Vágólapra másolva!
Gera Zoltán igazán boldognak mondhatja magát, hiszen a világ egyik legerősebb bajnokságában ünnepelt sztár lett, s csapatkapitányként Lothar Matthäus válogatottjának az egyik legbiztosabb tagja. Persze az egykori ferencvárosi kedvenc birminghami sikereire minden bizonnyal büszkébb, hiszen a nemzeti csapat legutóbb Svédországban sima, 3-0-s vereséget szenvedett, a West Bromwich Albion viszont az előző fordulóban éppen Gera parádéjának köszönhetően gyűjtötte be első győzelmét a Premier League-ben.

A technikás játékos fejelt egy gólt és adott egy gólpasszt a Bolton elleni meccsen, s ezzel 2-1-re nyert az újonc hazai pályán, Gerát pedig a mérkőzés után több tekintélyes szaklap (Soccernet, Goal.com) is beválasztotta a forduló válogatottjába.

A 25 esztendős középpályás Magyarországon sem titkolta kissé "zűrös" fiatalkorát, ám Angliában is éppen azért beszél őszintén a múltjáról, hogy az ottani fiatalok előtt pozitív példával szolgáljon. Gera egy birminghami lapnak elmesélte, miként lett elvált szülők "drogos tinédzseréből" ünnepelt futballsztár.

Az immáron mélyen vallásos és Birminghamben ifjú feleségével együtt élő futballista fiatal korában többször is kipróbált könnyű drogokat, s ezért - mondta Angliában a játékos "brutálisan őszintén" - az ellenfél szurkolói idehaza gyakran kigúnyolták, és "Szipus Gerának" nevezték. (Ami ugye azt jelenti, hogy "Gera, aki drogokon él" - magyarázza angolul olvasóinak a magyar jelző jelentését a brit újság.)

"Gyakran énekeltek ehhez hasonló dalokat az ellenfél drukkerei, ám én soha nem figyeltem ezekre oda. Soha nem is titkoltam, miszerint 16 éves koromban minden rossz dolgot kipróbáltam, amit csak tudtam. Nemritkán a suliból is lógtam, a haverjaimmal alkoholt ittunk, majd később a könnyű drogokat is kipróbáltuk" - fedte fel az angol olvasók előtt múltját Gera.

"Abban az időben meg se fordult a fejemben, hogy egyszer majd ünnepelt futballsztár leszek, de a hitem és az akaratom sokat segített. Nem akarom, hogy az emberek azt higgyék, hogy szent vagyok, viszont profi sportembernek tartom magam, ezért nem is titkolom a múltamat" - folytatta a játékos.

Az ollózásairól és látványos, szaltóval megünnepelt góljairól már Angliában is híressé vált Gera úgy érzi, élettörténete segíthet azokon a fiatalokon, akik hasonló cipőben járnak. "Azt akarom, hogy azok a fiatalok, akik kipróbálják a könnyű kábítószereket, rádöbbenjenek: ugyanúgy győzelmet arathatnak a drogok felett, mint én tettem. Megannyi szép dolog van az életben, amit helyette csinálhatnak. Tudom, a sorsom például szolgálhat a tinédzserek előtt, s ezért rendkívül nagy a felelősségem."

Forrás: MTI
"Meg se fordult a fejemben, hogy egyszer majd ünnepelt futballsztár leszek"


A 25 éves játékos, aki Magyarországon leggyakrabban támadó középpályást vagy csatárt játszott, Angliában nemritkán a jobbszélen tűnik fel, ennek ellenére idén már kétszer is eredményes volt. Úgy tűnik, bejátszotta magát a WBA kezdőjébe, ám Megson mester szerint még van mit fejlődnie: "Meg kell tanulnia, hogyan játsszák a focit Angliában, mert itt aztán nincs pihenés. Kicsit gyengébb erőnléte ellenére Gera nagyon tehetséges játékos, remekül lő, és parádés a labdakezelése, valamint a támadások befejezésével sincs gondja."

Egyébiránt jó esély van rá, hogy magyar légiósunk hamarosan új (honfi)társat kap Birminghamben, angol sajtóértesülések szerint ugyanis másfél millió fontért (tehát pontosan ugyanannyiért, mint annak idején Gera) Huszti Szabolcsot januárban leigazolja a West Bromwich Albion.

Juha Pál