Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus, a magyar válogatott német szakvezetője a vasárnapi Németország-Magyarország mérkőzés után tárgyalna az isztambuli Besiktas együttesének vezetőivel, akik a hírek szerint szeretnék őt leszerződtetni. Matthäus ezt a ZDF német közszolgálati televízióban jelentette ki szombaton éjszaka.

A riporternek arra a kérdésére válaszolva, hogy mi a valószínűbb: Németország a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságon bejut a döntőbe, vagy ő a Besiktas edzője lesz, Matthäus kijelentette: mindkettő lehetséges. A 150-szeres német válogatott mindehhez azonban hozzátette: ő a magyar válogatott szövetségi kapitánya, s azzal a gondolattal kacérkodik, hogy a 2006-os németországi világbajnokságon csapata döntőt játszik majd a német együttessel.

Matthäus a Besiktas-ügyről annyit árult el, hogy három héttel ezelőtt beszélt a török klub vezetőivel, de akkor Isztambulban még nem zárult le a vezetőségválasztás. Azóta annyiban változott a helyzet, hogy az őt edzőnek szerződtetni kívánó személyt (Yildirin Demirören milliomost) megválasztották. Matthäus feltételezte, hogy amennyiben még mindig őt szeretnék edzőnek, az isztambuli klub vezetői jelentkeznek, s megbeszélik a dolgot.

Matthäus a ZDF Sport Studio című műsorában is bosszúságának adott hangot, hogy a németek elleni kaiserslauterni mérkőzést 22 magyar játékos mondta le különböző indokokkal. Érzékeltette, hogy nem minden indok mögött van valós ok.

"Egyelőre abból indulok ki, hogy magyarországi megbízatásomat 2005 végéig kitöltöm, de vannak dolgok, amelyek nem tetszenek" - nyilatkozta a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak Lothar Matthäus.

A szakember úgy véli, Magyarországon "egoista gondolkodás" uralkodik, a klubvezetők nem bocsátják játékosaikat a válogatott rendelkezésére, holott gyakran csak ez a lehetőség van nemzetközi tapasztalatszerzésre. Mindehhez hozzájön, hogy a futballisták maguk is lemondják a mérkőzést, mert a nyaralás fontosabb nekik - közölte Matthäus.

A vasárnapi kaiserslauterni Németország-Magyarország mérkőzést különböző indokokkal 22 magyar játékos mondta le. A berlini Der Tagesspiegel feltételezi, hogy Matthäus azért akarja elhagyni Magyarországot, mert a sikerhez és akaratának érvényesüléséhez szokott 150-szeres német válogatott "ismét több professzionalizmus, népszerűség és publicitás után szomjazik". Mindezt a Besiktas inkább tudná nyújtani, s hozzá még évi 1,5 millió eurós gázsit is.

A német válogatottat mindez nem zavarja, s az utolsó előkészületeket is megtette, hogy vasárnap este meggyőző sikert arasson a Fritz Walter-stadionban. Biztos a helye a kezdő csapatban Miroslav Klosénak, aki a vasárnapi meccsel el is búcsúzik Kaiserslauterntől: a következő szezonban a helybéli csapat helyett a bajnok brémaiaknál kergeti a labdát.

Michael Skibbe szövetségi edző azt mondta, hogy nem akarnak sok változtatást a Málta és Svájc ellen szerepelt gárdához képest, ugyanakkor cserével másoknak is akarnak lehetőséget adni. Ha a csatársor összeállítása körül vannak is még nyitott kérdések néhány órával a találkozó előtt, az biztosnak tűnik, hogy a védősor Friedrichből, Wörnsből, Nowotnyból és Lahmból áll majd. Rudi Völler szövetségi kapitány ezzel a védősorral szeretné feltartóztatni a holland csatárok rohamait június 15-én Portóban, az Európa-bajnokság csoportmérkőzésén.

Völler szombaton este megnézte a vendégek egygólos győzelmével végződött Hollandia-Írország előkészületi mérkőzést is, s nem egy félelmetes hazai csapatot látott.