Vágólapra másolva!
Demirören Yildirim, a Besiktas labdarúgócsapatának vasárnap megválasztott elnöke ismét kijelentette, hogy Lothar Matthäust, a magyar válogatott német szövetségi kapitányát szeretné szerződtetni vezetőedzőnek. Török lapok úgy tudják, a következő idény kiszemeltjei között van Gera Zoltán is, akiért hárommillió eurót fizetne a klub a Fradinak.

"Ha semmi sem jön közbe, akkor a következő napokban aláírjuk a megállapodást" - mondta az elnök. Hozzátette: Matthäus június 6-án, Kaiserslauternben, Németország ellen irányítja utoljára a magyar csapatot. "Ezután átveszi a Besiktast" - szögezte le Demirören.

A Besiktas már május elején megkereste a német szakembert, aki akkor cáfolta távozását. "A török klub egyik elnökjelöltje lépett kapcsolatba Matthäusszal, de a kapitány közölte vele, a szerződése 2005-ig mindenképpen Magyarországra köti, s legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a magyar válogatottat kijuttassa a németországi világbajnokságra" - mondta május 13-án Ganczer Gábor, az MLSZ sajtófőnöke.

Hrutka János a válogatott technikai igazgatója - akinek kinevezését a német tréner szorgalmazta - a távirati irodának azt mondta, hallott a hírről, de nem hiszi, hogy Matthäus a Kína elleni mérkőzés előtt foglalkozna az üggyel. Hrutka szerint a török elnök csak kívánalmait hangoztatja, korábban már azt mondta, aláírták a szerződést, szerinte ez is minősíti, mennyire komoly a hír.

Utánanéztünk a híreknek a török sajtóban, amelyben mindenhol főhírként tálalják Demirören győzelmét, s bizony, mindenhol nyoma van Lothar Matthäus várható érkezésének. Hogy hinni lehet a pletykáknak vagy sem, nem tudjuk eldönteni, hiszen a kapitány szava szemben áll a török véleményekkel. Mindenesetre ibériai példa alapján az kijelenthető: ha egy elnök a kampánya során bedob egy nevet, megválasztása után rendszerint teljesíti is ígéretét.

A Fanatik című sportnapilap amellett, hogy üdvözölte a Besiktas 32. elnökét, egy kisebb névjegyben be is mutatta a csapat új "Teknik Direktörü" titulussal, azaz technikai igazgatóként beharangozott vezetőedzőjét, Matthäust. A lap úgy tudja, az elnök kiszemeltjei között olyan hírességek szerepelnek, mint Okan Bürük (Inter), Ömer Catkic (Gaziantepspor), John Carew (Valencia), Giovane Elber (Lyon), Silvian Wiltord (Arsenal), Nicolas Anelka (Manchester City), Nihat Kahveci (Real Sociedad), illetve Yildiray Bastürk (Leverkusen).

A Hürriyet cikkének címe sokat sejtet: "Yeni hoca Matthaeus", azaz "Matthäus az új tréner". A lap a felsorolt kiválóságok mellett még a holland Hasselbainket, az egyiptomi Midót és Gera Zoltánt is az érkezők között véli.

A magyar csatár az Internetspor információja alapján a török együtteshez tart, érte hárommillió eurót fizethet a Besiktas a Ferencvárosnak.