Vágólapra másolva!
Jürgen Klinsmann, a német labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya szombaton családjával együtt Los Angelesből Frankfurtba érkezett, s az Airport Center szállodában azonnal sajtóértekezleten ismertette elképzeléseit. A 39 éves sváb - aki játékoskarrierjét valaha a Stuttgarter Kickers színeiben kezdte - világossá tette: ő lesz a főnök, az ő szakmai elképzelései szerint folyik majd a válogatott újjászervezése a 2006-os, hazai földön esedékes világbajnokságra.

A Bild értesülése szerint Klinsmann és stábja nem fillérekért fog majd dolgozni: két évre tízmillió euróba kerül majd a DFB-nek, a Német Labdarúgó Szövetségnek a Klinsmann, Oliver Bierhoff, Holger Osieck trió.

Klinsmann ötmilliót, a bővebben nem részletezett menedzseri munkakörben tevékenykedő, egykori 70-szeres válogatott csatár, Bierhoff hárommilliót, az 1990-es világbajnokságon az akkori csapatfőnök, Franz Beckenbauer edzői csapatábanban dolgozó Holger Osieck pedig kétmilliót keres majd. Megjegyzendő, hogy a minden eszköz megmozgatásával csábított Otto Rehhagelnek, a görög válogatott szakvezetőjének ugyancsak évi 2,5 millió eurót kínált a DFB.

A 108-szoros válogatott Klinsmann - aki feleségével, Debbivel, valamint két gyermekével, Jonathannal és Leilával érkezett meg Los Angelesből, ahol a helyi Galaxy futballcsapat tanácsadójaként dolgozott - beavatta a sajtót szerződtetése körülményeibe: "Körülbelül két hete történt, hogy kaptam egy faxot valamikori edzőmtől, Arie Haantól. Azt kérdezte Arie, miért nem szállok be a Rudi Völler utódlásáért folyó harcba. Röviddel utána a Los Angelesben tartózkodó Berti Vogtsszal vacsoráztam, és ő is feltette ugyanezt a kérdést. És mit tesz Isten, pár perccel később megcsörrent a mobiltelefonom. A vonal túlsó végén Horst R. Schmidt, a DFB főtitkára volt."

Klinsmann beszélt arról is, hogyan fogja megszüntetni kétlaki életét. "Kezdetben a család Los Angelesben fog lakni, s én ingázom Kalifornia és Frankfurt között. Aztán szép lassan áttelepülünk." Miért adja fel kényelmes életét Klinsmann egy rizikós vállalkozás kedvéért? "Mert szoros érzelmi kötődés fűz a nemzeti válogatotthoz. Amióta először felöltöttem a válogatott mezt, lassan húsz esztendeje, mindig is ide tartozónak, egy nagy család tagjának éreztem magam. S amikor a családban rosszul mennek a dolgok, nem tétovázhat az ember, ha segítenie kell."

Klinsmann nem köntörfalazott, amikor megkérdezték, milyen szerepet képzel el magának. "A csapatfőnök szerepét. Meghatározó pozíciót akarok betölteni a válogatott, a német futball irányításában." Igen ám, de Klinsmann semmiféle edzői tapasztalattal nem rendelkezik. "Azoknak a kritikusaimnak, akik ezzel hozakodnak elő, igazuk van. Viszont ott lesz mellettem Holger Osieck, aki roppant tapasztalt edző."

A német szurkolók reményeinek megtestesítője nem tart attól, hogy egy esetleges balsiker súlyos imázsromboláshoz vezet: "Tudom, hogy nehéz a feladat, óriási a kockázat - de a díj is óriási. Egy világbajnoki sikerrel edzőként is bevonulhat az ember a történelembe."

Ch. Gáll András

[origo]