Vágólapra másolva!
Ausztriában és Skóciában is fővárosi derbit rendeztek, igaz, a sógoroknál a kupában, míg a skótoknál a kupában csaptak össze ősi riválisok. A bécsi találkozó döntetlent hozott, míg Nagy-Britanniában a Celtic ismét megverte a Rangerst, és így utóbbi gárda ebben a szezonban már semmilyen trófeát nem nyerhet. Franciaországban a PSG leszakadni látszik az első két helyezettől, és úgy tűnik, hogy az aranyérem sorsa a Lyon és a Monaco között dőlhet majd el.

A sógoroknál a hét végén rendezték a 267. bécsi derbit a Rapid és az Austria között, a városi rangadó pedig 1-1-es döntetlent hozott, aminek a legjobban a Grazer AK-nál örültek. A grazi együttes ugyanis ennek az eredménynek köszönhetően a tabella élére ugrott, márpedig erre 1998 októbere óta nem volt példa.

A bécsi összecsapásra az Austria otthonában, a Horr-stadionban került sor, ahol a Rapid 1986 óta nem tudott győzni, sőt, a zöld-fehérek a fő rivális ellen hazai pályán is 2001 májusában voltak képesek diadalmaskodni. Ennek megfelelően a mérkőzésen inkább a hazai gárdát tartották esélyesebbnek, ám ennek ellenére a Rapid játszott jobban a rangadón.

A vendégeknél idén először lépett pályára a fiatal csapatkapitány, Andreas Ivanschitz, aki felépült sérüléséből a derbire, és vezérletével az együttes sokkal több helyzetet dolgozott ki, mint ellenfele. A Rapidban egyébként szerepelt a magyar Garics György is, aki az első játékrészben egy távoli lövéssel veszélyeztetett, míg a hazaiaknál Sáfár Szabolcs csak a kispadon kapott helyet - az Austria kapuját az ausztrál Joey Didulica védte, akit a horvátok szeretnének honosítani az Eb-re (a lelátón ott is ült a horvát szövetségi kapitány, Otto Baric). Didulicára nem lehetett panasz, hiszen a hálóőr több ziccert is fogott, ám a második félidőben Jazic fejesénél már ő is tehetetlen volt.

Ekkor úgy tűnt, hogy megszakadhat a Rapid nyeretlenségi sorozata, ám a hazaiak némileg váratlanul kiegyenlítettek a lengyel Radoslaw Gilewicz révén, és az eredmény ezt követően már nem változott.

Ez kapura jött a GAK-nak, amely a Salzburg vendége volt, és bár az első félidő közepén hátrányba került, fordítani tudott, és győzelmének köszönhetően átvette a vezetést a tabellán. A Grazer AK mindkét találatát a gólkirály-jelölt Roland Kollmann szerezte, aki már 22 dugónál tart, és ezzel fölényesen vezeti a góllövőlistát.

A hét végi osztrák fordulónak egy magyar hőse is volt Kabát Péter személyében, aki az FC Kärnten színeiben mesterhármast vágott, és ezzel győzelemre segítette csapatát a Klausz Lászlóval felálló SW Bregenz ellen. A Kärnten a három pont ellenére is az utolsó helyen áll, de már csak háromegységnyivel van lemaradva a Salzburg mögött.

Úgy tűnik, hogy a Paris Saint-Germain elbúcsúzik a bajnoki aranyért folytatott küzdelemtől, mivel a fővárosiak hátránya tovább nőtt az első két helyen álló csapathoz képest. Igaz, a párizsiak rangadót játszottak, mivel ellenfelük a tőlük csak egy ponttal lemaradó Sochaux volt, ám a döntetlennek leginkább a Lyon és a Monaco örül.

Mind a PSG-ből, mind a Sochaux-ból hiányzott egy kulcsember: a hazaiaknál a szerb Ljuboja nem léphetett pályára gyomorrontás miatt, míg a vendégeknél az Inter elleni UEFA-kupa-mérkőzésen megsérült csapatkapitány, Benoit Pedretti nem játszhatott. Az ő hiányát alaposan meg is érezte a csapat, hiszen a PSG a mérkőzés nagy részében fölényben volt, ám a fővárosi gárda helyzetkihasználása siralmas volt, a vezetést csak a második félidő elején sikerült megszerezni, amikor Pauleta értékesített egy tizenegyest.

Az előny azonban csak pár percig tartott, mert a Sochaux "tunéziai" csatára, Santos gyorsan kiegyenlített: a támadónak ez volt az első meccse azóta, hogy visszatért a diadalmas Afrikai Nemzetek Kupájáról.

Az első két helyen álló gárda ezt a meccset nyugodtan szemlélhette, hiszen mind a Lyon, mind a Monaco már pénteken letudta a maga meccsét, mégpedig sikeresen. A találkozókat a két együttes BL-szereplése miatt bonyolították le ilyen korán, de ez egyiküknek sem okozott gondot.

A listavezető Monaco kiesés ellen küzdő Guingampot fogadta, és némi meglepetésre a vendégek szereztek vezetést, miután Dagano lecsapott egy rosszul sikerült hazaadásra. Didier Deschamps együttese azonban szinte azonnal válaszolt Fernando Morientes révén, majd a spanyol csatár kiharcolt egy tizenegyest, amit Dado Prso értékesített.

A Real Madrditól kölcsönkapott focista még a szünet előtt ismét betalált, így aztán a második játékrészben a Monaco már rápihenhetett a Lokomotiv Moszkva elleni BL-meccsre. A Lyonnak sem kellett megizzadnia az Ajaccio ellen, hiszen a korzikaiak jelentősen megkönnyítették az OL dolgát: a vendégek két öngólt is szereztek, előbb Terrier, majd Rodrigo talált be a saját kapujába.

Hogy ne érje szó a ház elejét, a második játékrészben Giovane Élber (aki a bajnokságban 13 mérkőzés óta képtelen volt gólt szerezni), illetve Pegguy Luyindula is szerzett egy gólt.

Franciaország: döntetleneztek a dobogósok/sport/focivilag/20040301idegenben.html?pIdx=1