Vágólapra másolva!
Kedden két csapat már biztosíthatta helyét a labdarúgó Bajnokok Ligája legjobb négy csapata között: a negyeddöntők visszavágóján az Arsenal a Chelsea-t, míg a Monaco a Real Madridot fogadta. Hiába várta mindkét esetben a hazai együttes kedvezőbb helyzetben a párharcot, mindkét esetben óriási meglepetés született: a Chelsea ugyanis 2-1-re győzött, megszakítva az Ágyúsok elleni rossz sorozatot, míg a Monaco 3-1-es sikerével idegenben lőtt több góllal búcsúztatta a királyi gárdát.

Bajnokok Ligája-negyeddöntő, visszavágó
Arsenal (angol) - Chelsea (angol) 1-2 (1-0)
Highbury-stadion
vezette: Markus Merk (német)
Arsenal: Lehmann - Lauren, Campbell, Touré, Cole - Ljungberg, Vieira, Edu, Pires - Reyes, Henry (Bergkamp, 81.)
Chelsea: Ambrosio - Melchiot, Gallas, Terry, Bridge - Parker (Grönkjaer, a szünetben), Makelele, Lampard, Duff (Joe Cole, 82.) - Gudjohnsen, Hasselbaink (Crespo, 82.)
gól: Reyes (45.), illetve Lampard (51.), Bridge (87.)
sárga lap: Lauren (36.), illetve Gallas (11.), Hasselbaink (15.), Joe Cole (84.)
továbbjutott: a Chelsea, 3-2-vel

Londoni klub utoljára 1962-ben szerepelt a legrangosabb kupa elődöntőjében, ez az eset most mindeképpen megismétlődik, hiszen a negyeddöntőben az Arsenal és a Chelsea csapott össze egymással.

Az Arsenal menedzsere, Arsene Wenger három helyen is változtatott a hét végi, vesztes FA-kupa elődöntő kezdőcsapatához képest: Aliadiére és Bergkamp helyén Henry valamint Reyes futott ki a pályára, Ashley Cole visszafoglalta Clichytől a balbekk posztját, míg meglepetésre Ljungberg törött kézzel is vállalta a játékot.

Így szavaztak Önök

Chelsea-Arsenal pároscsata az elődöntőért. Ki lesz a főhős?
1. Henry 1291 66.1 %
2. Crespo 250 12.8 %
3. Reyes 241 12.3 %
4. Duff 172 8.8 %
Összesen: 1954



Lampard és Edu lövéseivel "melegítettek" a csapatok, majd a 11. percben Henry játszotta magát tisztára, de 16 méterről a léc fölé bombázott. A 19. percben ismét a francia csatár került helyzetbe, Reyes átadását követően a balösszekötő helyéről keresztbe lőtte a labdát a kapu előtt.

Két percet kellett várni a válaszra: Gudjohnsen pazar labdájával Duff lépett ki, befelé cselezett, majd kissé megijedve a becsúszó Arsenal-védőtől a bal kapufa mellé lőtt. A 39. percben Pires fejelt mellé, az állandósuló hazai nyomásra jellemző, hogy a hajrában Terry mintegy vészkapusként működött Ambrosio mellett - a védő kétszer is az ötösön blokkolt egy-egy lövést.

Már a hosszabbítás perceit élte a Highbury közönsége, amikor egy jobboldali beadást követően Henry visszafejelte a labdát Melchiot mellől, az érkező Reyes pedig spiccel a lábak között megszerezte a vezetést (1-0).

Parker helyett a dán Grönkjaer lépett pályára a második félidőben a Chelsea-ben, amely az 51. percben egyenlített: Makelele lövését Lehmann éppen Lampard elé ütötte, az angol válogatott középpályásnak pedig nem volt nehéz dolga (1-1).

A vendégkapuban Ambrosiónak is akadt dolga, előbb Viera, majd Reyes lövését hatástalanította, de a legnagyobbat, Touré 30 méteres löketénél a 74. percben tornázta.

A 85. percben meccslabdát hibázott Gudjohnsen, aki Lehmann rossz kimozdulását követően hét méterről lőhetett, ám Ashley Cole a gólvonalról estében mentett. Ám kiderült, akadt még tuti lehetőség: két perccel az izlandi ziccere után Bridge került gólhelyzetbe, s ő már nem hibázott, okosan kilőtte a bal alsó sarkot (1-2).

A Chelsea ezzel megszakította idei rossz sorozatát, s idegenbeli győzelmével bekerült az elődöntőbe.

Bajnokok Ligája-negyeddöntő, visszavágó
AS Monaco (francia) - Real Madrid (spanyol) 3-1 (1-1)
Monaco
vezette: Pierluigi Collina (olasz)
Monaco: Roma - Ibarra, Rodriguez, Givet, Evra - Cissé, Plasil, Giuly (El Fakiri, 82.), Rothen - Prso (Nonda, 61.), Morientes (Adebayor, 85.)
Real Madrid: Casillas - Michel Salgado (Raúl Bravo, 85.), Helguera, Meija, Roberto Carlos - Figo, Zidane, Guti (Portillo, 88.), Borja (Solari, 72.) - Raúl, Ronaldo.
gól: Giuly (45., 61), Morientes (48.), illetve Raúl (36.)
sárga lap: Roma (90), illetve Helguera (30.), Borja (60.)
továbbjutott: a Monaco, 5-5-tel, idegenben lőtt több góllal

A spanyolországi 4-2-es Real-győzelem után hazai pályán próbálta megcselekedni a bravúrt a Monaco együttese, amely utoljára 1998-ban jutott a legrangosabb kupasorozat elődöntőjébe. A francia együttesben Squillaci sérülése okozott csak gondot Didier Deschamps vezetőedzőnek, aki így Rodriguez mellett Ibarrát jelölte a védelem tengelyébe.

A középpályán Bernardi eltiltás, a görög Zikosz sérülés miatt nem szerepelhetett, ezúttal a Cissé, Plasil, Giuly, Rothen kvartett jutott lehetőséghez.

A madridiaknál az eltiltott Beckham helyén Borja kezdett, Roberto Carlos visszafoglalhatta helyén a bal oldalon, s felépül Figo, valamint Helguera is. Ami meglepetés lehetett: Raúl Bravo helyén Meija kapott bizalmat.

Az első lövés a 11. percben hazaiak, pontosabban Evra nevéhez fűződött, ám a Real egyre inkább átvette az irányítást. A 16. percben Roma kapus bravúrral mentett Zidane lövésénél.

A 27. percben Michel Salgado buktatta Prsót, a szabadrúgást Morientes küldte honfitársai kapujára, ám Casillas pazar védéssel mentett. A 34. percben Plasil tévesztett célt, az ellentámadásból viszont megszerezte a vezetést a vendégcsapat: Raúl ballábas lövése utat talált a monacói kapuba (0-1). Másodpercek lehettek már csak hátra az első játékrészből, amikor Giuly találatával egyenlített a Monaco (1-1).

Őrült iramban kezdte a francia együttes a második játékrészt: a 47. percben Giuly próbálkozását Casillas lábbal hárította, egy perccel később viszont idei hetedik BL-találatával Morientes vezetést szerzett a Monacónak (2-1).

Ismét felpörgette a játékot a Madrid, az 57. percben Figo szabadrúgását védte Roma, majd Ronaldo lövése tévesztett célt. A 66. percben döbbenet lett úrrá a madridiakon: Giuly a "semmiből" - megnyerve a Helguera elleni csatát - már második gólját szerezte (3-1), s idegenben rúgott több góllal már a francia gárda állt továbbjutásra.

A hajrá nagy vendégnyomását taktikusan, okosan bírta ki a Monaco, amely 3-1-es sikerével, több idegenben lőtt góllal a szezon legnagyobb bravúrját elérve, kiverte a Real Madridot.

BL: esélyesebb az Arsenal és a Real/sport/focivilag/bl/20040405bleselyesebb.html?pIdx=1