Vágólapra másolva!
A Besiktas vezetősége megerősítette, hogy Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az isztambuli csapat vezetőedzője lesz. A török sajtó által már tényként kezelt hírnek ellentmond az az angliai információ, mely szerint az Eb-címvédő franciák szövetségi kapitánya, Jacques Santini a napokban Montpellier-ben találkozott a török csapat képviselőivel. Matthäus leendő magyarországi utódjaként Egervári Sándor, az MTK-tól éppen elköszönt szakember mellett Mészöly Géza, az Újpesttel remek tavaszt produkált fiatal tréner neve is felmerült.

"Jövő héten Törökországba várjuk, és megállapodunk vele" - mondta az AP hírügynökségnek Kivanc Öktay, a klub elnökségi tagja. Hozzátette: Matthäus a román Mircea Lucescu helyét foglalja el, aki az ukrán Sahtyor Donyeck vezetőedzője lesz - tudatta az MTI. Az 59 éves szakember tavaly bajnoki címet nyert az isztambuli klubbal, amely az idén azonban - noha az idény közben kilencpontos előnyre tett szert - csak a harmadik helyen végzett, 14 ponttal lemaradva a városi rivális Fenerbahce mögött.

A török sajtó már napok óta kész tényként kezeli, hogy Matthäus Törökországba távozik. A Milliyet című lap szerint a német szakember csak annyit ismert el, hogy felvette vele a kapcsolatot a török klub, de hangoztatta, hogy szerződése az MLSZ-hez köti. Ugyanakkor az újság emlékeztetett rá, hogy Matthäus hasonló körülmények között távozott a Partizan Beogradtól, ahol egy évet töltött, bár megállapodása 2005-ig szólt.

A Magyar Rádió Krónika című műsorának az érdeklődésére Mehmed Basaran isztambuli újságíró elmondta: "Nem 100, hanem 200 százalék, hogy Matthäus a Besiktashoz szerződik, s a felek már meg is állapodtak mindenben. Úgy volt, hogy szerdán vagy csütörtökön érkezik Isztambulba Matthäus, ám ez változott, utoljára június 6-án fog szövetségi kapitányként szerepelni a magyar válogatott élén, ezt követően lehet, hogy még aznap este vagy 7-én délelőtt Isztambulba fog utazni.

"Demirören úr, a Besiktas elnöke miért hazudna húszmillió Besiktas-szurkolónak?Személyesen is ismerem az elnök urat, amikor a magyar sajtóban megjelent a hír, én személyesen felhívtam, és azt mondtam neki: elnök úr, a magyar lapokban Matthäus tagadta a híreket. Erre ő azt mondta, ez természetes, mert ha nem választják meg elnöknek, Matthäus állás nélkül maradna" - mondta a török újságíró a Magyar Rádiónak

A MLSZ csak a vasárnapi meccsre koncentrál

A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetősége és Lothar Matthäus szövetségi kapitány a vasárnapi, Németország elleni mérkőzésre összpontosít és nem foglalkozik a szakvezető esetleges távozásának hírével. "Legjobb tudomásunk szerint Matthäust 2005. december 31-ig szóló szerződés köti az MLSZ-hez" - mondta Ganczer Gábor, a szövetség sajtófőnöke. "Jelenleg a kapitány és a küldöttség valamennyi tagja a vasárnapi mérkőzésre koncentrál." A sajtófőnök kizártnak tartja azokat a hozzá eljutott értesüléseket, melyek szerint Matthäus esetleg a németországi tartózkodása során tárgyalna a Besiktas vezetőivel. "A szövetségi kapitány a szállás elfoglalását követően egyeztette a következő napok edzésprogramját, és kizártnak tartom, hogy az itt töltött idő alatt akár egy pillanatig is magára hagyná a csapatot." (MTI)



Demirören Yildirim, a Besiktas vasárnap megválasztott elnöke szerint a kaiserslauterni lesz Matthäus utolsó mérkőzése a magyar válogatottal, utána Isztambulban folytatja. A Besiktas, amely a ferencvárosi Gera Zoltánt is szeretné megszerezni, állítólag 150 ezer eurót (37,5 millió forint) fizetne az MLSZ-nek a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányáért.

A fentieknek ellentmond a londoni Evening Standard mai írása, mely szerint Jacques Santinit, az Eb-címvédő franciák szövetségi kapitányát - szintén - megkereste a Besiktas. A tréner kontraktusa - amely évi 350 ezer font biztosít neki évente - a jövő héten kezdődő Európa-bajnokság után jár le a francia válogatott élén. Santini kijelentette: a Besiktas ajánlatán kívül meghallgatja a Tottenham vezetőit is, akik szintén le akarják igazolni a gallok szövetségi kapitányát. A lap szerint a Besiktas képviselőivel Montpellier-ben ezen a héten már találkozott is Zidane-ék szakvezetője.

[origo]