Társoldalunk:

Nincs szó a futballforduló elhalasztásáról

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége február 13-án úgy döntött, hogy a következő kiírásban 16 csapatos lesz az élvonal bajnoksága, míg az NB I/B létszámát 14 együttesre csökkentik. A gyakorlatban ez azt jelenti: a másodosztály 4 legjobbja kerül fel az NB I-be, míg az 5. és 6. helyezett osztályozót játszik az Arany Ászok Liga 11. és 12. helyén végző csapataival.

A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnöksége december 4-én - a Ligatanács novemberi 12-i javaslatát elfogadva - határozott úgy, hogy a jövőben 16-16 csapat részvételével kívánja lebonyolítani az NB I és az NB I/B küzdelmeit. A végső döntést a szövetség elnökségének kellett meghoznia.

A hivatásos liga képviselői úgy érveltek, hogy új régiók bevonására is lehetőség nyílik a tizenhatos létszám révén, továbbá több magyar fiatal kaphat esélyt az élvonalbeli szereplésre. A bajnokság átalakítását szorgalmazó szakemberek szerint a korábbi rájátszásos szisztéma nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ráadásul az MLSZ edzőbizottsága évek óta a tizenhatos létszám mellett tette le a voksát.

Jelenleg 12 együttes alkotja az Arany Ászok Ligát. Eredetileg az utolsó kettő esett volna ki, míg az NB I/B-ből ugyanennyien kerültek volna a legjobbak közé.

Legutóbb 2000 októberében változott az első osztály létszáma, akkor csökkent 16-ról 12-re. A 2000-2001-es kiírás alkalmával ugyanis a 16 együttest két nyolcas csoportra osztották, amelyekből 14 forduló után az utolsó két-két gárda a másodosztályban folytatta szereplését. Azóta 12 csapat alkotta az NB I-et.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK