Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szerdán 21.15 órától a Szusza Ferenc-stadionban Izland ellen játszik világbajnoki selejtezőt. A szigetországi válogatott némiképp a mieink mumusának számít, hiszen 1992-ben vb-selejtezőn Budapesten 2-1-re, majd Reykjavíkban 2-0-re legyőzte Kovács Kálmánékat, 1995-ben pedig hazai pályán Eb-selejtezőn 2-1-re múlta felül a magyar csapatot. Szerdán a magyar-izlandi találkozón kívül további 21 vb-kvalifikációs mérkőzést rendeznek Európában, valamint barátságos mérkőzésen összecsap az 2002-es vb-döntő két résztvevője, Németország és Brazília.

A két csapat eddig hétszer találkozott egymással. A mérleg négy magyar és három izlandi győzelem, a gólarány 11-6 a magyarok javára. A tétmérkőzéseket tekintve mindkét eddigi vb-selejtezőn a szigetországiak diadalmaskodtak, míg a két Eb-selejtezőn mindkét fél egyszer-egyszer örülhetett.

Utoljára 2002-ben találkozott a két gárda, akkor Reykjavíkban kétgólos magyar siker született. Összességében ez lesz a magyar válogatott 789. mérkőzése. Eddig 381 győzelmet, 233 vereséget és 174 döntetlent könyvelhettek el a mieink, a gólarány 1714-1200.

A magyar válogatott idei tizenegyedik mérkőzésére készül. Lothar Matthäus szövetségi kapitány együttese eddig öt-öt győzelmet és vereséget könyvelhetett el, a gólarány 15-17. Az izlandiak hatszor léptek pályára, s mérlegük negatív, ugyanis négyszer kikaptak, egyszer-egyszer pedig nyertek, illetve döntetlent játszottak.

Idén két közös ellenfele volt a két gárdának. A lettek ellen a magyarok 2-1-re nyertek, míg az izlandiak gól nélküli döntetlent értek el. A japánokat Lothar Matthäus együttese 3-2-re legyőzte, a szigetországiak pedig ugyanilyen arányban szenvedtek vereséget.

Utolsó találkozóját mindkét csapat elbukta: a magyarok Zágrábban a horvátoktól 3-0-ra, míg az izlandiak Reykjavíkban a bolgároktól 3-1-re kaptak ki vb-selejtezőn.