Vágólapra másolva!
A Ferencváros továbbra is vezeti az Arany Ászok Ligát, miután a 9. forduló vasárnap délelőtti rangadóján, Újpesten 1-1-es döntetlent ért el. László Csaba együttese az első félidő hajrájában a védő Botis szerencsés góljával szerzett vezetést, majd a második játékrész elején - Szűcs kapus hathatós segítségével - Rajczi egalizált. Az 53. percben a hazai drukkerek egy kővel majdnem eltalálták az FTC kapuvédőjét, ekkor több percre leállt a játék, ám Szűcs Lajos végül visszaállt a vendégkapuba, így folytatódhatott a csípős hangulatú, ám küzelmes és érdekes mérkőzés.

A rossz hagyományokkal ellentétben ezúttal nem történt rendbontás a derbi előtt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: rendőri intézkedésre és előállításra nem került sor. A ferencvárosi szurkolók 8.30-kor a Népligettől külön metróval indultak a rangadóra, az Újpest-Városkapu megállótól pedig a lezárt Váci és Megyeri úton jutottak el a Szusza Ferenc-stadionig mintegy 1500-an.

Arany Ászok Liga, 9. forduló:
Újpest FC - Ferencváros 1-1 (0-1)
Szusza Ferenc-stadion, 4520 néző
vezette: Szabó
Újpest: Vlaszák - Grósz, Tamási, Vanczák - Juhár - Simek (Kőhalmi, 86.), Erős, Farkas B., Tóth N. - Bükszegi (Polonkai, 68.), Rajczi.
Ferencváros: Szűcs - Vukmir, Botis, Gyepes - Rósa, Kapic, Zováth (Kiss, 94.), Huszti - Lipcsei (Tőzsér 92.) - Vagner, Sowunmi (Bajevski 62.)
gól: Rajczi (48.), illetve Botis (43.)
sárga lap: Tamási (13.) Erős (24.) Grósz (67.), illetve Kapic (25.), Huszti (76), Lipcsei (76.)

43. perc: Rósa kapott labdát a bal oldalon, majd egy rendkívül higgadt csel után a 16-oson belül helyezkedő Botishoz passzolt, aki a labda átvétele után közelről lőtt, a labda pedig az elvetődő Vlaszák hónalja alatt a kapu bal alsó sarkába vánszorgott (0-1).

48. perc: Rajczi ugrott ki a vendégvédők között, a kifutó Szűccsel szinte egyszerre érte el a labdát, majd a hazai csatár a kapus irtózatosan meglőtt felszabadító rúgásába belelépett, a labda magasra perdült, majd 16 méterről - mindenki csodálkozására - a kapuba hullott (1-1).

75. perc: Farkas remek passzal indította a csereként beállt Polonkait, aki nagy helyzetben 8 méterről fölé lőtt.

A mérkőzés előtt meglepő módon a két ősi rivális szurkolótábor azonos transzparenseket helyezett el szektoraikban, amelyeken a korai kezdési időpont ellen tiltakoztak. A kezdő sípszó után már nem volt ekkora a barátság, igazi rangadóhoz méltóan hatalmas lendülettel estek egymásnak a játékosok. A hazaiak rendre gyors kontrákkal próbáltak veszélyeztetni, míg a mezőnyben inkább a vendégek irányítottak. Az első játékrészben Szűcs bravúros mentése mellett egy ferencvárosi gólnak örülhetett a nagy létszámban Újpestre érkező vendégsereg.

Ekkor még úgy tűnt, simán lezajlik a mérkőzés, ellenben a szünet után minden megváltozott. Az újpestiek a félidő elején egy show-műsorba illő góllal egyenlítettek. Ezt követően szinte percről percre valamilyen sportszerűtlen momentum zavarta meg a találkozót: az 53. percben például a hazai szurkolók egy kirúgást megelőzően dobálni kezdték a vendégkapust. Szűcs - aki korábban éppen az újpestiekkel ért el sikereket - a mérkőzés beszüntetésére kérte a játékvezetőt, mivel mellette landolt egy ököl nagyságú kődarab, ám a derbi mégis folytatódott. Ettől a pillanattól kezdve az idegek harca zajlott a pályán, és bizony néha-néha csak a jószerencse mentett meg egy-egy játékost a komolyabb sérüléstől. Összességében igazságos eredmény született.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a mérkőzés után elmondta, hogy rendkívüli eseményre és rendőri intézkedésre nem került sor a derbi kapcsán, azonban két férfit - az egyiket garázdaság, a másikat rendzavarás miatt - előállítottak.

[origo]/(MTI)