Társoldalunk:

Esélye sem volt Zágrábban a Matthäus-csapatnak

2004.09.04. 20:20

Vereséggel és elkeserítő játékkal kezdte a 2006-os németországi világbajnokság selejtezősorozatát a magyar labdarúgó-válogatott Zágrábban. Lothar Matthäus 11. perctől emberhátrányban játszó csapata 3-0-ra kapott ki Horvátország legjobbjaitól, úgy, hogy mindössze egyszer próbálkozott kapura lövéssel.

vb-selejtező, 8. csoport:
Horvátország - Magyarország 3-0 (1-0)
Zágráb, Maksimir-stadion, 27000 néző
vezette: Riley (angol)
Horvátország: Butina - Srna (Mornar, 86.), Simunic, R. Kovac, Tudor - Vranjes, Krancjar (Leko, 76.), N. Kovac, Babic - Klasnic, Prso (Olic, 73.)
Magyarország: Király - Juhász, Stark (Gyepes, 59.), Tóth A. (Kovács P., 81.)  - Bodnár, Rósa D., Molnár B., Huszti - Simek (Lőw, 19.), Gera - Szabics
gól: Prso (33.), Klasnic (57.), Gyepes (öngól, 80.)
kiállítva: Huszti (11.)
sárga lap: Krancjar (16.), illetve Simek (8.), Gera (21.), Rósa (51.), Molnár (82.)

Lothar Matthäus szövetségi kapitány egy helyen változtatta meg pénteken megadott kezdőcsapatát, Fehér Csaba helyett  Rósa Dénes kapott helyet a középpályán. Mivel a húsz főből álló keretből csak tizennyolc futballistát lehet nevezni a találkozóra, Torghelle Sándor és Leandro csak a lelátóról tekinthette meg a mérkőzést. A Crystal Palace csatárát a Glasgow-ban összeszedett sérülése miatt kímélte Matthäus, ám az Izland elleni, szerdai mérkőzésen valószínűleg már a németek ellen duplázó támadó is pályára léphet.

A mieink kezdték a mérkőzést, s a harmadik pecben Huszti máris a horvátok tizenhatosán belül kalandozott, esése után azonban a brit játékvezető kifelé ítélt szabadrúgást színéskedésért. Eleinte mindkét csapat játékosai hamar megtámadták a labdához jutó ellenfelet, ennek eredményeképpen Simek már a 8. percben besárgult Babic felrúgásáért. 

Az első igazi csapás azonban három perc múlva sújtotta a magyar válogatottat: Huszti teljesen megmagyarázhatalan módon belekönyökölt Srna arcába, amiért azonnal piros lapot kapott, így nyolcvan perccel a vége előtt máris fel kellett adni a mérkőzésre tervezett taktikát. A szabadrúgás után Prso gondolta úgy, hogy gólt fejel, Király azonban szép védéssel megakadályozta ebben.

A hazaik a kiállítás után azonnal fölénybe kerültek, amit Matthäus a Simek-Lőw cserével próbált ellensúlyozni a 19. percben. A húzás már csak azért is indokolt volt, mert Simeknek volt már egy sárgája, mint ahogy a Krancjart a tizenhatos vonalán vészhelyzetben felvágó Gerának is lett egy a 21. percben. Az első szabadot a sorfal, a bíró által megismételtetett verziót pedig Király hárította.

Nagy helyzetet ugyan ekkor még nem alakítottak ki a horvátok, ennek ellenére olyannyira beszorították kapujuk elé a mieinket, hogy sejteni lehetett: ha nem toljuk egy kicsit feljebb a védekezésünket, nem húzzuk ki sokáig kapott gól nélkül. Nem is húztuk, a horvátok gólja ráadásul  ugyanolyan bosszantó hibából született, mint a kiállítás: a 33. percben Molnár Balázs egyszerűen odagurította a labdát a magyar kaputól úgy 10 méternyire sertepertélő Prsóhoz, aki csinált egy higgadt cselt, majd a keresztléc segítségével felvarrta a labdát a hálóba.

A gól után már szerencsénkre egy leheletnyivel kevésbé  vehemensen támadtak a horvátok, ám ez sajnos nem jelentette azt, hogy nem növelhették volna az előnyt. A 40. percben Robert Kovac távoli lövését védte Király, egy percre rá  Krancjar tévesztette el kevéssel a jobb alsó sarkot, a hosszabbításban pedig Klasnic találta el rosszul a labdát ziccerben. 

A magyar válogatott erejét eközben teljesen felemésztette a - nem túl hatékony -védekezés, játékosaink nem segítették egymást igazán, ellentámadásra gyakorlatilag nem tettünk értékelhető kísérletet, így jogos pesszimizmussal várhattuk a második félidőt. 

A szünet után ehhez képest szinte azonnal egyenlíthettünk volna, Rósa jobb oldali szabadrúgása után Gera hat méterről fejelhetett, a középre érkező labdát azonban megfogta Butina. Ez volt a horvát kapus első és egyetlen közbeavatkozása a mérkőzésen. 

A hazaiak érezhetően megbecsülték az előnyt, mindezt azonban nagyobb kockázat nélkül tehették, hiszen továbbra is a magyar térfélen folyt a játék. Az 57. percben aztán Klasnic három védő között kapott egy forintos labdát a tizenhatosnál, Lisztes Krisztián csapattársa pedig előbb tett egy 360 fokos fordulatot, majd a jobb sarokba lőtt.

A játékban viszont a második találat után sem állt be fordulat, a labda továbbra is a horvátoknál volt, legfeljebb némileg kényelmesebben járatták egymás között. Mivel a magyarok ehhez is csak asszisztálni tudtak, langyos egyhangúságban folytatódott a mérkőzés. Egészen a 80. percig, amikor is Leko húzott el a jobb oldalon, középre adása után pedig a szintén csereként beállt Gyepes segítette Király kapujába a labdát. 

Ezután már csak abban reménykedhettünk, hogy egyszer majd ez a mérkőzés is véget ér, és ebben az egy dologban nem is kellett csalatkoznunk. 

Összességében elmondható: Huszti korai kiállítása rányomta a bélyegét a találkozóra, tíz emberrel nem voltunk egy súlycsoportban a félgőzzel is könnyedén nyerő horvát csapattal. 

[origo]

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK