Vágólapra másolva!

Megszűnik az arany- és az ezüstgól

Számos fontos döntést hozott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Londonban, ahol a tanácsülésen többször is a "vissza a múltba"-elv valósult meg. A következő szezontól ugyanis megszűnik az arany-, illetve az ezüstgól intézménye, s ismét hosszabbítás, majd tizenegyesrúgás dönt a döntetlenül végződő mérkőzések sorsáról. A túlzott gólörömben történő mezlevétel újra sárga lapot ér.

- A következő szezontól megszűnik az aranygól és az ezüstgól intézménye, amennyiben az egyenes kieséses rendszerű találkozó 90 perc után döntetlenre áll, úgy 2x15 perces hosszabbítás következik, majd ha ekkor sem dőlt el a mérkőzés, akkor tizenegyesrúgások következnek. A szabály utoljára július 4-én, a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében lesz érvényben, azaz Lisszabonban még az ezüstgól dönthet iksz esetén.

- A testület elfogadta, hogy a természetes gyepszőnyeg mellett műfüves pályákon is lehet hivatalosan FIFA-eseményt rendezni.

- A gólszerzés után levett mez újra sárga lappal jutalmazandó.

- A szabadrúgásoknál egyelőre továbbra is kilenc méterre kell felállnia a sorfalnak - egy javaslat ugyanis tíz métert javasolt.

- A barátságos mérkőzéseken maximálták a cserelehetőségeket, így mindössze hat változtatást lehet eszközölni a csapaton belül. A döntés ellen főleg az angolok svéd kapitánya, Sven-Göran Eriksson, az olasz Giovanni Trapattoni és a francia Jacques Santini ágált, Eriksson tavaly az ausztrálok ellen például teljes kezdőcsapatát lehozta a pályáról.

- A FIFA elvetette a félidei szünet 15-ről 20 percre történő emelését.

- A belgiumi újítást, miszerint az edző rádiókapcsolatban áll kapusával a FIFA megtiltotta

- Nem használható az egyrészes atlétamez sem, amelyet Kamerun válogatottja viselt az Afrikai Nemzetek Kupáján.