Vágólapra másolva!
Magyarország minden bizonnyal Horvátországgal közösen fog pályázni a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére, s úgy tűnik, a két ország futballszövetsége közötti kapcsolat egészen szoros lesz a jövőben. Mindezt alátámasztja, hogy az Arany Ászok Liga két dobogós klubcsapata, az Újpest és a Ferencváros vasárnapi rangadóját horvát játékvezető fogja dirigálni.

Élen az FTC, a Loki is megelőzte az Újpestet

A horvát Slobodna Dalmacija című horvát napilap szerdai számában arról számolt be, hogy az Arany Ászok Liga 31. fordulójának rangadóját, a bajnoki cím szempontjából is rendkívül fontos Újpest-Ferencváros mérkőzést Edo Trivkovic horvát UEFA-bíró fogja vezetni.

Trivkovic a horvát lap érdeklődésére megerősítette, hogy az MLSZ játékvezetői bizottságának az elnöke, Puhl Sándor hívására érkezik Magyarországra. A Splitből érkező bíró munkáját két honfitársa, Zeljko Grgec és Zeljko Novosel fogja segíteni.

A Slobodna Dalmacija megemlíti még, hogy a horvát szövetség azt tervezi, miszerint a bajnokság legfontosabb mérkőzéseire magyar bírókat fog meghívni, hiszen a futballszervezetnél úgy vélik, egy külföldi játékvezető "semlegesebben" dirigálná a rangadókat.

Puhl Sándor, akit korábban négyszer a világ legjobb játékvezetőjének választottak, megerősítette a horvát-magyar együttműködésről szerzett információnkat: "Még tavaly jártunk Horvátországban, és akkor megegyeztünk, hogy adott esetben bírókat fogunk 'cserélni'. Azt most nem tudom megmondani, hogy mindezt milyen rendszerességgel fogjuk alkalmazni a jövőben, az azonban biztos, hogy a vasárnapi Újpest-Ferencváros mérkőzést horvát bíró fogja vezetni."

A fenti hírről érdekes módon eddig még egyetlen magyar hírforrás sem tudott, azt azonban már nyilvánosságra hozta az MLSZ honlapja, hogy - témába vágóan - a horvát szövetség magyar játékvezetőket kért a május 29-ei Horvátország-Szlovákia barátságos összecsapásra. A 20.15-kor kezdődő mérkőzés játékvezetője Kassai Viktor lesz, asszisztensként Erős Gábor és Kelemen Attila, negyedik játékvezetőként pedig Dubraviczky Attila segíti majd munkáját.

Múlt vasárnap egyébként Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter hivatalában fogadta horvát kollégáját, Dragan Primoracot, s a miniszterek a két ország együttműködésének lehetőségeiről egyeztettek - olvasható szintén a szövetség weblapján. A megbeszélésen részt vett dr. Bozóky Imre a magyar és Vlatko Markovic, a horvát labdarúgó-szövetség elnöke is. A találkozón egyeztettek a két ország sportolóinak felkészüléséről, kölcsönös edzőtáborozásokról, a játékvezetők foglalkoztatásáról és az edzőképzés terén szerzett tapasztalatok értékeléséről.

A közös Európa-bajnoki pályázat, valamint egy regionális klubtorna életre hívásának lehetősége is szóba került, a miniszterek vezetésével azonban a horvátokkal közös kandidáció megvalósíthatóságáról csak érintőlegesen egyeztettek, mert a jövőben külön tárgyalássorozaton vitatják meg az esetleges együttműködés feltételeit. A szövetségi elnökök megbeszélték azt is, hogy szeptemberben visszatérnek a Magyarországgal határos országok klubcsapatainak részvételével zajló kupa kérdésére. A Bozóky Imre ötlete alapján szervezendő sorozatban azok az együttesek szerepelnének, amelyek kiestek az UEFA-kupából, illetve nem kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligájába.

jp