Titkolódzó kapitányok a svéd-magyar előtt

Vágólapra másolva!
Sem Lothar Matthäus, sem Lars Lägerbäck nem adta meg kezdőcsapatát a szombati Svédország-Magyarország világbajnoki selejtező előestéjén. A pénteki nap egyébként is a titokzatosság jegyében telt: a svédek senkit, míg a magyarok válaszul svéd tévéseket nem engedtek be a délutáni edzésükre. Matthäus bízik benne, hogy a válogatott jó eredményt érhet el Stockholmban, ami szerinte akkor lesz megvalósítható, ha csapatunknak sikerül rátalálnia a saját játékára, és semlegesítenie a svédek kulcsembereit.
Vágólapra másolva!

Bordás Gábor helyszíni tudósítása Stockholmból

Lothar Matthäus pénteken az utolsó simításokat is elvégezte csapatán a szombat délután öt órakor kezdődő vb-selejtező előtt. A délelőtti program egy kis városnézéssel egybekötött sétával kezdődött, majd annak a svéd-horvát mérkőzésnek a megtekintésével folytatódott, amelyen horvátok megmutatták, hogyan is kell megverni idegenben Ljungbergéket.

Matthäus - aki immár harmadszor nézte vissza csoporttársaink szeptemberi összecsapását - az 1-0-s vendégsiker ellenére állítja, hogy két riválisunk válogatottja közül a svédeké a jobb, a labdát is hetven százalékban a hazaiak birtokolták. A kapitány szerint a horvátok hatékonyabb helyzetkihasználásuk mellett leginkább provokatív játékstílusuknak köszönhették a győzelmet.

"Ebből is tanulnunk kell, a mi játékosaink olykor még túl illedelmesen viselkednek a pályán. Nem annak a játékosnak kell bocsánatot kérnie, akit felrúgtak" - fűzte hozzá a látottakhoz Matthäus, aki ezúttal nem elemezte ki tüzetesen a mérkőzést fiaival, inkább hagyta, hogy mindenki maga vonja le a szükséges következtetéseket.

Az egymás elleni mérleg

A két csapat eddig 38-szor találkozott egymással. A mérleg: 10 döntetlen, 17 magyar és 11 svéd győzelem. A gólarány 86-65 a magyarok javára. A tétmérkőzéseket tekintve kilencszer csapott össze a két válogatott: három magyar siker mellett három alkalommal döntetlen lett az eredmény, míg háromszor a svédek örülhettek.
Legutóbb tavaly áprilisban találkozott a két gárda, akkor a Puskás Ferenc-stadionban egygólos svéd siker, míg az utolsó stockholmi találkozón, két éve, 1-1-es döntetlen született.
Hatalmas bravúr lenne a Matthäus-csapattól, ha nyerne, már csak azért is, mert a magyar válogatott utoljára csaknem fél évszázada, jelesül 1955-ben diadalmaskodott a svéd fővárosban, noha azóta már kilencszer vizitált a nemzeti tizenegy Svédországban.
Összességében ez lesz a magyar válogatott 790. mérkőzése. Eddig 382 győzelmet, 233 vereséget és 174 döntetlent könyvelhetett el, a gólarány 1717-1202.
(MTI)



Stark Péter még nem olyan régen tagja a válogatottnak, de a németek és főleg a brazilok ellen már megtapasztalhatta, milyen érzés, ha igazi világklasszissal kell szembenéznie a pályán. "Óriási élmény ilyen nagyszerű fuballisták ellen játszani, az pedig még nagyobb, ha sikerül elrontani az estéjüket" - mondta a Győri ETO erőssége. "A védő szempontjából nagyon örülnék egy gól nélküli döntetlennek, de bármilyen eredményt előre aláírnék a vereségen kívül."

Stark hozzátette, egyelőre csak reménykedik benne, hogy ott lesz a kezdőcsapatban, de - bár jobban kedveli, ha már két nappal a mérkőzés után már tudja, mire készülhet - profiként el kell fogadnia, hogy a kapitány csak az utolsó napon hirdeti ki a névsort.

"Nagy csata lesz, ebben biztos vagyok" - ígérte meg Gyepes Gábor. "Úgy gondolom, jó úton járunk, de nem szabad elfelejteni, hogy a miénk egy szinte teljesen új csapat, a svédeké pedig már évek óta együtt játszik, és már az Európa-bajnokságra remekül fel volt építve" -figyelmeztetett.

A meccs időpontjában, a Rasunda-stadionban megtartott utolsó edzésen nem forgathattak a svéd televíziósok, válaszul arra a húzásra, hogy két órával korábban a svédek zárt kapuk mögött tréningeztek. Matthäus a csütörtökinél rövidebb, mindössze egyórás edzést vezényelt, amely ezúttal is kétkapus játékkal zárult.

A egyik csapatban Szűcs, Balog, Stark, Gyepes, Szélesi, Fehér, Halmosi, Gera, Szabics és Torghelle, a másikban Király, Bodnár, Rabóczki (mezőnyjátékosként), Tóth, Simek, Molnár, Dárdai, Hajnal, Bodor és Kovács kapott helyet. Betalálni egyik oldalon sem sikerült, ami akár jó előjelnek is tekinthető.