Vágólapra másolva!
Neil Harris, a csütörtökön UEFA-kupa-visszavágón, az Üllői úton 3-1-es vereséget szenvedett - és 2-4-es összesítéssel kiesett - Millwall csatára a soccernet.com tudósítása szerint arról beszélt, hogy olyan érzése volt a Ferencváros elleni mérkőzésen, mintha a húsz-harminc évvel ezelőtti angol futballba csöppent volna. Harris elsősorban a nézőtéri petárdázást és a Fradi-szurkolók rendszeres "huhogását" sérelmezte, amely akkor zúgott fel, amikor az angolok színes bőrű játékosaihoz került a labda.

Harris attól tart, az UEFA csupán egy "ejnye-bejnyével" bünteti a magyar klubot. Az UEFA fegyelmi bizottsága jövő csütörtökön hoz ítéletet az ügyben - a mérkőzés eredményének megsemmisítése és 3-0-lal az ellenfél javára történő elkönyvelése gyakorlatilag kizárható lehetőség. Mint ismeretes, több angol szurkolót kórházba szállítottak a magyar szurkolókkal a városban történt összecsapások következtében, s a stadionban tapasztalt csúnya jelenetek is felkeltették az UEFA illetékeseinek figyelmét.

"Néhány barátom ott volt a nézőtéren, és azt mondták, ilyen megrázkódtató élményben még sohasem volt részük" - mondta Harris Radio Five Live műsorában. "Őszintén szólva kiábrándító volt az egész. Az angol futball lehetett ilyen húsz-harminc évvel ezelőtt. Csapatunk fekete bőrű játékosai teljesen kiborultak. Mark McCammon idősebb, tapasztalt labdarúgó, őt nem rázta meg annyira a huhogás, de például Marvin Elliott - aki fiatal srác -, most találkozott először ilyesmivel, és nagyon ki volt akadva az öltözőben. Szégyenletes dolog az ilyesmi. Sajnos, mindnyájan tudjuk, mi lesz a büntetés: rápaskolnak a magyarok kezére, és kirónak egy jelképes pénzbüntetést. Elég szomorú, hogy időről időre atrocitásokkal szembesülünk, amikor ilyen helyekre kell utaznunk." Ezek után békülékenyebb hangot ütött meg a csatár: "A pályán nem volt annyira ellenséges a hangulat, mint amilyenre számítottunk, inkább a szurkolóinkat sajnáltam, akiknek végig kellett menniük a pesti utcákon."

Harris szavaira rácáfolni látszik az UEFA első állásfoglalása, amely nem zárja ki a szigorú büntetést sem. Ebben a szezonban már bebizonyította a sportág európai vezérkara, hogy semmiféle bajkeverést nem tűr el. Még az olyan óriás, mint az AS Roma sem volt érinthetetlen: a Dinamo Kijev elleni félbeszakadt BL-meccs eredményét 3-0-lal a vendégeknek igazolták, s a Stadio Olimpicót két BL-mérkőzésre betiltották, miután egy olasz szurkoló öngyújtójával fejbe dobta Anders Frisk játékvezetőt.

A Ferencvárosra - a soccernet.com szerint - hasonló büntetés várhat, leszámítva az eredmény megsemmisítését. Rob Faulkner, az UEFA szóvivője mondta: "Megvannak az irányelveink a fegyelmezésre, s azokat alkalmazni is fogjuk. A fokozatok a következők: figyelmeztetés, megrovás, pénzbírság, stadionbezárás. Minden attól függ, mik a vádak és azokat milyen bizonyítékok támasztják alá."

Faulkner szerint nem valószínű az eredménynek a Millwall javára történő igazolása: "Tény, hogy ez is szerepel a fegyvertárunkban, itt azonban ez a verzió szinte kizárható. Az viszont tény, hogy rasszista megnyilvánulások miatt a múltban igen súlyos pénzbüntetésekkel sújtottuk a vétkes klubot."

Ch. Gáll András