont semmilyen bevételünk nem volt, mivel épült a stadionunk. Nagyon szerencsétlen egybeesések voltak ezek, noha a 2002. május 22-i, Fradi ellen megnyert bajnoki cím és az augusztusi, Manchester United elleni Bajnokok Ligája-selejtező között aratni kellett volna anyagilag, ezzel szemben komoly bevételkiesést könyvelhettünk el. Persze, nem keseregni kell ezen, hanem tanulni a hibákból. Hangsúlyoznám azonban, hogy jelenleg egyáltalán nincs csődhelyzetben a klub, az anyagiakat nyolc-tíz évre átütemeztük, a jövőben pedig, szorgalmas marketingtevékenységgel, valamint játékoseladásokból rendbe jövünk pénzügyileg. Egy biztos, az utolsó lehetőségünk, hogy gazdaságilag rendbe tegyük a kasszánkat.

- Az e.on céggel meddig szól a megállapodásuk?
- 2002-ben öt évre szerződtünk, azaz 2007-ig, szerencsére az e.on a gyengébb szereplés ellenére végig korrekt partnernek bizonyult.

- A riválisok erősítésének tükrében milyen rövid és hosszú távú célokat fogalmaztak meg?
- Valóban megerősödtek közvetlen riválisaink, hiszen a Haladás is jól igazolt, Győrben komoly szemléletváltás történt, viszont úgy érzem, Sebőkék megszerzésével mi ugyancsak merészebb tervekkel vághatunk neki a jövőnek. Idén a biztos bennmaradás az elsődleges célunk, ugyanis vallom, igazságtalanság lenne ezzel a kerettel búcsúznunk az élvonaltól, persze tudom jól, a futballban nem mindig az igazság győzedelmeskedik. Remélem, a játékosok is átérzik a felelősségüket a szurkolókkal, és önmagukkal szemben is, no meg figyelembe veszik, miszerint a kiadásokkal a lehetőségeink határát feszegetjük. Vagyis nem feszíthetjük tovább a húrt, újra sikeres pályára kell állnia az együttesnek, elvégre ennek a városnak szüksége van NB I-es csapatra.

Információnk szerint anyagi megfontolásokból a "Zeténél" nem zárkóznának el néhány értékesebbnek tartott labdarúgó eladásától sem, amennyiben például Vincze Ottóért vagy Egressy Gáborért komolyabb ajánlat érkezne, akár meg is egyeznének a vevővel. Erre mondta Nagy Ferenc azt befejezésként, hogy a "csapatból mindenki eladó, de nem mindenáron."

Bánki József