Vágólapra másolva!
A Ferencváros az Arany Ászok Liga utolsó fordulójában hazai pályán 3-1-re legyőzte a játéknap előtt még éllovas Debrecent, s mivel az Újpest a Puskás-stadionban csak 1-1-es döntetlent játszott az MTK-val, így Pintér Attila csapata nyerte a bajnokságot. A zöld-fehérek sikerével a másodosztályból feljutott, kupadöntős Budapest Honvéd indulhat az UEFA-kupában a második helyezett Újpest mellett.

Harminc perccel a Ferencváros-Debrecen mérkőzés előtt már remek volt a hangulat az Üllői úti stadionban, s ez a vendégszurkolóknak volt köszönhető. A közel 1200 drukker régóta elfoglalta helyét az alaposan biztosított szektorban, s folyamatosan hangolt az aranyéremről döntő összecsapásra. A fanatikusok énekeltek, tapsoltak, buzdító rigmusokat "szavaltak". Egyetlen szöveges transzparenst akasztottak ki, ezen a "győzni kell" felirat volt olvasható. A hazai szurkolók nagy része eközben még a stadionon kívül ácsorgott. A pálya körül mindenhol nagy számban ügyeltek a biztonságra a rendőrök.

Arany Ászok Liga, 32. forduló, felsőház:
Ferencvárosi TC - Debreceni VSC-MegaForce 3-1 (2-1)
Üllői út, 10 516 néző
vezette: Michel (szlovák)
Ferencváros: Szűcs - Vukmir, Dragóner, Gyepes - Rósa D., Lipcsei, Kapic (Bognár, 78.), Leandro - Gera, Tököli, Sasu (Sowunmi, 65.).
Debrecen: Tomic - Bernáth, Éger (Balog, 66.), Vincze G., Nikolov (Szekeres, 27.) - Dombi, Habi, Sándor, Halmosi (Kiss Z., 46.) - Bajzát, Bogdanovic.
gól: Gera (7.), Tököli (14.), Lipcsei (60.), illetve Sándor (33.)
sárga lap: Gera (13.), Kapic (25.), Rósa (35.), Leandro (83.), illetve Bernáth (21.), Habi (38.), Bajzát (63.), Dombi (79.)

Első félidő

A fantasztikus hangulatú mérkőzésen a Ferencváros hamar vezetéshez jutott: a 8. percben Rósa Henrik a 16-os jobb oldalán végezhetett el szabadrúgást, laposan középre gurított labdáját Gera 10 méterről azonnal kapura lőtte, a Tomic előtt álló Tököli rutinosan átengedte lábai közt a labdát, ami aztán a meglepett Tomic testéről a kapuba került (1-0). Mindössze hat perc múlva kettőre nőtt a hazaiak előnye: egy előre vágott labdára Tököli startolt rá, és nyolc méterről, kissé kisodródott helyzetből egyből lőtt, a labda a kifutó Tomicon megpattant, de mégis a kapuban landolt (2-0).

A 18. percben Sándor Tamás messziről tüzelt, de lövése a jobb oldali kapufán csattant. Az ellentámadás után Rósa Dénes a jobbszélről ívelt középre, Gera pedig ollózó mozdulattal juttatta kapura a labdát, de Tomic ezúttal védett. Pár másodperccel később Sasu került tiszta helyzetbe az ötös jobb sarkánál, emelésével a kapufát találta el, az érkező Tököli pedig másfél méterről, óriási helyzetben fölé fejelt.

Sándor Tamás második helyzetét - a 33. percben - már nem puskázta el: Bernáth a Fradi-térfél közepéről, a jobb oldalról szabadrúgásból az ötös túloldali sarkánál érkező Szekeres felé ívelt, a védő középre fejelt, Sándor pedig öt méterről a tehetetlen és meglepett Szűcs mellett könnyedén fejelt a bal alsó sarokba (2-1). Bajzát a 40. minutumban majdnem egyenlített, ám Dombi jobbszélről érkező beadása után hiába előzte meg Vukmirt, közelről, ballal nagyon csúnyán mellé lőtt.

A debreceniek talán megijedtek a nagy lehetőségtől, ugyanis az első perctől kezdve a Ferencváros irányította a játékot, sorra vezették az akciókat a hazaiak, s ez hamar eredményre is vezetett, sőt negyedóra elteltével már kétgólos előnyre tettek szert. A vendégek erejéből sokáig még kontrákra sem futotta, ám Sándor révén váratlanul szépítettek, ami jót tett a csapatnak. Érezhetően magabiztosabbá vált Szentes Lázár együttese, bátrabban mert támadni, de újabb gólt már nem sikerült elérnie a szünetig.

Második félidő

Egy villámgyors támadás végén, a 60. percben újra növelte előnyét a Fradi: az előrehúzódó Vukmir a 16-oson belül helyezkedő Tökölihez passzolt, aki egyből az érkező Lipcseinek adta tovább a labdát, a a szerdán BL-t nyert Porto egykori játékosa pedig 9 méterről, ballal a kapu bal oldalába gurított (3-1). A 91. percben Gera 24 méteres szabadrúgását Tomic a felső léc alól tolta ki.

A második játékrészben alaposan visszaesett a mérkőzés irama és színvonala. A hazaiak az eredmény tartására törekedtek, ráadásul egy kontrából növelték is előnyüket. A hajdúságiak ugyan a félidő közepén egy utolsó rohamra indultak, de nem jártak eredménnyel. A hajrára már nem maradt erő a Lokiban, így Pintér Attila gárdája otthon tartotta a három pontot, és ezzel megszerezte a klub történetének 28. bajnoki címét, mivel az Újpest csak döntetlenre volt képes az MTK ellen. A hazaiak megérdemelten nyertek a megilletődött Debrecen ellen.

Kupaátadás éjfél előtt

Közel fél órával a mérkőzést követően, éjfél előtt átadták a bajnoki aranyéremért járó trófeát a hazai játékosoknak. Az ünnepélyes díjkiosztón Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke nyújtotta át az érmeket és a trófeát. A serleget és az érmeket a Puskás Ferenc-stadionból, az MTK-Újpest találkozóról helikopteren hozták az Üllői útra. Az első helyen végzett FTC jutalma 100 millió forint, a második Újpest 50 milliót, a harmadik Debrecen 25 milliót kapott.

A debreceni szurkolókat nem sokkal a ferencvárosi összecsapás lefújását követően minden különösebb atrocitás nélkül kísérték ki szektorukból. A hazai drukkerek azonban időnként így is sportszerűtlen rigmusokkal búcsúztatták a hajdúságiakat. Miután azonban kiürült a vendégszektor, a zöld-fehér hívek már csak saját csapatuk éltetésével foglalkoztak. A szurkolók - ellentétben a tavaly május 30-án botránnyal zárult találkozóval - ezúttal nem másztak be a pályára, igaz, ehhez kellett a rendőri jelenlét is.