Vágólapra másolva!
Hétfőre virradó hajnali három órakor foglalta el szálláshelyét Cipruson a magyar küldöttség, majd Lothar Matthäus szövetségi kapitány délelőtt 11 órakor edzést vezényelt a játékosoknak. A labdás gyakorlatoktól ekkor még - megfelelő pálya hiányában - el kellett tekintenie a szakembernek, mivel az előzetesen lefoglalt játéktér teljesen víz alatt állt. Matthäus így első ciprusi tréningjén mintegy negyvenperces labda nélküli mozgást írt elő a keret tagjainak, délután azonban már játék közben is megfigyelhette Szabicsékat.

Nem sokat aludhattak tehát a magyar válogatott tagjai, hiszen a hétfő hajnali larnacai megérkezést követően három órakor foglalhatták el szállodai szobáikat, tíz órakor viszont már gyülekező, majd edzés várt a labdarúgókra. Lothar Matthäus nem titkolta, nagyon várta már a találkozást a jelöltjeivel, egyelőre azonban közvetlen élményt nem szerezhetett a játékosok labdával való viszonyáról, ugyanis a hatalmas esőzés miatt teljesen víz alatt állt az előzetesen kijelölt pálya talaja, így a kapitány gyorsan döntött, s negyvenperces átmozgatást tartott a futballistáknak.

A kerethez aztán csatlakozott Dárdai Pál, a Hertha és Lisztes Krisztián, a Bundesligát kilenc ponttal vezető Werder Bremen labdarúgója is, ami azért lényeges, mert a megállapodások alapján Matthäus csak az első, Örményország elleni szerdai mérkőzésen számíthat a német és holland bajnokságban szereplőkre. Vagyis az örmények ellen Dárdai Pál (Hertha), Szabics Imre (Stuttgart), Lisztes Krisztián (Bremen), Lőw Zsolt (Cottbus), Fehér Csaba (Breda), Babos Gábor (Breda) egyaránt a kezdő tizenegyben kap helyet, mivel említetteknek másnap vissza kell térniük klubcsapatukhoz.

Hétfőn délután már labdás edzést vezényelhetett a magyar válogatottnak a szövetségi kapitány. A gyakorlatok nagy részének vezetésében László Csaba másodedző segítette a német szakvezetőt. A tréningen már részt vett a bajnok MTK törökországi felkészüléséről érkezett Végh Zoltán, Komlósi Ádám, Füzi Ákos és Torghelle Sándor is. A délelőtti edzéshez képest jobb volt a talaj állapota, mert az éjjeli esőzés után jelentősen javult az idő, kisütött a nap. A tervek szerint Lothar Matthäus a keddi tréning után jelöli ki a kezdőcsapatot. (Az Örményország elleni találkozót a Sport1 televízió szerdán, 17.45 órai kezdettel élőben közvetíti.)

A magyarokhoz hasonlóan a nyolccsapatos torna többi résztvevője is készül. A Matthäus-együttessel azonos csoportban szereplő, s először a kazahokkal találkozó lett válogatott problémákkal küzd, Aleksandrs Starkovs szövetségi kapitánynak az MTI információi szerint hét játékosról kellett lemondania sérülés miatt. A keretnek így is tagja néhány jól ismert futballista: Mihails Zemlinskis, Juris Laizans, Maris Verpakovskis vagy éppen Marians Pahars.

Kedden az U21-es válogatott Skóciában lép pályára, Róth Antal együttese Livingstone-ban a vendéglátók hasonló korú válogatottjával fog játszani ellen. A magyar csapatból a Videoton csatára, Magasföldi József, valamint a nagyválogatottban elkért, ám az MTK törökországi edzőtáborában ugyancsak sérülést szenvedett Juhász Roland hiányzik majd. Az MTK-t feljelentő, majd onnan távozó Czvitkovics Péternek egyelőre nincs csapata, miután a kék-fehérek nem járultak hozzá, hogy a Ferencvárosnál tréningezzen, ezért rá sem számíthat a szakvezetés.

Bánki József

[origo]