Vágólapra másolva!
Két magyar labdarúgócsapat azonos időben lép pályára a labdarúgó UEFA-kupa selejtezőjének 2. fordulójában, amíg a Honvéd a lengyel Amica Wronki vendégeként 1-0-s vereséget szenvedett, addig Újpest a svájci Servette-et magabiztos, jó játékkal, 3-1-re verte.

UEFA-kupa-selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés
Újpest - Servette (svájci) 3-1 (1-0)
Puskás Ferenc-stadion, 5000 néző
vezette: Jonas Eriksson (svéd)
gól: Polonkai (42.), Rajczi (56.), Tóth (63.), illetve Alicarte (57., 11-esből)
sárga lap: Tamási (24.), Grósz (49.), Vanczák (84.), illetve Ziani (8.)
Újpest: Vlaszák - Grósz, Tamási, Juhár, Vanczák - Simek, Erős, Polonkai (Feczesin 76.), Farkas, Tóth - Rajczi (Bükszegi 83.)
Servette: Roth - Portillo, Karembeu, Alicarte, Edu Silva - Calla (Toni 73.), Pereira (Londono 80.), Ziani, Diogo - Hassli (Kader 83.), Beausejour.

Nem sokan látogattak ki a Puskás Ferenc-stadionban az Újpest labdarúgócsapatának idei első, nemzetközi tétmérkőzésére, a lila-fehér együttes ugyanis az UEFA-kupa selejtezőjének első mérkőzésén a svájci Servette-et fogadta.

Mészöly Géza vezetőedző a találkozó előtt elmondta, szeretnének iramot diktálni a találkozó elején, de külön kiemelte, felhívta tanítványai figyelmét arra, hogy a klub századik kupamérkőzésén a biztonság, azaz a védekezés a legfontosabb.

A Servette-ben helyet kapott a frissen igazolt francia klasszis, Christian Karembeu, az új-kaledóniai származású csillag a védelem tengelyében irányított.

Az első nagy helyzetre nyolc percet kellett várni, Hassli fejesét üggyel bajjal tudta csak védeni Vlaszák. Egy perccel később nem jött össze a lestaktika, Beausejour azonban 10 méterről, ajtó-ablak ziccerben az oldalhálóba lőtt. A 16. percben Vanczák 17 méteres lövését Roth ütötte szögletre.

Az első félóra után egyértelműen látszott, a svájciak felállása inkább a biztonsági játékra épült, az újpesti támadók gyakorlatilag nem tudtak komolyabb lehetőséghez jutni a védük mellett, a szervezett középpálya pedig lehetőséget adott (sőt, kínált) a vendégeknek a kontrajátékra.

A félidő végére feljött az Újpest, s a 42. percben megszerezte a vezetést. Farkas távoli kísérlete lecsorgott a védőkról, pont Polonkai elé, aki a 16-os vonaláról, kissé jobbról okosan a jobb alsó sarokba lőtt (1-0).

Szenzációsan kezdett a magyar csapat a második félidőben, de az 51. percben Rajczi hiába futotta le védőjét, 12 méterről a léc fölé bombázott. Négy perccel később a fiatal csatár viszont nem hibázott, a kapus viszont hatalmasat... Polonkait akasztották a svájciak, ám a gyorsan elvégzett szabadrúgással Rajczi egészen az alapvonalig szaladt, középre kanalazott, s Roth kapus sarkáról a kapuba pattant (2-0).

Az ellentámadásból Beausejour büntetőt harcolt ki, a csatárt Grósz akaszotta, a 11-est Alicarte értékesítette (2-1).

A 64. percben ismét kettőre nőtt a különbség: Simek balról pazarul kanyarított középre, Roth kapus és Portillo egymásra várt, az ötösön álló Tóth Norbert pedig rádőlve, ballal a kapu közepébe lőtt (3-1).

A 77. percben Juhár tréfálta meg majdnem világbajnok kollégáját, s egy szögletet követően Karembeu-t megelőzve a kapufára fejelte a labdát. A hajrában minden erejét mozgósította a hazai együttes, de Tóth Norbert csak egy kapufáig jutott. 3-1-es sikerével az Újpest nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője: "Nagyszerűen teljesített a csapat, de a mérkőzés végén már úgy éreztem, több volt a játékunkban. Nagyon örülök a győzelemnek, Svájcban hasonlóképpen keményen kell játszani, s meg lehet a továbbjutás. Megilletődötten kezdtünk, ám a második félidő első tíz percében nagyszerűen játszott a csapat. Sajnos volt egy pár perces kihagyásunk, ellenfelünk ekkor góllal büntetett, ezt nagyon sajnálom.