Vágólapra másolva!
Tavaly nyáron, a Ligue 1 küzdelmeinek kezdetén még csak feltételezés volt az, ami a bajnokság végére valósággá vált: az Olympique Lyonnak valóban sikerült egyeduralmat kialakítania a francia pontvadászatban. A klub egymás után harmadik aranyérmét szerezte, ám a nemzetközi közvélemény erről mintha teljesen elfeledkezett volna, az AS Monaco és az Olympique Marseille remek kontinentális szereplése ugyanis kissé elhomályosította a lyoniak bravúrját.

A francia labdarúgás történetében eleddig mindössze két klub tudott egymás után három bajnoki címet nyerni: az AS Saint-Etienne a hetvenes évek közepén, illetve az Olympique Marseille a kilencvenes évek elején (sőt, az OM sorozatban öt aranyérmet gyűjtött be, igaz, az utolsót az emlékezetes bundabotrány miatt később elvették a csapattól).

Az Olympique Lyon teljesítménye tehát valóban hatalmas bravúrnak számít, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a gall pontvadászat az elmúlt években a legkiegyensúlyozottabb topligának számított, és a marseille-i diadalsorozat óta a klubok nemhogy triplázni, de még duplázni sem tudtak. Az OL ráadásul 2001-es diadala előtt sohasem nyert bajnokságot, vagyis elmondható, hogy a klub hatalmas lépést tett előre.

Az elmúlt két idényben a lyoniak egyaránt remek hajrájuknak köszönhették az elsőséget, és nem volt ez másként a mostani bajnokságban sem: az AS Monaco előnye a tavasz elején már-már behozhatatlannak tűnt, de Pegguy Luyinduláék nem adták fel, és köszönhetően annak, hogy a nagyhercegség csapata a végén már inkább a Bajnokok Ligájára koncentrált, sikerült is befutniuk az első helyre.

A siker legfontosabb alkotóeleme az volt, hogy a tavalyi csapat együtt maradt, illetve még tovább erősödött, és Paul le Guen edző így olyan keretből válogathatott, amelynél nem okozott gondot, ha egy-két játékos sérülés miatt kidőlt a sorból. Különösen a középpálya volt rendkívül erős csapatrész a lyoniaknál, főleg, hogy előfordult olyan szituáció, amikor az alaphelyzetben csatár Sidney Govou is itt kapott szerepet: a bajnokságban közben Mamadou Diarra, a hajrában pedig Eric Carriere és Govou dőlt ki a sorból hosszabb időre, ám a csapat ennek ellenére sem esett vissza.

De a számok azt mutatják, hogy az OL minden csapatrészben felülmúlta riválisait: a lyoniak szerezték a legtöbb gólt és kapták a legkevesebbet az élvonalban. Ez alapján aligha lehet vitatni a gárda győzelmének jogosságát.