Vágólapra másolva!
Stuttgartban meglehetősen felemás a hangulat a szezon végeztével: szenzációs Bajnokok Ligája-szereplés ide, óvatos célkitűzés az idény előtt oda, összességében véve a pontvadászat csalódást okozott a sváboknak. Nem elég, hogy a gárda végül lecsúszott a BL-ről, és "csak" negyedik lett a Bundesligában, még a sikerkovács Felix Magath is távozott. Utódját ugyan gyorsan sikerült megtalálni Matthias Sammer személyében, de nagy kérdés, hogy a volt dortmundi mester mire lesz képes a sváboknál.

Németországban a stuttgartiak tavalyi második helyezése hatalmas reveláció volt, de sokan azt gondolták, hogy az ezüstérem csak pillanatnyi fellángolás volt az együttes részéről, és a gárda nem fogja tudni tartósítani a helyét az élmezőnyben. Erre utaltak a viszonylag ismeretlen új szerzemények is, ám az ősszel a VfB ott folytatta, ahol abbahagyta: 15 mérkőzésen keresztül veretlen maradt, Timo Hildebrand góltalansági rekordot döntött, és a BL-ben is kiharcolta az együttes a továbbjutást.

Az őszi szezon vége felé aztán már megmutatkoztak a visszaesés jelei a csapaton, és ez a tavasszal is folytatódott, annak ellenére, hogy a téli szünetben papíron megerősödött a keret Boris Zivkovic, Marco Streller és Hakan Yakin leigazolásával. A korábbi "vad ifjak" mintha egy kicsit túlságosan is elszálltak volna maguktól, és így veszélybe került dobogós helyezésük is.

A tavaszi szezon második felére aztán kissé összekapta magát a gárda, és egészen az utolsó fordulóig őrizte a harmadik helyet, azonban a végső játéknapon a Bayer Leverkusen legyőzte Szabics Imrééket, és így a VfB lemaradt a Bajnokok Ligájáról. Nem tudni, hogy ez is közrejátszott-e Felix Magath döntésében (valószínűbb, hogy nem, és már jóval korábban megegyezett a müncheni vezetőkkel), de a szakember egy héttel a bajnokság vége előtt bejelentette: noha szerződése még egy évig köti a Stuttgarthoz, elhagyja a klubot, és a Bayern München mestere lesz.

Ez a hír alapjaiban rázta meg a klubot, hiszen nem túlzás kijelenteni: Magath nélkül a svábok maximum a Bundesliga középmezőnyében szerepelnének, de az is elképzelhető, hogy már nem is az élvonalban. A tréner 2001 februárjában egy a csőd szélén álló, morálisan teljesen szétesett klubhoz került, és ebből teremtett másfél év alatt igazi élcsapatot, köszönhetően annak, hogy nemcsak a szakvezetői, hanem a sportigazgatói teendőket is ő látta el.

A rengeteg fiatal focista beépítése, az igazi csapatszellem kialakítása szinte kizárólag az ő érdeme, és neki volt köszönhető, hogy az ősszel Kevin Kuranyi és Andreas Hinkel is meghosszabbította szerződését.

Nyilvánvaló volt tehát, hogy bárki is lép Magath örökébe, nem lesz könnyű dolga, és a stuttgarti vezetőknek nem is sikerült könnyen megtalálni az új szakvezetőt. A jelöltek közül Gernot Rohr, Walter Schachner és Wolfgang Wolf egyből nemet mondott, és végül a biztos befutónak tűnő Jürgen Kohlerrel sem történt megegyezés. Végül aztán sikerült egy "nagy nevet" szerződtetni, ráadásul olyan szakembert, akinek némi kötődése is van a klubhoz: a piros-fehérek új mestere, Matthias Sammer lett, akit pár héttel korábban menesztettek a Borussia Dortmundtól.

A vörös hajú tréner 1990 és 1992 között futballozott a sváboknál, mielőtt az FC Internazionaléba szerződött volna, és második szezonját bajnoki aranyéremmel ünnepelte. Sammerrel 2007-ig kötöttek szerződést, és elődjével ellentétben ő csak a szakvezetői teendőket látja majd el, vagyis a VfB-nek még egy sportigazgatót is kell keresnie. Sammer egyébként állítólag hatmillió euróról mondott le a stuttgarti szerződéssel, mivel Dortmundban eredetileg 2006-ig szólt a kontraktusa, és ha nem talál magának új állást, akkor a BVB addig köteles lett volna fizetni a bérét. Az új mester magával vitte Dortmundból az erőnléti edzőt, Christian Kolodziejt, azt azonban nem tudni, hogy ki lesz az asszisztense - elméletileg Kraszimir Balakov töltheti be ezt a posztot.

Az edzőkérdés tehát gyorsan eldőlt, de a játékoskerettel kapcsolatban még rengeteg a kérdőjel. Sammer ugyan kinevezését követően mindegyik focistával személyesen beszélt, de azt egyelőre nem tudni, hogy kik fognak távozni a klubtól.

Érdeklődőben ugyanis nincsen hiány: Hildebrandot a Bayern Münchennel hozták kapcsolatba, a tavasszal csalódást okozott Hakan Yakint az FC Basel hívja vissza, Horst Heldt iránt az 1. FC Köln és az 1860 München is érdeklődik, Alekszandr Hleb pedig saját bevallása szerint egy "nagycsapathoz" igazolna, állítólag a Liverpool FC csábítja.

Ami bizonyos: Marcelo Bordon már most nyáron az FC Schalkéba szerződik, vagyis egy új középhátvédre mindenképpen szükségük lesz a stuttgartiaknak. Az első számú kiszemelt az 1860 München osztrák focistája, Martin Stranzl volt, akiért az Oroszlánok hárommillió eurót kértek, és a Stuttgart ezt meg is adta.

Biztosnak tűnik még egy csatár érkezése, mivel Streller sérülése miatt valószínűleg csak november tájékán játszhat majd: szóba hozták a stuttgartiakkal Giovane Élbert is, de ő valószínűleg túl drága lenne, ám a másik fő jelölt, a hannoveri Thomas Brdaric is más klubot választott.