Vágólapra másolva!
A szezon első pár fordulója után úgy tűnt, hogy a Serie A idei újoncai közül az Ancona és a Lecce a kiesés ellen küzd majd, míg a Sampdoria és a Siena megkapaszkodhat a középmezőnyben. Utóbbi együttes sokáig tartotta is magát a tizedik hely környékén, azonban az idén eddig nem nagyon megy neki, és a legutóbbi öt mérkőzésén elszenvedett vereségek miatt a sienai drukkerek ismét elkezdhetnek izgulni.

A 2003. esztendő szinte álomszerűen alakult az egyesület számára: a klub, amely korábban sohasem szerepelt az élvonalban, de még a Serie B-ben is csak elvétve, hatalmas meglepetésre feljutott az első osztályba, és ott sem szerepelt rosszul. Utóbbi persze nagy részben annak is volt köszönhető, hogy a vezetőség a nyári átigazolási időszakban alaposan megerősítette a játékoskeretet, különösen a csatársorba érkeztek remek labdarúgók.

Az egyesületnél olyan támadótrió állt össze Enrico Chiesa, Tore-Andre Flo és Nicola Ventola szerződtetésével, amelyet pár éve még a nagycsapatoknál is szívesen elfogadtak volna. Arról nem is beszélve, hogy azért a többi csapatrészre is gondoltak az elöljárók: Bruno Cirillo, Gianni Guigou, Leandro Cufré vagy Nikola Lazetic érkezése azt jelezte, hogy az egyesület nem akarja a neki szánt pofozógép szerepet betölteni a Serie A-ban.

Az eredmények pedig ennek megfelelően is alakultak: a harmadik játéknapon az Empoli FC-t 4-0-ra verte hazai pályán a csapat Chiesa mesterhármasával, és a későbbiekben is remekül tartotta magát, szinte végig a kilencedik és a 11. hely között ingázott, ami bizony remek pozíció volt az újonc számára. Ráadásul a klub adta az idény egyik felfedezettjét a brazil középpályás, Rodrigo Taddei személyében, aki a csapat egyik motorja volt, ráadásul a kapura is veszélyesnek bizonyult: a Lazio ellen például kétszer is betalált. Nem csoda, hogy felhívta magára a másik római együttes, az AS Roma figyelmét, amely a hírek szerint a nyáron szeretné őt megszerezni. Az sem lehet véletlen, hogy a Siena éppen az ő sérülése idején esett vissza, Taddei ugyanis a legutóbbi három találkozón nem léphetett pályára.

Az évet végül a 11. helyen zárta a csapat, és amikor a 18. fordulóban 2-1-re legyőzte az AC Perugiát, akkor a tizedik pozícióban állt, ráadásul egy elmaradt mérkőzése is volt - igaz, ezt az AC Milan ellen, idegenben kellett lejátszani. Ennek ellenére sem gondolták volna azonban a sienai drukkerek, hogy izgulniuk kell majd a bennmaradás miatt, hiszen az együttes addig viszonylag megbízhatóan teljesített, ráadásul a vezetőség a keret további erősítését vette tervbe a téli átigazolási időszakban. Végül összesen öt új labdarúgó érkezett az Artemio Franchi stadionba, ráadásul csupa ismert futballista, ám ez éppen az ellenkező hatást érte el, mint amit szerettek volna: a Siena ugyanis egymás után öt mérkőzésen is vereséget szenvedett.

Az új szerzemények közül egyedül Simone Vergassola mondhatja el magáról, hogy győztes találkozón is pályára lépett, a Torinótól leigazolt középpályás ugyanis már a Perugia elleni összecsapáson a kezdő tizenegy tagja volt, és azóta is mindegyik mérkőzést végigjátszotta.

A Perugiától megszerzett görög bekk, Konsztantinosz Lumputisz eddig még csak öt percet kapott, a Bolognából érkezett brazil védő, Juárez sem szerepelt túl sokat, másik két honfitársa viszont igen. Az AC Parma balhátvédje, Júnior mind az öt vesztes találkozón ott volt a pályán, négy alkalommal kezdőként, míg a szintén brazil középhátvéd, Roque Júnior az Internazionale, az AC Parma és a Roma elleni, vereséggel zárult 90 percen volt végig pályán.

Utóbbi két labdarúgó egyébként egyaránt világbajnoknak mondhatja magát, ám ennek ellenére eddig nem sokat segítettek a Sienán. Különösen Roque Júnior mérlege egészen elképesztő, a hivatalosan az AC Milan focistájának számító védőnek ugyanis ebben a szezonban még csak vereségben volt része, ráadásul általában nem is akármilyenekben. A rossonerók előbb a Leeds Unitednek adták kölcsön, amelynek színeiben öt bajnokin szerepelt, a mérleg pedig a következő volt: a Leicester Citytől és az Everton FC-től 4-1-re, a Birmingham Citytől 2-0-ra, az Arsenal FC-től 4-1-re, a Portsmouth FC-től pedig 6-1-re kapott ki az együttese, amikor ő is játszott. A sienaiaknak ezek után már meg sem kellett volna lepődniük, hogy Roque Júnior első mérkőzésén egy négyest kaptak az Intertől, majd a Roma ellen hatszor zördült meg a hálójuk.