Vágólapra másolva!
A francia Monaco kétgólos előnnyel készülhet a Bajnokok Ligája-elődöntő május 5-ei londoni visszavágójára, miután kedd este tíz emberrel 3-1-re legyőzte az angol Chelsea együttesét.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
Monaco (francia) - Chelsea (angol) 3-1 (1-1)
Monaco, 17 ezer néző
vezette: Meier (svájci)
Monaco: Roma - Ibarra, Givet, Rodriguez, Evra - Bernardi, Zikosz, Rothen (Plasil, 89.), Giuly (Nonda, 83.)- Morientes, Prso (Cissé, 57.).
Chelsea: Ambrosio - Melchiot (Hasselbaink, 62.), Desailly, Terry, Bridge - Grönkjaer (Verón, 46.), Lampard, Makelele, Parker (Huth, 69.) - Crespo, Gudjohnsen.
gól: Prso (17.), Morientes (78.), Nonda (83.), illetve Crespo (22.)
sárga lap: Ibarra (44.), illetve Melchiot (16.), Makelele (53.), Terry (72.)
piros lap: Zikosz (53.)

A Chelsea menedzsere, az olasz Claudio Ranieri hat helyen is megváltoztatta kezdőcsapatát a szombati, Everton elleni 0-0-s bajnokihoz képest. A lázas Gallast Melchiot váltotta a jobbhátvéd posztján, s ahogy várható volt, a Crespo, Gudjohnsen csatárduó váltotta elöl a Hasselbaink, Mutu kettőst, míg John Terry foglalta el Robert Huth helyét a védelem tengelyében. Claude Makelele a kameruni Geremi, míg Gronkjaer Joe Cole helyén kapott lehetőséget a középpályán, illetve a balszélen.

A Monaco trénerének, Didier Deschamps-nak nem voltak sérültjei, s ugyanaz a kezdőcsapat futott ki a gyepre, mint amely legutóbb ikszelt a Lensszal. Visszatérhetett az együttesbe Lucas Bernardi, aki a Real Madrid elleni negyeddöntő visszavágón letöltötte egymeccses eltiltását. A franciák pihenten kezdhettek neki az összecsapásnak, mert április 10-e óta nem léptek pályára, a Chelsea ezzel szemben tizenegy nap alatt négy meccset játszott.

Bő negyedórányi csendes ismerkedés után a Monaco némileg váratlanul megszerezte a vezetést: Rothen a balszélről ívelt középre, a fejelni igyekvő Crespo "elugrott" a labda mellett, a hazaiak gólzsákja, az üresen hagyott Prso pedig 10 méteres, szép fejessel bevette Ambrosio kapuját (1-0). A horvát csatárnak kilencedik meccsén ez már a hetedik találata volt.

Az előbb hibázó, ám nem éppen védekező játékáról híres Crespónak öt perc kellett, hogy válaszoljon a francia gólra: a 22. percben egy kapu előtti kavarodásánál Gudjohnsen az argentin csatárhoz továbbított, aki lesipuskás módon, hét méterről jobbal a kapuba továbbította a labdát (1-1).

A második félidőben a hazaiak remekül kezdtek, először Prso - újra csak - fejjel veszélyeztette a londoniak kapuját, majd nem sokkal később Morientes ollózó mozdulattal, öt méterről lőtt kapura - Desailly a gólvonalról mentett. Az 53. percben aztán fordulni látszott a kocka, Meier játékvezető ugyanis kiállította a görög Zikoszt, aki egy párharc után "megpaskolta" Makelele fejét. A francia középpályás, aki valamivel finomabban simogatta az ellenfél játékosát, megúszta sárgával, a hazai nézők pedig hangos füttyszóval illették a némiképp szigorú svájci játékvezetőt.

A Monaco azonban nemhogy visszaesett, hanem - az emberhátrány ellenére - továbbra is mezőnyfölényben játszott, noha a 77. percben Bridge bal oldali beadását az üresen hagyott, s csereként beállt Hasselbaink 8 méterről a jobb kapufa mellé fejelte. Az ellentámadásból pedig gólt szerzett a Deschamps-csapat: Evra nagyszerű hosszú labdáját Guily lekezelte az angol térfél közepén, szöktette a Madridból elküldött Morientest, aki lefutotta az egész Chelsea-védelmet, majd 12-ről a jobb felsőbe bombázott (2-1).

És ekkor még nem volt vége a tízemberes Monaco-show-nak... A 83. percben Guilyt Nonda váltotta, aki Rothen balszélről kapu elé csavart labdáját első labdaérintéséből kapura küldte, a meglepett Ambrosio pedig már csak beleérni tudott a közelről leadott lövésbe (3-1).

A Monaco ott folytatta a BL-ben, ahol a Real Madrid ellen abbahagyta, és a 3-1-es sikerrel fél lábbal már a döntőben érezhetik magukat Morientesék. Az idegenben szerzett gól azonban még jól jöhet hazai pályán a Chelsea-nek, amely ha úgy játszik a visszavágón, mint kedden tette, nem sok esélye lesz, ám még semmiképpen sem szabad leírni a megannyi sztárjátékosból álló londoniakat.