Vágólapra másolva!
José Mourinho, az FC Porto labdarúgócsapatával Bajnokok Ligáját és bajnokságot nyert portugál tréner az angol Premier League-ben szereplő Chelsea-hez szerződött. A menesztett Claudio Ranieri a Liverpoolba tartó Rafa Benitez utódja lehet a Valencia kispadján, Carlos Queiroz visszatér a MU-hoz.

Régóta húzódó ügy végére került pont kedden: hivatalosan is bejelentették, hogy José Mourinho lesz a Chelsea új edzője. "Hatalmas kihívást jelent számomra a Chelsea-nél dolgozni, hiszen ez egy fantasztikus klub, amelyben egytől egyig világsztárok játszanak. A Premier League a világ legerősebb bajnoksága, ahol minden héten a maximumot kell nyújtani" - nyilatkozta a 41 éves Mourinho, aki három évre kötelezte el magát a londoni együtteshez, s akit szerdán mutatnak be a csapatnak.

A szerződés anyagi részleteit nem hozták nyilvánosságra a felek, ám a brit média információi alapján Roman Abramovics, a kékek orosz tulajdonosa a világ legjobban fizetett edzőjévé teszi a portugál szakembert. Ez körülbelül évi ötmillió fontot jelent Mourinhónak.

Közben a menesztett tréner, Claudio Ranieri megkezdte a tárgyalásokat a spanyol Valenciával. Az olasz szakember 1997 és 1999 között már dolgozott az együttesnél, ahol Rafa Benitez vezetőedző kedden jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg szerződését, és az angol Liverpoolhoz szegődik el. Ranieri irányításával 1999-ben spanyol Király Kupát nyert a Valencia, majd ezután az Atlético Madridhoz szerződött. A kisebbik fővárosi alakulattól egy szezon elteltével távozott, és következett a négyéves londoni periódus.

Lapértesülés szerint a Real Madridtól menesztett Carlos Queiroz visszatér a Manchester Unitedhez, s egyéves szünet után ismét Sir Alex Ferguson vezetőedző segítője lesz. A portugál szakember két évre szóló ajánlatot kapott a skót sikertrénertől, s valószínűleg ezen a héten alá is írja szerződését.

A legutóbbi szezon nagy részében Ferguson hivatalos segítő nélkül tevékenykedett, majd az utolsó hetekben régi barátja, Walter Smith dolgozott vele. A skót szakember azonban csak átmenetileg vállalta a feladatot, így a manchesterieknek kapóra jött Queiroz madridi szerződésbontása. Ferguson a 2002-2003-as szezonban tevékenykedett együtt a portugállal, aki hatalmas népszerűségre tett szert a játékosok körében, s a vezetők is elégedettek voltak vele.