Vágólapra másolva!
Hatalmas meglepetésre a kolumbiai Once Caldas labdarúgócsapata nyerte a Libertadores-kupát a címvédő, argentin Boca Juniorsszal szemben, miután a döntő második mérkőzésén, 1-1-es döntetlent követően, büntetőpárbajban legyőzte riválisát.

A gól nélküli döntetlennel zárult első összecsapás után álomszerűen kezdtek a hazaiak, hiszen Viafara 25 méteres bombájával már a nyolcadik percben vezetéshez jutottak. A Caldas a gólt követően keményen beállt védekezni, de Burdisso az 52. percben fejjel bevette a kapuját, és így egyenlített a hatszoros Libertadores-kupa-győztes argentin alakulat.

Mivel ebben a sorozatban nem számítanak az idegenben lőtt gólok, hosszabbítást pedig nem játszanak, jöhettek a büntetők. A 11-eseknél a kolumbiaiak jóval higgadtabbnak bizonyultak, hiszen a Buenos Aires-iek mind a négy büntetőjüket kihagyták, így a Caldas futballistáinak elég volt mindössze kettőt értékesíteni ahhoz, hogy megszerezzék történetük első nemzetközi kupagyőzelmét.

"Fantasztikus győzelem. Holnap, ha felkelek, a televízióban újra megnézem az összecsapást, hogy megtudjam valóban nyertünk-e" - nyilatkozta Luis Fernando Montoya, a gárda szakvezetője. Az Once Caldas mindössze a második kolumbiai csapat, amelynek sikerült megnyernie a dél-amerikai "Bajnokok Ligáját". 1989-ben az Atletico Nacional tudta véghez vinni ezt a bravúrt.

Libertadores-kupa-döntő, 2. mérkőzés:
Once Caldas (kolumbiai) - Boca Juniors (argentin) 1-1, 11-esekkel 2-0
Manziales, 45 ezer néző
gól: Viafara (8.), illetve Burdisso (52.)