Vágólapra másolva!
A Bayer Leverkusen szurkolói ma már úgy tekinthetnek vissza a 2002-2003-as pontvadászatra, mint egy rossz álomra. Azok után, hogy akkor a kiesés ellen küzdöttek kedvenceik, a nemrég véget ért bajnokságban már ismét ott volt az élmezőnyben a csapat, és végül a harmadik helyet szerezte meg, ami BL-indulást ér. A klub alaphelyzete azonban ezzel együtt sem változott: a gyógyszergyáriaknál minden egyes szezon után kisebbfajta kiárusítás történik.

Ez alól egyedül a tavalyi nyár volt kivétel, ami persze tökéletesen érthető, hiszen ki akarna egy kis híján kiesett csapatból nagy pénzért focistát igazolni? Így aztán a 2002-2003-as szezonhoz képest szinte alig változott a keret, pár focistát kölcsönadott a klub, páran pedig érkeztek, de Klaus Augenthalernek többé-kevésbé ugyanazokkal a labdarúgókkal kellett dolgoznia, akikkel a gárda majdnem búcsúzni kényszerült a legjobbak közül.

Ehhez képest az ősszel fantasztikusan teljesített a csapat, és a téli szünetet a harmadik helyen töltötte, ráadásul a bajnoki aranyérem sem tűnt elérhetetlennek. Mindezt a szakvezető úgy érte el, hogy csupán egyetlen új embert épített be az együttesbe Róbson Ponte személyében, rajta kívül ugyanaz a gárda szerepelt, mint fél évvel korábban. A különbség csupán annyi volt, hogy a korábban csalódásnak és rossz igazolásnak tartott Juan és Franca fantasztikusan futballozott, és a többiek is visszanyerték korábbi jó formájukat.

A legelvakultabb drukkerek még azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy a Bayer végre-valahára megszerzi fennállása első bajnoki címét. Mindezt azért tartották lehetségesnek, mert az esélyesség terhe ezúttal nem nyomta a játékosokat, a csapat nyugodtan vághatott neki a tavaszi szezonnak. Az idei esztendő eleje azonban pocsékra sikeredett: az első hat bajnokin csupán egyetlen pontot tudott begyűjteni a gárda, pedig még azt sem mondhatjuk, hogy túlságosan nehéz ellenfelei lettek volna: az élcsoportba tartozó együttesek közül csak a VfL Bochummal és a Bayern Münchennel játszott.

A Leverkusen vissza is esett az ötödik helyre, és a nemzetközi kupaszereplés is veszélybe került, mire a német sajtóban rögtön Augenthaler menesztéséről kezdtek beszélni. A vezetőség azonban erre válaszként egy évvel meghosszabbította a mester szerződését, és mint kiderült, ez okos húzás volt, mert a Bayer mintegy varázsütésre magához tért hosszúra nyúlt téli álmából, és sorra elkezdte nyerni a meccseket. A következő 11 bajnokin veretlen maradt az együttes, pontot is csak két alkalommal veszített, és ennek köszönhetően visszaverekedte magát a dobogó harmadik fokára. Márpedig ez a helyezés a bronzéremnél sokkal többet ér: a csapat így kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája selejtezőjére.

Pénzügyi szempontból ennek hatalmas jelentősége volt, hiszen az elmúlt idényben a Bayer nem szerepelt az európai porondon, és a klub kasszája ezt igencsak megérezte, még egy ilyen szereplést az egyesület nem engedhetett volna meg magának. Mindezzel együtt az egyesület teljhatalmú ura, Reiner Calmund tisztában volt vele, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a Leverkusennek ismét pénzzé kell tennie valamelyik értékes focistáját, és ezúttal Lúcio lett a "befutó". A brazil középhátvédet az elmúlt két évben minden nyáron kapcsolatba hozták Európa majd mindegyik sztárcsapatával, de akkor semmi sem lett a transzferből; most viszont a Bayern München 12 millió eurót kínált érte, és ezt az ajánlatot a leverkuseniek nem utasíthatták vissza. A bajorok tehát immár sokadszor vitték el egyik legnagyobb riválisuk kulcsjátékosát: anno Robert Kovac, Zé Roberto és Michael Ballack is hasonló utat járt be.

Nem a brazil bekk lesz az egyetlen távozó a BayArenában: a válogatott csatárt, Oliver Neuville-t is elengedte a klub, mégpedig teljesen ingyen, a Borussia Mönchengladbachba, igaz, ő az utóbbi időben már csak kiegészítő szerepet kapott. Átadólistán van még a lengyel Radoslaw Kaluzny, aki szintén csak elvétve lépett pályára, és lejárt a szerződése Yildiray Bastürknek, aki a Herthában folytatja pályafutását.

Nagy kérdés még, hogy mi lesz a kölcsönben lévő futballistákkal: Jan Simák esetében kicsi a valószínűsége, hogy igényt tartsanak rá, valószínűleg Thomas Brdaric sem tér vissza, Ingo Hertzsch és Christoph Preuss azonban ismét a Leverkusené lehet, ráadásul velük kétségtelenül erősödne is a keret. Biztosan érkezik még az 1. FC Nürnberg focistája, a lengyel Jacek Krzynówek, valamint a kölniek ukrán csatára, Andrij Voronyin, és egyelőre kérdőjel áll Paul Freier neve mellett. A VfL Bochum szélsőjével már előszerződést kötött a klub, amelynek értelmében jövő nyáron (amikor a bochumiaknál lejár a kontraktusa) biztosan Leverkusenbe költözik, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy már most megveszik őt. A focista sérülése mindenesetre kissé megkeverte a kártyákat.