Vágólapra másolva!
Az elmúlt években rendre az volt a kérdés a Bundesligában, hogy melyik klub lehet vetélytársa a Bayern Münchennek az aranyéremért folytatott küzdelemben, ám ezúttal más a helyzet: a bajorok immár nem számítanak első számú favoritnak. Legalább akkora esélyt adnak a bajnokság megnyerésére a címvédő Werder Bremennek és a remekül erősítő FC Schalke 04-nek is, ami mindenképpen jót tesz a német bajnokságnak.

A Werder Bremen aranyérme mindenképpen meglepetésnek számított az előző pontvadászatban, ugyanakkor teljesen megérdemelt volt: a brémaiak végig egyenletesen futballoztak, ráadásul sokszor rendkívül látványos támadófutballal adták mindezt elő.

Thomas Schaaf edzőnek most azonban sokkal nehezebb feladata lesz, több okból is: egyrészt most már az esélyesség terhe is nyomja a csapatot, ehhez jön még a Bajnokok Ligájában való szereplés fokozott terhe, ráadásul bajnoki cím ide vagy oda, nem sikerült megtartani a kulcsembereket.

Mladen Krstajic és Aílton is elment az FC Schalke 04-be, és bár a helyükre papíron remek focisták érkeztek, nagy kérdés, hogy a csapat velük is ugyanolyan jól funkcionál-e majd: hiszen a Werder legnagyobb erőssége elsősorban a remek csapategységben rejlett. A védelem tengelyébe szerződtetett Frank Fahrenhorst a nemzetközi porondon még tapasztalatlannak számít, a brazil balhátvéd Gustavo Nery pedig csak késve csatlakozott a kerethez a Copa América miatt, a hátsó alakzat tehát egyelőre kérdőjelesnek számít.

Mint ahogyan azt sem lehet tudni, hogy Miroslav Klose képes lesz a pótolni a gólkirály Aíltont: néha ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a német válogatott támadóképességeit bizony kissé túlbecsülik a germánok a 2002-es világbajnokság óta. Brémában mindenesetre bíznak Kloséban, de a csatársorban ott van még a friss Európa-bajnok, Angelosz Hariszteasz, illetve a horvát Ivan Klasnic is, így itt nincs olyan nagy probléma. A középpályát csak Lisztes Krisztián sérülése miatt kell kissé átalakítani; a magyar focista leghamarabb novemberben léphet pályára, helyét Tim Borowski vagy a nyáron igazolt dán Daniel Jensen foglalhatja el.