Vágólapra másolva!
Remekül sikerült a júliusi zánkai futballtábor, amelyen a legtehetségesebb utánpótlás-játékosok vettek részt. Dr. Mezey György, az MLSZ és Ebedli Ferenc, a liga szakmai irányítójaként elmondta, hogy elméleti és gyakorlati bemutatókkal igyekeztek az edzőket segíteni a minél hatékonyabb felkészítésre, és a szakemberek legnagyobb örömére a Balaton partján rengeteg tehetséget láthattak.

Mezey György, aki közvetlenül a portugáliai Eb után látogatott el Zánkára, sajtótájékoztatón kijelentette: "A tábor azzal a céllal jött létre, hogy minél szélesebb körből merítve lehessen kialakítani a korosztályos válogatottakat. Az edzők regionális alapon alakították ki csapataikat, s nem túlzok, európai szintű képességű futballistákkal találkozhattam."

Kérdésünkre, hogy jelenleg melyik a legtehetségesebb serdülő korosztály, Mezey így felelt: "Az 1991-92-es gyerekeknél láttam a legtöbb kivételes képességű labdarúgót, olyanokat, akik 'ide nézek, oda adom a labdát' stílusban képesek futballozni, vagyis az ösztöneikben is hordozzák a talentumot. Bátran megjósolhatom, az U15-ös válogatott már jobb eredményeket érhet el nemzetközi szinten is."

Persze azért a magyar labdarúgás, sőt, a honi sportélet általános hanyatlása is szóba került, például a "harmincéves szájtépés", nevezetesen az utánpótlás-nevelés fontosságának hangsúlyozása, ezzel szemben az állam komolyabb szerepvállalása ezen a téren még mindig várat magára, jóllehet az újságírók ez irányú felvetésére Mezey György a következőket mondta: "Nem lehet azt mondani, hogy belterjes lett volna a zánkai tábor, hiszen a gyerekeket meglátogatta Mesterházy Attila, a GYISM államtitkára, Orbán Viktor volt miniszterelnök, többször találkozhattunk dr. Bozóky Imrével, az MLSZ elnökével, Berzi Sándorral, a szövetség főtitkárával, míg dr. Szieben László, a liga első embere szinte napi vendégünk volt. Egyre több szakembernek fontos az utánpótlás-nevelés, de ismétlem, a zánkai tapasztalatok alapján, a sok tehetséges futballista láttán vagyok elsősorban optimista."

Ebedli Ferenc ehhez még hozzáfűzte: "A képzés minősége elsősorban a műhelyekben, azaz a klubok utánpótláscsapatainál, az ott dolgozó edzők munkáján múlik. Mi továbbra is minden szakmai segítséget megadunk a szakembereknek, de a kluboknak is komolyabban kell venni a felkészítést, igaz, akadnak nagyszerű példák, ilyen például az MTK agárdi futballkollégiuma, mint ahogy ifjabb Albert Flórián vezetésével a Ferencváros népligeti bázisán is jól működik a képzés. Persze rengeteg hiányossággal kell továbbra is megküzdeni ezen a területen, mindenestre az edzők mintaadóként funkcionálnak, ezért kell minél precízebben elvégezniük a munkájukat a pályán. Az utánpótlás ügyében kívülről nem számíthatunk segítségre, csak magunkra számíthatunk, így nekünk kell megoldani a feladatot."

A nagy sikerű zánkai tábor eseményeit is rögzíti a D-ismeretek című szakkönyv, amellyel az edzők és szakírók munkáját szeretnék segíteni Mezey Györgyék, s a kiadvány az MLSZ-ben megvásárolható. Az említette zánkai összejövetelt jövőre is megrendezik, azzal a különbséggel, hogy az egy évvel fiatalabb és egy évvel idősebb korosztályos válogatottak is meghívást kapnak.

Bánki József