Társoldalunk:

Mészöly elkapná Szabicsékat az UEFA-kupában

2004.09.14. 15:46

Szerda este már a másnapi UEFA-kupa-meccs helyszínén, a londoni The Den (A barlang) stadionban fog tréningezni a Ferencváros. A Millwall ellen készülő zöld-fehéreknél a Kaposváron megsérült Balog Zoltán játéka kérdéses, viszont Lipcsei Péter rövid betegségéből felépülve elfoglalhatja helyét a csapatban. Nem kis anyagi áldozatot hoznak azok a ferencvárosi szurkolók, akik elkísérik a csapatot az angol fővárosba, hiszen az utazás és a szállás költségei mellett magyar pénztárcához mérve a meccsjegyet is igen borsos áron, 7500 forintért vásárolhatták meg. Ráadásul a tiketthez csak az Üllői úti pénztárban lehetett hozzájutni, mivel Londonban már nem árusítanak belépőket.

Faragó Antal, aki harminc éve árusítja a belépőket a ferencvárosi stadion pénztárában, elmondta, hogy végül 187 zöld-fehér fanatikus váltott jegyet a londoni meccsre. Ezenkívül az egyik utazási irodánál is vásároltak bilétákat a magyar bajnok hívei, így összesen 200 Fradi-drukker lesz jelen a The Den arénában. Nem mellékesen a brit klub vezetői jelezték a magyar szurkolóknak, hogy mivel a Millwall tábora az egyik legvehemensebb Angliában, ha tehetik, kövessék a londoni rendőrök tanácsait, s lehetőleg csoportosan közelítsék meg a stadiont, s még sálat se vigyenek magukkal, mert azokat sem engedik bevinni a lelátóra. 

Pokoli hangulat vár tehát a Ferencváros játékosaira és szurkolóira egyaránt, mindenesetre Lipcseiék elsősorban a rutinjukban bíznak, mivel közülük többen szerepeltek már a nemzetközi porondon, szemben az angol másodvonalbeli Millwall futballistáival. Kivétel ezalól a londoniak játékos-edzője, az évekig a Chelsea középpályásaként futballozó Dennis Wise és az ugyancsak a Stamford Bridge légköréhez szokott Joddy Morris. Az angolok viszont hazai közönségükben, továbbá gyorsabb és erőszakosabb stílusukban bíznak.

Ray Wilkins, az egykori kiváló angol válogatott fedezet, a Millwall jelenlegi pályaedzője legutóbb Kaposváron tekintette meg a Ferencváros soros bajnokiját, ami után a brit szakember elismerően szólt arról, hogy a magyar csapat milyen gyakran kerül helyzetbe. Igaz, azt viszont már nem tette hozzá, hogy Robert Vágner a ziccereket a somogyiak elleni fellépésen kivétel nélkül el is hibázta.

Ezen kesergett László Csaba is, ám az FTC vezetőedzője hétfőtől már játékosaitól is megkövetelte, hogy felejtsék el a kaposvári kudarcot, s kizárólag a Millwall elleni találkozóra koncentráljanak. A zöldek trénere szerint a Fradi valamivel esélyesebb a továbbjutásra, ám ehhez a londoni mérkőzésen a lehető legtöbb labdabirtoklás és a légi párbajok megnyerése szükséges. "A magyar bajnokiknál lényegesen nagyobb iramú és az angol meccseken megszokott fantasztikus hangulatú kilencven percre számítok. Miként a Sparta Praha ellen, úgy most is Dzurják József térképezte fel ellenfelünket, tőle eleve sok hasznos információt kaptam, ráadásul a Millwall legutóbbi két bajnoki mérkőzésének, az Ipswich és a Reading elleni találkozóknak a videofelvételét is megkaptam, így túlzás nélkül állíthatom, hihetetlenül harcos meccs vár ránk Londonban. A Millwall ugyanis a klasszikus brit futballstílust képviseli, vagyis játékosai erőszakosak és kemények. Kifejezetten erőltetik a beíveléseket, mivel az átlagnál magasabb csatárokkal rendelkeznek, sőt még a partdobásokból is igyekeznek a kapu elé hajítani a labdát, azaz, ezekre a szituációkra nekünk alaposan fel kell készülnünk. Összességében azonban a rutin mellettünk szól, hiszen több válogatott futballistánk van, emellett több nemzetközi tapasztalattal rendelkezünk. A sikerhez mégis elsősorban az kell, hogy rengeteg futással minél többet birtokoljuk a labdát, s lehetőség szerint ki kell passzolnunk az ellenfelet."

A játékosok közül Lipcsei Péter és Szűcs Lajos egyetértett abban, hogy a szokottnál több időt kell a levegőben tölteniük, persze nem a Budapest-London járaton, hanem a csütörtöki mérkőzésen. Az Üllői úti öltözőben nem véletlenül jegyezték meg, ezúttal a "brit légierő" ellen kell felvenniük a versenyt. Mellesleg éppen ezért került előtérbe a jól fejelő Sorin Botis bevetése is, jóllehet László Csaba csak a mérkőzés napján, csütörtökön adja meg a magyar bajnok kezdőcsapatát. Némileg könnyíti a tréner helyzetét, hogy Lipcsei felépült hét végi megfázásából és vállalja a játékot csütörtökön este. Balog Zoltán szereplése viszont kérdéses, mivel a védőnek felrepedt a szemhéja Kaposváron, pályára lépése a seb gyógyulásától függ.

Ám nem csupán a Fradi, hanem a Millwall soraiban is akad sérült, az Ipswich ellen ugyanis a 32 éves center, Barry Hayles kért cserét, ráadásul ő azon kevés kék-fehér játékos közé tartozik, aki korábban már szerepelt nemzetközi kupameccsen.

Bánki József

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK