Vágólapra másolva!
Racionálisabbá tette költségvetését a Haladás labdarúgócsapata, amelynek tulajdonosa, Bíró Péter elmondta, a játékosok alapfizetését 20 százalékkal csökkentette, a győzelmi prémiumot viszont ötven százalékkal emelte. A cél idén a biztos bennmaradás, jövőre viszont már a hatba jutás.

A Lombard FC Haladás elsősorban az anyaegyesületébe visszatért Illés Bélával, továbbá a brazil Nélio, az argentin Cotera, a román Bucuroaea, Balaci duó, valamint a Videotonban és a ZTE-ben is megfordult, Újpestről érkezett Róth Ferenc leigazolásával igen csak megerősödött.

A hat új labdarúgó (Illés, Nélio, Cotera, Bucuroaea, Balaci, Róth) már a törökországi Antalyába is elutazott a csapattal, ám a baj gyorsan elérte a vasiakat, mivel az argentin Cotera rögtön az első fellépésen megsérült, majd hasonló sorsa jutott Némethy is. Ez sem változtat azonban azon a tényen, hogy a szurkolók szép tavaszt remélnek kedvenceiktől.

Hasonló véleményen van Bíró Péter, a szombathelyi klub tulajdonosa is.

- Anélkül hogy a pénztárcájában turkálnánk adja magát a kérdés: miből telt ilyen erősítésre a télen? - kérdeztük a Lombard FC Haladás tulajdonosát.
- Az előrelépés érdekében kénytelenek voltunk beruházni, ám ennél is fontosabb, hogy a költségvetésünket racionálisabbá tettük. Az alapfizetéseket húsz százalékkal csökkentettük, a győzelmi prémiumokat viszont ötven százalékkal emeltük. Vagyis, sikerorientált premizálási rendszert alakítottunk ki. Vallom ugyanis, keressen nagyon jól a játékos, de nyerjen is nagyon sok meccset. Egyébként a magyar labdarúgásban nem csak nálunk, hanem más kluboknál is hasonló a helyzet, ahol nem térnek át erre a szisztémára, ott gyorsan bezárhatják a boltot. Az már nem megy, hogy valaki csak a becses aláírásért súlyos milliókat kapjon.

- Rövid és hosszú távon milyen terveik vannak?
- Tavasszal a biztos bennmaradás az alapcél, jóllehet én azért látok húsz-huszonöt százalék sanszot a felsőházba kerülésért, és el is várom a futballistáktól, hogy tegyenek meg mindent a bravúr érdekében. A következő szezonban merészebb céljaink lesznek az első hatba kerüléssel.

- Mit gondol, a fizetéscsökkentéseket és a teljesítményorientált szerződések sorozatos elfogadásában mennyiben motiválta a játékosokat a korábbi előjogok megszűnése, valamint az egzisztenciális félelem?
- Ez mindenképpen közrejátszik a szemléletváltozásban, amire egy régi görög mondást idéznék, amit egy életre megjegyeztem. A hellének ugyanis azt mondták Athénban, hogy aki tehetséges, jól fut, aki tehetséges és díjazzák, nagyon jól fut, a legjobban azonban mégis az fut, aki fél.

Bánki József