Vágólapra másolva!

Fegyveres támadás az Obilic igazgatója ellen

Két ismeretlen fegyveres megtámadta a szerbiai Obilic labdarúgóklub igazgatóját, Dragisa Binicet, aki ép bőrrel megúszta a támadást, mi több, visszalőtt, és állítólag megsebesítette az egyik merénylőt.

A hétfő kora hajnalban történt merényletről a belgrádi Glas Javnosti és a Vecernje Novosti című lapok számoltak be kedden. A klubigazgatóra - a Crvena zvezda egykori sztárjátékosára - két álarcos fegyveres támadt rá, amikor otthona előtt kiszállt Porsche Cabrio típusú gépkocsijából. Binic nem veszítette el lélekjelenlétét, autója mögött a földre hasalt, és viszonozta a tüzet.

A rendőrök nyomozókutyákkal érkeztek a helyszínre, ahol vérnyomokat találtak. Azt feltételezik, hogy Binic megsebesítette az egyik támadót. Aznap éjszaka egy belgrádi kórházban jelentkezett egy súlyosan megsebesített, büntetett előéletű férfi. Azt gyanítják, hogy ő volt az egyik támadó, de ez egyelőre csak feltételezés.

Binic nem tudja, miért támadtak rá, s azt mondja, hogy nincsenek haragosai. Egyes feltételezések szerint a támadóknak a sportember méregdrága gépkocsijára fájt a foguk.

A Vecernje Novosti azt firtatja írásában, hogy bűnözők célkeresztjébe került-e a szerbiai labdarúgás, hiszen két hónap sem múlt el azóta, hogy egy ismeretlen támadó kioltotta Branko Bulatovic, a Szerbia-Montenegrói Labdarúgó Szövetség főtitkárának életét.

Az Obilic a hatodik helyen végzett a bajnokságban. A klub elnöke, Ceca Raznatovic ünnepelt szerbiai énekesnő, a hírhedt délszláv háborús szabadcsapatvezér, Zeljko Raznatovic Arkan özvegye. Cecát tavaly, a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása utáni napokban őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy lakásán bújtatta a merénylet elsőrendű vádlottját, Milorad Lukovic Legiját.

Ceca néhány hónapot töltött börtönben, a hatóságok azzal gyanúsították meg, hogy 11 millió eurót sikkasztott hamisan tüntetve fel a klubpapírokon a játékosok átigazolásából befolyt pénzt. Ceca terhére róják azt is, hogy lakásán kész fegyverarzenált találtak.

Az ügy egyelőre nincs lezárva, de a Vecernje Novosti azt írta kedden: a vizsgálóbíró hétfőn beleegyezett abba, hogy a klubelnök-énekesnő visszakapja útlevelét, és szabadon utazhasson külföldre.