Vágólapra másolva!
A portugál sajtó öt napja még temette a labdarúgó-válogatottat a Liechtenstein elleni döntetlen után, most viszont az oroszok 7-1-es legyőzése után ódákat zeng a játékosokról. Mindeközben a szenvedő fél szövetségi kapitánya, Georgij Jarcev felajánlotta lemondását, ám egyelőre marad a posztján, miként a várakozásoktól messze elmaradó skótok edzője, Berti Vogts is folytathatja a munkát. Gary Speed csapatkapitány nem kíván többet szerepelni a walesi válogatottban, mivel a lengyelektől Cardiffban elszenvedett 3-2-es vereség után már csak matematikai esély kínálkozik a vb-re való kijutásra. Ruud van Nistelrooy viszont épp most tért vissza, mégpedig sikeresen, hiszen két gólt szerzett a finnek ellen 3-1-re megnyert találkozón.

Továbbra is Georgij Jarcev marad az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, noha a portugálokkal szemben 7-1-re elveszített világbajnoki selejtező után felajánlotta lemondását.

A szakember percekkel a lisszaboni találkozó vége előtt elhagyta a kispadot, és felajánlotta távozását, miután szemére vetette játékosainak, hogy nem hajtottak és nem teljesítették az utasításait. Csütörtökön délután tárgyalt a szövetség elnökével, s Vjacseszlav Koloszkov maradásra bírta. "Igen, Jarcev marad egyelőre a kapitány. Azt viszont nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő" - mondta Alekszandr Tukmanov, az orosz szövetség (RFU) igazgatója.

Az orosz gárda a nyári portugáliai Európa-bajnokságon nem jutott tovább csoportjából, s azóta sokan követelik Jarcev távozását, aki egy vitatott rádióinterjú miatt kizárta a csapatból Alekszandr Mosztovojt, a spanyol Celta Vigo középpályását.

"Bocsánatot kérek a számunkra szégyenteljes és lidércnyomásos meccsért, erre a vereségre nincs mentség. Ma képtelenek voltunk a kezdeményezésre, akaratgyengén játszottunk. Talán ha nincs annyi sérültünk, és ideális összeállításban futballozunk, de így, ez egyenesen rémisztő" - fogalmazott Jarcev, aki labdarúgóinak címezve e költői kérdést tette fel: "Hol a büszkeségük?" Majd maga fűzte hozzá: lehet persze, hogy egyszerűen csak azért nyújtott ennyit a csapat, mert némely játékosa nem akar tovább dolgozni vele a válogatottban.

Ami tény: Jarcevvel eddigi 13 fellépéséből 6-ot nyert meg az orosz nemzeti együttes, és 4 döntetlen mellett 3-szor kapott ki. A mérleg tehát nem rossz, viszont az is tény, hogy a futballtörténelmi mélypont, az 1912. június 18-án a stockholmi olimpián a németektől elszenvedett 16-0-s "csúcsvereség" óta a mostani 1-7 volt a legnagyobb kudarc.

A portugál sajtó öt napja még temette a válogatottat a Liechtenstein elleni katasztrofális döntetlen után, most viszont az oroszok 7-1-es legyőzése után nem győzi dicsérni a játékosokat. Az A Bola című lap azt írja: "Felejthetetlen este volt, amikor hőseink visszatértek. A végig remeklő Deco egy isten, míg az oroszok elleni siker teljes kárpótlás az öt nappal korábbi pontvesztés után."

"A Liechtenstein elleni mérkőzés már a múlt. Most bebizonyítottuk, mit is érünk igazán" - mondta a két gólt szerző Cristiano Ronaldo.