Vágólapra másolva!
A Ferencváros együttese bejutott a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek előszobáját jelentő harmadik selejtezőkörbe, miután hazai pályán kikapott ugyan 1-0-ra az albán bajnok SK Tiranától, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal mégis továbblépett. A magyar bajnok a főtáblára jutásért a cseh Sparta Prahával mérkőzik.

BL-selejtező, 2. forduló, visszavágó:
Ferencváros - SK Tirana 0-1 (0-1)
Üllői út, 5000 néző
vezette: Richmond (skót)
Ferencváros: Szűcs - Botis, Vukmir, Gyepes - Zavadszky, Rósa D. (Zováth 77.), Kapic, Huszti - Lipcsei - Sasu (Sowunmi, 85.), Leandro (Penksa 79.)
SK Tirana:
Hidi - Merkosi, Dede, Hajdari (Behari 77.), Dabulla, Lici - Patushi, Mukaj, Bulku - Xhafa, Halili (Fortuzi 82.)
gól:
Mukaj (13.)
sárga lap:
Huszti (28.), Zavadszky (66.), Kapic (74.), Lipcsei (82.), illetve Hajdari (29.), Merkosi (56.), Xhafa (59.), Patushi (84.)
továbbjutott: a Ferencváros, 3-3-mal, idgenben lőtt több góllal

Jól kezdett a Ferencváros együttese az albán bajnok elleni BL-selejtező visszavágóján, hiszen az első percekben három alkalommal is szögletrúgást követően próbálkozhattak a gólszerzéssel a zöld-fehérek, azonban nem sikerült bevenni a vendégcsapat kapuját.

A kezdeti pörgést követően alábbhagyott kissé a hazaiak lendülete, ennek ellenére derül égből villámcsapásként érkezett a látogatók vezető gólja: az első összecsapáson két alkalommal eredményes Mukaj ezúttal is mattolni tudta Szűcs Lajost, miután egy baloldalról érkező keresztlabdát remek mozdulattal emelt a kapu jobb oldalába.

A gól érezhetően megfogta a Ferencvárost, percekig nem tudtak valamirevaló támadást vezetni Lipcseiék, mindössze Gyepes egyéni akciója jelentett némi felüdülést az egyre elégedetlenebb közönségnek. Az első félóra végén aztán egy kicsit keménykedtek a játékosok, amit a skót játékvezető egy-egy sárga lappal honorát (Huszti, illetve Hajdari).

Az első játékrész hajrája sem hozott változást a játék képében, a Ferencváros elképzelés nélkül darált, és bármilyen furcsa, hazai pályán gyakorlatilag nem jutott helyzetig a rendkívül lelkesen küzdő albán bajnok ellen. A szurkolók Furulyás János távozását követelték, miközben kedvenceik a pályán szenvedtek.

A második játékrészre ugyanabban az összeállításban jöttek ki a csapatok, amelyben elkezdték a mérkőzést, egyik vezetőedző sem látott okot cserére.

A mérkőzés ugyanabban a mederben csordogált, mint az első félidőben, egészen az 53. percig, amikor Szűcs Lajos hozott össze egy büntetőt az albánoknak, a válogatott kapus azonban jóvátette hibáját, amikor földöntúlinak tűnő bravúrral hárította Mukaj tizenegyesét.

Az elszalasztott albán lehetőség alaposan felpaprikázta a Fradit, előbb Sasu nagy helyzetben ellőtte a labdát a kapu előtt, majd Lipcsei emelése kerülte el kevéssel a vendégkaput. Továbbra is lendületben maradt a Ferencváros, Zavadszky testi épségét sem kímélve tört gólra, miközben keményen ütközött a vendégkapussal, majd az ápolás után visszatérő Hidi akadályozta meg a hazai egyenlítést.

A hazai nézők egy részét nem hozták lázba a pályán látottak, ezért néhányan egymás gyepálásban kerestek menedéket az unalom elől. A hőzöngőket végül a rendőröknek és rendezőknek kellett szétválasztaniuk (még könnygázsprayt is be kellett vetniük a rendfenntartóknak).

Tíz perccel a vége előtt ismét Szűcs bravúrjára volt szükség, hogy maradjon az összesített előny: Halili bolondította meg a ferencvárosi védőket, azonban a hosszú sarokra tekert labdáját a hazai hálóőr remek mozdulattal tolta szögletre.

A hajrá cseréi, valamint a ferencvárosi játékosok megmozdulásai egyértelműen azt bizonyították, hogy a magyar bajnok elsődleges célja a 0-1 - ezzel együtt az idegenben lőtt góllal történő továbbjutás - megőrzése volt. A vendégek bevetették legjobbnak tartott gólvágójukat, Fortuzit, hogy még egyszer betalálva kivívják az összesített sikert.

A továbbjutást érő második góljukért hajtó albánok alaposan kinyíltak a végére, így kerülhetett ajtó-ablak helyzetbe Penksa, azonban a szlovák légiós lába a döntő pillanatban letapadt, így oda lett az egyenlítési lehetőség.

A végén még egyszer óriási szerencséje volt a Ferencvárosnak, hiszen a hosszabbítás utolsó másodperceiben a felső kapufa mentett egy albán próbálkozást, így végül 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal tudott továbbjutni az FTC.

A rendkívül gyenge teljesítményt nyújtó, nem kis szerencsével továbblépő Fradi a BL-főtábláért a Sparta Prahával meccselhet, azonban a csehek ellen a mainál nagyságrendekkel jobb produkcióra lesz szükség a továbbjutáshoz.

[origo]