Vágólapra másolva!
Elkészült az UEFA-kupa első fordulójának sorsolása, eszerint a Ferencváros az angol kupadöntős Millwallt kapta, az Újpest pedig a tavalyelőtt épp a zöld-fehéreket búcsúztató német VfB Stuttgartot. A magyar bajnok idegenben kezd, míg a lilák a Szusza-stadionban csapnak össze először Szabics Imre csapatával. A játéknapok: szeptember 16. és 30.

Az angol klubot 1885-ben alapították jórészt skót bevándorlók. Az Oroszlánok legnagyobb sikere a tavaszi FA-kupa meneteléshez fűződik, amikor csak a Manchester elleni döntőben hasaltak el a londoniak. A jelenlegi keret legismertebb játékosa, Dennis Wise, aki játékosedzőként tevékenykedik és Danny Dichio, a csapat gólzsákja, de régebben olyan nevek is megfordultak a klubnál, mint Teddy Sheringham, Tony Cascarino, Phil Babb vagy Kasey Keller.

Az Oroszlánok egyik legjobb játékosa a nyáron távozott, Tim Cahillt ugyanis elvitte az Everton. A Millwall 4 meccs után hatodik az angol másodosztályban 7 ponttal, tavaly ugyanott a tizedik helyen végzett. Az internetes fórumok alapján a Millwall-drukkerek (akiknek elég félelmetes híre van a szigetországban) örülnek a sorsolásnak, egy hozzászóló például egyszerűen csak úgy értékelte a hírt, miszerint Pestre kell látogatnia, hogy "kedvező ellenfél, szép város, jó csajok."

A VfB stuttgart 1893-ben jött létre, és a 111 éves történelme során négyszer ünnepelhetett német bajnoki címet (1950, 1952, 1984, 1992), háromszor német kupa- (1954, 1958, 1997), és egyszer német Szuperkupa-győzelmet (1992). A svábok kétszer döntőztek a nemzetközi porondon, előbb 1989-ben az UEFA-kupa fináléjában a Maradona vezérelte Napoli győzte le Klinsmannékat, majd 1998-ban Zola gólja okozta a piros-fehérek vesztét a Chelsea elleni KEK-döntőben.

A Stuttgart keretében hemzsegnek a sztárok, elég csak Kevin Kuranyi, Timo Hildebrand, vagy Markus Babbel nevét emlílteni, de nem feledkezhetünk el Szabics Imréről, vagy Lisztes Krisztiánról sem, aki 1996 és 2001 között játszott a piros-fehéreknél. A csapat az előző bajnokságban harmadik helyen végzett, így vívta ki a nemzetközi kupaindulás jogát, a nyáron aztán távozott Felix Magath, akit a klub korábbi játékosa, Matthias Sammer váltott a kispadon. Érdekesség, hogy a 2002/2003-as szezonban a Ferencvárossal akadt össze a Stuttgart, és az Üllői úton elért 0-0 után a Daimler-stadionban 2-0-ra nyertek a németek.

Az 1. forduló párosítása:
Millwall (angol) - Ferencváros
Újpest - VfB Stuttgart (német)
SS Lazio (olasz) - Metalurg Donyeck (ukrán)
Bodo Glimt (norvég) - Besiktas (török)
Shelbourne (ír) - Lille (francia)
Grazer AK (osztrák) - Liteksz Lovecs (bolgár)
Hearts (skót) - Braga (portugál)
Austria Wien (osztrák) - Legia Warszawa (lengyek)
Banska Bystrica (szlovák) - Benfica (portugál)
Partizan Beograd (szerb-montenegrói) - Dinamo Bucuresti (román)
AC Parma (olasz) - NK Maribor (szlovén)
Real Zaragoza (spanyol) - Sigma Olomouc (cseh)
Sporting Lisboa (portugál) - Rapid Wien (osztrák)
Newcastle United (angol) - Hapoel Shakhnin (izraeli)
Steaua Bucuresti (román) - CSZKA Szófia (bolgár)
Wisla Krakow (lengyel) - Dinamo Tbiliszi (grúz)
Utrecht (holland) - Djurgardens (svéd)
FC Schalke 04 (német) - Liepajas Metalurgs (lett)
Maccabi Haifa (izraeli) - Dnyipro (ukrán)
Terek Grozny (orosz) - Basel (svájci)
Odd Grenland (norvég) - Feyenoord (holland)
Aalborg BK (dán) -AJ Auxerre (francia)
Sevilla (spanyol) - Nacional (portugál)
NK Gorica (horvát) - AEK Athen (görög)
Standard Liege (belga) - VfL Bochum (német)
Crvena Zvezda (szerb-montenegrói) - Zenit St. Peterburg (orosz)
Trabzonspor (török) - Athletic Bilbao (spanyol)
Maccabi Petah Tikva (izraeli) - Heerenveen (holland)
Panioniosz (görög) - Udinese (olasz)
Levszki Szófia (bolgár) - Beveren (belga)
Dinamo Zagreb (horvát) - Elfsborg (svéd)
Hafnarfjördur (izlandi) - Aachen (német)
Middlesbrough (angol) - Banik Ostrava (cseh)
FC Bruges (belga) - Chateauroux (francia)
PAOK Szaloniki (görög) - AZ Alkmaar (holland)
Ventspils (lett) - Amica Wronki (lengyel)
FC Sochaux (francia) - Stabak (norvég)
Egaleo (görög) - Genclerbirligi (török)
Glasgow Rangers (skót) - Marítimo (portugál)
Villarreal (spanyol) - Hammarby (svéd)

A magyar bajnok nagyon közel volt a továbbjutáshoz a Sparta Praha elleni BL-selejtezőn, végül hosszabbításban a csehek kerültek a főtáblára, a zöld-fehéreknek pedig maradt az UEFA-kupa. A második számú kupasorozatban sem lesz könnyebb ellenfele az FTC-nek, ugyanis az angol kupadöntős Millwall vár a Fradira.

László Csaba, a Ferenváros vezetőedzője az [origo]-tól értesült először az újdonsült kupaellenfélről, majd a következőket nyilatkozta: "Kemény ellenfelet kaptunk, hiszen az angol futball a világ élvonalában van, ám kaphattunk volna erősebb, de talán gyengébb riválist is. Előzetesen talán az izraeli Maccabi Haifa és a svájci Basel együttesést szerettem volna ellenfélnek, ám mindenképpen jó, hogy Angliában játsszuk az első mérkőzést. Ugyanakkor azt is hozzátenném, hogy nekünk elsősorban nem az ellenfélre, hanem a saját teljesítményünkre kell koncentrálnunk, s úgy érzem, a prágai küzdőszellemünk alapján bizakodhatunk. Persze, azért mindenképpen szeretnénk megnézni a Milwall egyik hazai mérkőzését, mivel szeretnénk tökéletesen felkészülni a párharcra."

Hír még a Ferencváros háza tájáról, hogy Balog Zoltán is meghívást kapott a horvátok elleni vb-selejtezőre készülő magyar válogatott bővebb keretébe.

Bánki József