Vágólapra másolva!
Legutóbb pontosan három éve, 2001. október 3-án volt egyedüli éllovas a Barcelona futballcsapata a spanyol bajnokságban, a Primera Divisiónban. Akkor Carles Rexach ült a katalánok kispadján, most Frank Rijkaard. Akkor egy hétig tartott a "pünkösdi királyság", ám most tartósabbnak ígérkezik a gránátvörös-kék uralom.

Mindez feledteti a katalán nagyvárosban a sérüléshullámot, melynek legújabb áldozatát, a brazil világbajnok Edmílsont hétfőn már meg is operálták jobb térdén. Edmílson valószínűleg fél év kényszerpihenőre szorul, miként Gabri és Motta is.

Három éve a Real Mallorca legyőzésével ugrott az élre a Barcelona, most a Numacia elleni sovány 1-0 jelentette az egyedüli éllovas pozíciót, természetesen a Valencia sevillai döntetlenjével párosulva.

Akkor Gaspart volt a klubelnök, most Laporta. A három évvel ezelőtt a Mallorcát legyőző csapatból egyedül Xavi és Puyol, a két őskatalán maradt meg hírmondónak, a külföldiek - Anderson, F. De Boer, Cocu, Kluivert, Geovanni és Saviola - már valamennyien messze járnak (a Sport című barcelonai napilap kommentárja szerint: "Hála Istennek!")

A 2001-2002-es évadban egyébként nem sikerült a folytatás a csapatnak, csak az utolsó fordulóban, Rivaldo emlékezetes hanyatt vetődéses bombagóljával sikerült kiharcolni a BL-indulást jelentő negyedik helyezést. Katalóniában most talán még az egyedüli első helynél is nagyobb örömet okoz, hogy a kedvencek hat forduló után már hét ponttal elhúztak az ősellenség Real Madridtól.

Ch. Gáll András