Vágólapra másolva!
Több sérült is akad a Horvátország elleni hét végi vb-selejtezőre készülő magyar válogatott keretében, ám közülük többen felépülhetnek a zágrábi meccsig. Polonkai Attila azonban nem, az Újpest középpályása már el is hagyta a margitszigeti edzőtábort. Lothar Matthäus szövetségi kapitány kitért a válogatottságot lemondott játékosokra is, majd kijelentette: amíg Babos Gábor, a holland Feyenoord kapusa nem kér bocsánatot a magyar csapattól, tőle nem kap többé meghívót.

Lothar Matthäus szerint a németországi és skóciai győzelem jót tett a játékosok önbizalmának, így a barátságos találkozók után Zágrábban is jó eredményt vár el az együttestől. Mindez minimum a döntetlent jelentené.

"A horvátoknál több technikás labdarúgó található, több futballistájuk is komoly európai klubokban játszik, mégsem kell félnünk tőlük. Sikerünkhöz három tényező szükséges, a minőség, a fegyelem és az ész. Fegyelmezetten, bátran és okosan kell játszani Zágrábban, ahol fantasztikus hangulat vár ránk" - mondta Matthäus.

A kapitány beszélt a sérültekről is: "Torghelle, Szabics és Gyepes kezelésekre szorul, ám szombatra remélhetőn ők is felépülnek. Polonkainál viszont erre nincs sok esély, ezért ő már haza is ment az edzőtáborból."

Az [origo] kérdésére, miszerint a zágrábi összeállítással kapcsolatban mekkora dilemmát okoz számára, hogy néhány futballista az elmúlt két hétben különböző okok miatt kevesebbet játszott klubjában, Matthäus ezt felelte: "Valóban hátrányt jelent számunkra, ugyanakkor a zágrábi selejtező mindenkinek remek lehetőség, hogy felhívja magára a figyelmet klubjában is. Egyébként más és más okok miatt játszottak eddig kevesebbet válogatottjaink, akadt, aki sérülés, mások pedig a beilleszkedés miatt kaptak kevesebb lehetőséget klubcsapatukban. Ráadásul olykor nem is azon a poszton szerepeltek, mint amit a válogatottban megszoktak. A lényeg, hogy az összes játékosomban bízom, hiszem, hogy jó teljesítményt nyújtanak majd Zágrábban is."

A válogatott 22 fős kerete
kapusok: Király Gábor (Crystal Palace), Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn), Szűcs Lajos (FTC)
védők: Balog Zoltán (FTC), Juhász Roland (MTK), Gyepes Gábor (FTC), Stark Péter (Győr), Tóth András (Vasas), Szélesi Zoltán (Cottbus), Lőw Zsolt (Cottbus)
középpályások: Bodnár László (Roda), Fehér Csaba (PSV), Molnár Balázs (Ankaraspor), Huszti Szabolcs (FTC), Leandro (FTC), Rósa Dénes (FTC), Simek Péter (Újpest)
csatárok: Gera Zoltán (West Bromwich), Torghelle Sándor (Crystal Palace), Szabics Imre (Stuttgart), Kovács Péter (Stavanger), Tököli Attila (Köln).


"Az előző napokban a sajtóban nem minden úgy jelent meg Babos Gábor lemondásával kapcsolatban, ahogy gondolom. Azt csak ismételni tudom, hogy számomra fáj minden lemondás, hiszen a címeres mez viselésénél nem lehet fontosabb egy labdarúgó számára. Én annak idején minden meghívásnak örültem, sőt, klubcsapatom vezetőivel is küzdöttem, hogy mehessek a válogatotthoz. Babos többnyire Hrutka János menedzserrel beszélt az összetartás előtt, neki azt mondta, ha első számú kapus lesz, jön, ha nem, akkor inkább készül a Feyenoordban. Egyébként a holland együttesnél Babos tartalékja egy harmincnyolc éves kapus, de ha a magyar játékos úgy látja jónak, hogy klubjában készül, azt tudomásul veszem. Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy ilyen jogokat követeljen magának, s neki is jeleztem, nem garantálhatom, hogy ő lesz a magyar válogatott első számú kapusa. Jelen pillanatban az az álláspontom, hogy amíg Babos nem kér bocsánatot a csapattól, én nem hívom meg a válogatottba."

A magyar válogatott a pénteki indulásig napi két edzést tart a Vízművek-pályán, s mint azt Hrutka elmondta, a küldöttség ezúttal is különgéppel utazik Zágrábba. A selejtezőre az MLSZ a honi edzők közül Egervári Sándort és Tamási Zsoltot hívta meg, a Vasas edzője azonban a piros-kékek nemzetközi fellépése miatt megköszönte az invitálást, helyette valószínűleg Vágó Attila, a Békéscsaba szakvezetője tart a csapattal.

Bánki József