Vágólapra másolva!
A Manchester United vezetősége elítélte a szurkolók csütörtöki rendbontását, amellyel a labdarúgóklub tervezett felvásárlása ellen tiltakoztak. Harmincan rohantak a pályára az MU tartalékcsapatának Birmingham City elleni hazai találkozóján, majd egy "Nem eladó" (Not for sale) feliratú transzparenst lobogtattak. A jelentések szerint az akcióért a Manchesteri Oktatási Bizottság (Manchester Education Committee) nevű csoport a felelős.

"Megszegték a törvényeket, amikor bementek a pályára. A klub elítéli a csütörtök esti rendbontást. Ez az első csapat mérkőzésén sem elfogadható magatartás, s értelemszerűen a tartalékok találkozóira is vonatkozik" - szerepel az MU pénteki hivatalos közleményében.

A MEC természetesen nem ért egyet a klubbal, álláspontját szintén közleményben fejtette ki. A szurkolók azt állítják, hogy cselekedetükkel figyelmeztetni akarják az MU többségi tulajdonának megszerzésével kacérkodó személyeket.

A világ talán legismertebb sportklubjának megvételére kíván jelentkezni a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatot birtokló Malcolm Glazer, akinek jelenleg 19,2 százalékos részesedése van az MU-ban, de ezzel csak második a tulajdonosi listán. Két ír versenyló-tulajdonos, J. P. McManus és John Magnier közös vállalata, a Cubic Expression ugyanis 28,9 százalékkal rendelkezik.

Glazer sajtóértesülések szerint több mint 650 millió fonttal szeretne magának többségi részesedést szerezni. Az amerikai üzletembernek azonban - aki 1995-ben 192 millió dollárt fizetett a Tampa Bay Buccaneersért - számolnia kell azzal, s ezt már az elmúlt napokban is tapasztalhatta, hogy az angol futballcsapat szurkolói nem rajonganak az ötletéért.

"Ha harcolni akar, akkor mi készen állunk arra, hogy megvívjunk vele. Tudnia kell, hogy nem várjuk tárt karokkal, nem szeretnénk, ha ő lenne a tulajdonos" - szögezte le a napokban Jules Spencer, az MU-drukkerek független szövetségének vezetője.

Szavainak nyomatékot ad, hogy néhány évvel ezelőtt a drukkerek, ha nem is kizárólag ők maguk, de megakadályozták az MU értékesítését. 1999-ben a Rupert Murdoch vezette BSkyB műholdas és digitális tévévállalkozás egymilliárd fontos ajánlatot tett az MU megvételére, de végül az angol kormány monopóliumellenes hivatalának tiltása miatt csak a részvények 9,9 százalékát vásárolhatta meg.

"Kívülálló" cég ugyanis nem szerezhet 10 százaléknál magasabb tulajdonrészt. A végső döntést megelőzően a szurkolók minden lehetséges fórumon tiltakoztak Murdoch szerepvállalása ellen, így - ha nem is bizonyosodott be - sokat tettek azért, hogy az üzlet nem valósult meg.

Eladják a Manchester Unitedet/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20041004eladjak.html